Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Allergia Korpácsi Tamás 10.b Tacsi. Fogalma צּ Az allergia ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Allergia Korpácsi Tamás 10.b Tacsi. Fogalma צּ Az allergia ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre."— Előadás másolata:

1 Allergia Korpácsi Tamás 10.b Tacsi

2 Fogalma צּ Az allergia ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre. A védekezőrendszer helytelen működése miatt indokolatlanul immunreakciót generál. צּ Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, vagyis az immunrendszer válasza olyan anyagra, ami legalább egyszer már korábban is bekerült a szervezetbe. צּ Általában gyengébb panaszokkal kezdődik (pl. orrfolyás, csalánkiütés, nyelvzsibbadás), de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat, akár súlyos asztma vagy anafilaxiás sokk is kialakulhat belőle.

3 צּ Az allergiás betegségek gyakorisága riasztóan emelkedik. צּ A civilizált országokban néhány évtized alatt 2-3- szorosára emelkedett e betegségek gyakorisága. צּ Becslések szerint 2020-2025-re a Föld lakosságának kb. az 50%-a szenved majd valamilyen allergiás betegségben.

4 Az allergiás betegségek kialakulását elősegítő tényezők צּ Dohányzás צּ Korai tehéntejtáplálás צּ Korai allergén-expozíció צּ Penész, magas páratartalom a lakásban צּ Diesel motorizációs levegőszennyeződés צּ Kis létszámú család צּ Korai vírus infekciók

5 A leggyakoribb allergiás megbetegedések צּ szénanátha (pollenallergia) צּ egész éven át tartó allergiás nátha (pl. háziporatka által kiváltott allergia) צּ allergiás eredetű asztma צּ atópiás ekcéma צּ allergiás eredetű csalánkiütés és az azt helyenként kísérő angioödéma (arcot és légutakat érintő vizenyősség) צּ anafilaxiás sokk (heves allergiás reakció pl. rovarcsípésre, penicillinre, egyes élelmiszerekre) צּ ételallergia

6 atópiás ekcéma

7 Kezelése צּ Ha az allergéntől nem tudunk megszabadulni, szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés (tabletta, orrspray, szemcsepp, inhalátor, injekció) צּ Fontos a betegség célzott kezelése. Ez biztosítja a tünetmentességet és ezzel együtt megelőzi az allergia súlyosbodását is. צּ A hagyományos gyógyszeres kezeléssel nagyon jó hatás érhető el optimális körülmények között. Ehhez azonban szükséges a beteg együttműködése is, valamint a megelőző gyógyszeres kezelés szigorú betartása. צּ Egyes allergiás betegségek (pollen, poratka, gombaspóra, rovarcsípés) ellen hatékonyan alkalmazható az immunterápia.

8 Terjedése צּ vegyszer és tisztítószer צּ adalékanyag, ételszínezék és tartósítószer צּ beltéri szennyezőanyag (pl. poratka, gombaspóra) צּ allergizáló pollenek (pl. parlagfű) צּ a városok közlekedési és ipari légszennyezései

9 Az allergia és a stressz צּ Felmérések szerint sok beteg, aki nagyobb gyermek- vagy felnőttkorban lett allergiás, az első allergiás tüneteinek megjelenése előtt stresszes időszakot élt át. צּ A hosszan tartó stressz vagy szorongás alatt a szervezet gyorsabban használja fel a vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat, amik az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek.

10 Allergiát okozó anyagok צּ Környezeti allergének (perenniális, szezonális) צּ Táplálék allergének צּ Rovarméreg צּ Gyógyszerek צּ Vegyi anyagok

11 Köszönöm a figyelmet! (¯`·.¸¸.-> VOODO AS TACSI <-.¸¸.·´¯)


Letölteni ppt "Allergia Korpácsi Tamás 10.b Tacsi. Fogalma צּ Az allergia ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések