Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Rák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Rák."— Előadás másolata:

1 A Rák

2 Jellemzői: A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklus szabályozásában vesznek részt. Általában több ilyen mutációra van szükség a daganat kialakulásához. Néhány ilyen hibát kemikáliák, fizikai hatások okoznak, mások öröklődnek vagy éppen spontán jelennek meg. Azaz genetikus és környezeti tényezők együttesen vezethetnek eltorzult növekedési szabályozáshoz.

3 Tipusai: Jóindulatu tumorok: Adenoma: Papilloma: Polyp Cystadenoma:
mirigyes szerkezetű vagy mirigyes eredetü Papilloma: hámfedte terület ujjszerű kiemelkedése Polyp nyálkahártya terület makroszkóposan is látható szövetszaporulata Cystadenoma: üreges szerkezetű szövetproliferáció

4 A kiindulási sejt elhelyezkedése alapján :A rosszindulatú daganatokat általában úgy nevezik el, hogy az érintett testrész latin vagy görög neve után csatolják a fenti kategóriák egyikét. Neve Eredete a karcinóma epiteliális sejtből indul a leukémia csontvelői őssejtekből indul a limfóma nyirokcsomó betegsége a melanóma melanocitákból a szarkóma kötőszövetekből a teratóma magzati sejtekből a glióma az agy sejtjeiből indul ki a szeminóma here daganata

5 Mik okoznak rákot? Bizonyos hatóanyagok bizonyos rákfajtákhoz kapcsolhatók. A dohányzás a tüdőrák legjellemzőbb okozója. A sugárzásnak, különösen a Nap UV-sugárzásának hosszú időn át kitett bőrön melanóma és egyéb bőrrákok alakulhatnak ki. Az azbeszt-szálak belégzése összefüggésbe hozható a mesotheliomával. Jó néhány rákfajta vírusos fertőzéssel kezdődik, bár ez elsősorban állatokra, azon belül is a madarakra igaz, az ember rákbetegségeinek csak mintegy 15%-áért felelősek a vírusok.

6 Rákfajták Rákfajta Foglalkozás Hererák Bőrrák Tüdőrák Húgyhólyagrák
Kéményseprő (korommal való érintkezés) Bőrrák Barnaszénbányász (szurokkal való érintkezés) Tüdőrák Bányászok (szénpor belégzése) Matrózok (szurkos vitorlavászonnal, pallókkal való érintkezés) Húgyhólyagrák fukszinnal érintkező munkások Röntgen-személyzet krómmal való érintkezés Here- és bőrrák Palával való érintkezés Leukémia Benzollal való érintkezés Felső légút- és tüdőrák Nikkellel való érintkezés azbeszttel való érintkezés Pleurális mesothelioma Peritoneális mesothelioma Éterrel való érintkezés Máj angioszarkómája Vinil-kloriddal való kapcsolat

7 Felnőttek rákbetegségei

8 Gyermekek rákbetegségei
Rákbetegségek előfordulhatnak fiatal gyermekeknél és pubertáskorú fiataloknál is, de igen ritkán. Kisgyermekek esetében a rák leggyakoribb előfordulása az első életévben figyelhető meg. A leukémia fordul elő leggyakrabban (kb. 30%), ezt követik a központi idegrendszer rákjai és a neuroblastoma. A különböző rákok előfordulási aránya alapvetően megegyezik a fiú- és a leánygyermekek esetében. Érdekesség, hogy a fehérbőrű gyerekeknél szinte minden rákforma gyakrabban fordul elő, mint fekete társaiknál. A gyermekek túlélési rátája igen jó a neuroblastoma, a Wilms-tumor és a retinoblastoma eseteiben, jó (80%) a leukémia betegségnél, de nagyon rossz a többi rákfajtánál.

9

10 Jelek és tünekek A rák tünetei nagyjából három csoportra oszthatók:
a). Helyi tünetek: általában csomók vagy daganatok (tumor), vérzés, fájdalom és/vagy fekélyesedés. A környező szövetek összenyomása más tüneteket, például hányingert válthat ki.

11 b). Metasztázis (áttét) tünetei: megduzzadt nyirokcsomók, köhögés, megnagyobbodott máj), csontfájdalmak, az érintett csontok törése és idegrendszeri tünetek. Bár a rák előrehaladott állapota nagy fájdalmat okoz, ez általában nem tartozik az első tünetek közé.

12 b).Szisztémás tünetek: fogyás, étvágytalanság és sorvadás, túlzott izzadás (éjszaka is), vérszegénység és olyan paraneoplasztikus jelenségek, amelyek egy aktív rák jelenlétére utalnak, például trombózis vagy hormonális változások.

13 Megelőzés Ez a karcinogének elkerülésével vagy metabolizmusuk megváltoztatásával, rákkeltő anyagokban szegény életmód vagy étrend követésével érhető el, illetve olyan orvosi beavatkozással, mint például kemoprevenció vagy a rákosodó bőrfoltok kezelése. A változtatható, rákkeltő faktorok közé tartozik az alkoholfogyasztás vagy a túlsúlyosság Epidemiológiai felmérések alapján kijelenthető, hogy a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, az ideális testsúly megtartása és a fizikai aktivitás hozzájárulhatnak bizonyos ráktípusok kialakulásának csökkentéséhez. El kell ugyanakkor ismerni, hogy a dohányzás mellőzésével elérhető pozitív hatás mellett ezek a jótékony hatások eltörpülnek és kevésbé bizonyítottak is. További életmódbeli és környezeti hatások, amelyekről kimutatták, hogy köze lehet a rák kialakulásához: egyes szexuális és reproduktív praktikák, exogén hormonok alkalmazása, ionizáló- és ibolyántúli sugárzás, egyes foglalkozásbeli és vegyi hatások, valamint egyes fertőző ágensek.

14

15 A rák kezelése A rák kezelhető sebészi úton, kemoterápiával,
sugárterápiával, immunterápiával és egyéb módon is. A kezelés meghatározása a tumor elhelyezkedésétől és előrehaladottságától, valamint a beteg általános állapotától is függ

16 Kemoterápia

17 Sugárkezelés

18

19 A halál és minden a világon, ami irtózatosnak látszik, minden nap szemeid előtt lebegjen! Leginkább azonban a halál. Sohasem fogsz akkor közönséges dologra gondolni és nem is fogsz túlságosan vágyakozni valamire.

20 Mégtöbb információért kattintson az alábbi ikonra:
Készítette: Pap Beáta Nemes Izabella


Letölteni ppt "A Rák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések