Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről."— Előadás másolata:

1 A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről szó van ). Közege a csatorna. Ez lehet levegő, telefon, írásbeli kommunikáció esetén papír, toll, internet. Kódolás az a folyamat amikor a továbbítandó üzenetet megfogalmazzuk, a dekódolás viszont azt jelenti, hogy a vevő által felfogható jelekké alakítja vissza.

2 Egyirányú kommunikációk:
Kétirányú kommunikációk: Statikus weblap: információt csak közöl, de nem kér Interaktív weblap fórummal, szavazással, stb

3 Online kommunikáció Offline kommunikáció
Fórumok, levelező listák, újságok

4 A kommunikáció A zaj minden olyan jel, amely a kommunikációs csatornában található, és zavarja az információ-átadás folyamatát. pl: túl gyors, vagy túl lassú az üzenet. Tényleges zajos, háttérzajos, elektromos zajos, látható jelek esetén láthatatlan, stb. Védekezés a zaj ellen: zajszűrés, szigetelés. Például a hang esetében hangszigetelés, elektromos jel esetében elektromágneses szigetelés. Cél a jel/zaj arány növelése Digitális jel esetén: hibajavító eljárásokat és ellenőrző bitek használnak. Általában redundanciával lehet védekezni, hibákat javítani. Redundancia: a terjengősség mértéke. A redundáns közleményben a zaj hatása kevésbé károsítja az információt. Pl.megismételünk egy üzenetet, kiemeljük a lényeget.

5 A kommunikáció VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ : a szóbeliségen alapuló kommunikáció NONVERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ : a beszélgetést kísérő jelek csoportja (pl: szemkontaktus, az arckifejezés, a testtartás...) Hogyan tudják megváltoztatni a nonverbális jelek a verbális közlést?

6 A kommunikáció Az információ értelmezhető, új ismeretet jelent.
Az adat rögzített információ. Bit: az információ elemi egysége. Ha az új ismeretről meg tudjuk állapítani, hogy igaz vagy hamis, akkor az ismeret egy bit információnak felel meg.  Számítógépes megjelenítése: 0 v. 1. Byte: a gyakorlati információkezelés legkisebb egysége. Egy karakter (számjegy, betű, írásjel stb.) számítógépes ábrázolása egy byte-on történik. 1 byte=8 bit   1 Kbyte=1024 byte   1 Mbyte=1024 Kbyte 1 Gbyte=1024 Mbyte


Letölteni ppt "A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések