Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Béni Kornél - Pusztai Máté (segít: Farkas Bálint) HATÁROK és LEHETŐSÉGEK Konferencia 2009. december 4., BAJA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Béni Kornél - Pusztai Máté (segít: Farkas Bálint) HATÁROK és LEHETŐSÉGEK Konferencia 2009. december 4., BAJA."— Előadás másolata:

1 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Béni Kornél - Pusztai Máté (segít: Farkas Bálint) HATÁROK és LEHETŐSÉGEK Konferencia 2009. december 4., BAJA

2 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Szikrainduktor (Ruhmkorff) egy primer és egy nagy menetszámú szekunder tekercsből áll. Ha a primer tekercs áramát egy gyors mechanikával megszaggatjuk, hatására az indukció törvénye értelmében a szekunder tekercsben nagy feszültség keletkezik.

3 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Kisülési csövek E csöveket a legkülönbözőbb alakban állítják elő. Ha ilyen csövet a Rhumkorf-féle induktorra kapcsoljuk, a gáz anyaga és ritkítási foka szerint változó, igen szép fénytüneményeket láthatni. A fény színe első sorban a ritkított (kb.100Pa) gáz anyagától függ. A ritkított gázokban végbemenő áramvezetés kísérleti vizsgálatát Julius Plücker (1801 - 1868) bonni egyetemi tanár kezdte el.

4 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Plazmagömb

5 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Crookes - cső Figyelem! A Crookes-csőben fékezési röntgensugárzás keletkezik. A sugárzás a cső tengelye mentén erősebb. A csövet ne működtessük hosszabb ideig !

6 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Goldstein híres csöve

7 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Nikola Tesla 1856-1943 Néhány alapismeret a Tesla-tekercsről: Magas frekvenciás magas feszültséget állít elő A leadott teljesítménye megegyezik a felvett teljesítményével, tehát a magas feszültség az áram csökkenésével jár együtt A legtöbb alkatrésze bekapcsolt állapotban életveszélyes Ha a konyhában nem zárod el a gázt, a Tesla-tekercs képes akár egy komplett családi házat is a levegőbe repíteni A szikrájával bármikor meggyújthatod a cigarettád, gyertyád A leadott áram a magas frekvencia hatására nem hatol keresztül a testeden, hanem csak a bőröd felszínén fog haladni a földpontig Soha ne nyald meg a tetejét, mert az rosszabb, mintha citromba harapnál

8 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA TESLA tekercs Részei: Transzformátor Kondenzátor Primer tekercs szükséges átmérője 3X nagyobb mint a szekunder tekercsé. A primer tekercs anyagául vastag rézhuzalt kell választani. Szekunder tekercs A tekercshez szükséges huzalhossz a működési frekvenciából adódó hullámhossz fele, mert ilyenkor a legnagyobb a feszültségkülönbség a tekercs két végpontja között. Szikraköz

9 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Csúcskisülések

10 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Csúcskisülések

11 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Csúcskisülések

12 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Égők és fénycsövek

13 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Heinrich Geissler (német) (1815 -1879) Geissler - csövek

14 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Geissler-csövek

15 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Geissler-csövek

16 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Johann Hittorf (1824-1914) Hittorf-cső

17 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Plazmagömb

18 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Sós biztosíték, forgó

19 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Gyertya gyújtás

20 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Figyelem! a Tesla-tekercs áram alatt is pont ugyan olyan, mint amikor nincs a hálózatra kötve, mindössze más a fogása…..☺ Tehát ha fényt bocsát ki és fura hangokat hallat, akkor nem ajánlatos örömünkben átölelni!

21 MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!


Letölteni ppt "MANDELBROT DIÁKKÖR - SZENT LÁSZLÓ ÁMK, BAJA Béni Kornél - Pusztai Máté (segít: Farkas Bálint) HATÁROK és LEHETŐSÉGEK Konferencia 2009. december 4., BAJA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések