Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval."— Előadás másolata:

1

2  A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklus szabályozásában vesznek részt.  Általában több ilyen mutációra van szükség a daganat kialakulásához. Néhány ilyen hibát kemikáliák, fizikai hatások okoznak, mások öröklődnek vagy éppen spontán jelennek meg. Azaz genetikus és környezeti tényezők együttesen vezethetnek eltorzult növekedési szabályozáshoz.

3  Jóindulatu tumorok: Adenoma: mirigyes szerkezetű vagy mirigyes eredetü Papilloma: hámfedte terület ujjszerű kiemelkedése Polyp nyálkahártya terület makroszkóposan is látható szövetszaporulata Cystadenoma: üreges szerkezetű szövetproliferáció

4  A kiindulási sejt elhelyezkedése alapján : A rosszindulatú daganatokat általában úgy nevezik el, hogy az érintett testrész latin vagy görög neve után csatolják a fenti kategóriák egyikét. NeveEredete a karcinómaepiteliális sejtből indul a leukémiacsontvelői őssejtekből indul a limfómanyirokcsomó betegsége a melanómamelanocitákból a szarkómakötőszövetekből a teratómamagzati sejtekből a gliómaaz agy sejtjeiből indul ki a szeminómahere daganata

5  Bizonyos hatóanyagok bizonyos rákfajtákhoz kapcsolhatók.  A dohányzás a tüdőrák legjellemzőbb okozója.  A sugárzásnak, különösen a Nap UV- sugárzásának hosszú időn át kitett bőrön melanóma és egyéb bőrrákok alakulhatnak ki.  Az azbeszt-szálak belégzése összefüggésbe hozható a mesotheliomával.  Jó néhány rákfajta vírusos fertőzéssel kezdődik, bár ez elsősorban állatokra, azon belül is a madarakra igaz, az ember rákbetegségeinek csak mintegy 15%-áért felelősek a vírusok.

6 RákfajtaFoglalkozás Hererák Kéményseprő (korommal való érintkezés) Bőrrák Barnaszénbányász (szurokkal való érintkezés) Tüdőrák Bányászok (szénpor belégzése) Bőrrák Matrózok (szurkos vitorlavászonnal, pallókkal való érintkezés) Húgyhólyagrák fukszinnal érintkező munkások Bőrrák Röntgen-személyzet Tüdőrák krómmal való érintkezés Here- és bőrrák Palával való érintkezés Leukémia Benzollal való érintkezés Felső légút- és tüdőrák Nikkellel való érintkezés Tüdőrák azbeszttel való érintkezés Pleurális mesothelioma azbeszttel való érintkezés Peritoneális mesothelioma azbeszttel való érintkezés Tüdőrák Éterrel való érintkezés Máj angioszarkómája Vinil-kloriddal való kapcsolat

7

8  Rákbetegségek előfordulhatnak fiatal gyermekeknél és pubertáskorú fiataloknál is, de igen ritkán.  Kisgyermekek esetében a rák leggyakoribb előfordulása az első életévben figyelhető meg. A leukémia fordul elő leggyakrabban (kb. 30%), ezt követik a központi idegrendszer rákjai és a neuroblastoma.  A különböző rákok előfordulási aránya alapvetően megegyezik a fiú- és a leánygyermekek esetében. Érdekesség, hogy a fehérbőrű gyerekeknél szinte minden rákforma gyakrabban fordul elő, mint fekete társaiknál. A gyermekek túlélési rátája igen jó a neuroblastoma, a Wilms-tumor és a retinoblastoma eseteiben, jó (80%) a leukémia betegségnél, de nagyon rossz a többi rákfajtánál.

9

10  A rák tünetei nagyjából három csoportra oszthatók: a). Helyi tünetek: általában csomók vagy daganatok (tumor), vérzés, fájdalom és/vagy fekélyesedés. A környező szövetek összenyomása más tüneteket, például hányingert válthat ki.

11  b). Metasztázis (áttét) tünetei: megduzzadt nyirokcsomók, köhögés, megnagyobbodott máj), csontfájdalmak, az érintett csontok törése és idegrendszeri tünetek. Bár a rák előrehaladott állapota nagy fájdalmat okoz, ez általában nem tartozik az első tünetek közé.

12  b).Szisztémás tünetek: fogyás, étvágytalanság és sorvadás, túlzott izzadás (éjszaka is), vérszegénység és olyan paraneoplasztikus jelenségek, amelyek egy aktív rák jelenlétére utalnak, például trombózis vagy hormonális változások.

13  Ez a karcinogének elkerülésével vagy metabolizmusuk megváltoztatásával, rákkeltő anyagokban szegény életmód vagy étrend követésével érhető el, illetve olyan orvosi beavatkozással, mint például kemoprevenció vagy a rákosodó bőrfoltok kezelése.  A változtatható, rákkeltő faktorok közé tartozik az alkoholfogyasztás vagy a túlsúlyosság Epidemiológiai felmérések alapján kijelenthető, hogy a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, az ideális testsúly megtartása és a fizikai aktivitás hozzájárulhatnak bizonyos ráktípusok kialakulásának csökkentéséhez.  El kell ugyanakkor ismerni, hogy a dohányzás mellőzésével elérhető pozitív hatás mellett ezek a jótékony hatások eltörpülnek és kevésbé bizonyítottak is. További életmódbeli és környezeti hatások, amelyekről kimutatták, hogy köze lehet a rák kialakulásához: egyes szexuális és reproduktív praktikák, exogén hormonok alkalmazása, ionizáló- és ibolyántúli sugárzás, egyes foglalkozásbeli és vegyi hatások, valamint egyes fertőző ágensek.

14

15  A rák kezelhető sebészi úton, o kemoterápiával, o sugárterápiával, o immunterápiával és egyéb módon is.  A kezelés meghatározása a tumor elhelyezkedésétől és előrehaladottságától, valamint a beteg általános állapotától is függ

16 Kemoterápia

17  Sugárkezelés

18

19 A halál és minden a világon, ami irtózatosnak látszik, minden nap szemeid el ő tt lebegjen! Leginkább azonban a halál. Sohasem fogsz akkor közönséges dologra gondolni és nem is fogsz túlságosan vágyakozni valamire.

20  Készítette: Pap Beáta Nemes Izabella


Letölteni ppt " A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval."

Hasonló előadás


Google Hirdetések