Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján"— Előadás másolata:

1 Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Szigetelt csillagpontú hálózatok egyfázisú földzárlata és kompenzálása Készítette:Takács Gergő

2 Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
A hálózatok csillagpontkezelésén az adott hálózat csillagpontjai és a föld közötti kapcsolat módjait értjük. A csillagpontkezelés szempontjából alapvetően a hálózatok két nagy csoportját különböztetjük meg: földeletlen csillagpontú és földelt csillagpontú hálózat melyek lehetnek közvetlenül vagy közvetve földeltek.

3 Földeletlen csillagpontú (szigetelt) hálózat
Minden olyan hálózat amelynek egyetlen pontja sincs a földdel üzemszerűen összekötve Aszimmetrikus hiba esetén a csillagpont potenciálja a földpotenciálhoz képest eltolódik és megemelkedik a hibátlan fázisok feszültsége, ami megnöveli a hálózaton lévő készülékek igénybevételét. Az egyfázisú földzárlatok esetén az ép fázisok névleges fázisfeszültségét maximum az eredeti érték √ 3-szorosára növelhetik.

4 vagy közvetve össze van kötve.
Földelt csillagpontú hálózat Minden olyan hálózat amelynek legalább egy csillagpontja a földdel közvetlenül vagy közvetve össze van kötve.

5 Közvetlenül földelt csillagpontú hálózat
Legalább egy transzformátorának csillagpontja jól vezető, fémes összeköttetésben áll a földdel Csillagpont és a föld közötti földelő impedancia (Zf ) 0

6 induktív árama kompenzálja. Ez a kompenzálás.
Közvetve földelt csillagpontú hálózat Legalább egy csillagpontja ellenálláson vagy reaktancián keresztül csatlakozik a földhöz A csillagpont-reaktancián keresztül való földeléssel az ívelő földzárlatok íve kioltható, mivel a hibahelyen folyó kapacitív földzárlati áramot a földreaktancia induktív árama kompenzálja. Ez a kompenzálás.

7 Szigetelt csillagpontú hálózatok egyfázisú földzárlata
és kompenzálása A zárlatok többféle szempont szerint csoportosíthatók: Fémes zárlat: ha az üzemszerűen feszültség alatt álló vezetők közvetlenül fémesen érintkeznek egymással Íves zárlat: ha a szigetelésromlás a szigetelőanyagban vagy két szigetelőanyag határfelületén lép fel, többnyire villamos ív keletkezik

8 üzemi szempontból lényeges a különbség
Nem hatásosan földelt hálózaton az állandó földzárlat és az ívelő földzárlat között üzemi szempontból lényeges a különbség Állandó földzárlat esetén az ép vezetők szigetelése csak állandó, de meghatározott többlet igénybevételnek van kitéve míg az ívelő földzárlatok esetén az ép fázisok feszültsége fokozatosan az üzemi feszültség többszörösére emelkedik és ez végül átütést okoz. A szabadvezetékes hálózatok gyakori zárlatfajtája az ívelő földzárlat, amely a távvezetékek elszennyeződött vagy sérült szigetelőin keletkezik.

9 kompenzáló tekercsnek vagy Petresen tekercsnek nevezzük.
A csillagpont és a föld közé iktatott vasmagos tekercset ívoltó tekercsnek kompenzáló tekercsnek vagy Petresen tekercsnek nevezzük.

10 segédüzemi transzformátora
Ha a kompenzáló hálózat tápláló transzformátora háromszög tekercselésű akkor a kompenzáló tekercs elhelyezhetősége érdekében ún. mesterséges csillagpontot szokás kialakítani. Erre a célra általában megfelel a transzformátorállomások váltakozó áramú segédüzemi transzformátora

11 A hálózat kellő mértékű földzárlat-kompenzálásához választandó
kompenzálótekercs induktivitásának értéke a hálózat fázisvezetőinek a földhöz viszonyított őszkapacitásától (C0) függ. A földzárlat-kompenzálásának másik módja : Bauch-transzformátorok alkalmazása. A Bauch-transzformátor földzárlat-kompenzáló kis teljesítményű transzformátor, amelynek háromszögbe kapcsolt szekunder tekercsei által képzett hurokba beiktatott változtatható induktivitás kompenzálja a földzárlati kapacitív áramot

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján"

Hasonló előadás


Google Hirdetések