Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék."— Előadás másolata:

1 ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék

2 CÉL A BCE Élelmiszertudomány Karának Fizika-Automatika Tanszékén Alpha Astree elektronikus nyelvvel végzett kutatások és vizsgálatok eredményeinek bemutatása, különös tekintettel a - kutatási és - ipari alkalmazásokra

3 ELEKTRONIKUS NYELV ALKALMAZÁSI TERÜLETE Folyékony élelmiszerek vizsgálata és értékelése Gyógyászat és gyógyszeripar Környezetvédelem

4 Folyékony élelmiszerek vizsgálata és értékelése

5 Élelmiszer-minőség Folyékony élelmiszerek sós, édes, keserű, savanyú és umami íz-jellemzőinek „mérése”: - Minták elemzése és az érzékelőkkel kapott jelszint szerinti megkülönböztetése - Minták globális íz-jellemzők szerinti megkülönböztetése és azonosítása statisztikai adatfeldolgozással (pl. PCA, DFA) - Mintában adott komponens koncentrációjának becslése (pl. PLS)

6 Élelmiszer-minőség Koncentráció megkülönböztetése 100%-os almalé desztillált vízzel történt hígítása után a különböző koncentrációjú minták megkülönböztetése

7 Élelmiszer-minőség Koncentráció megkülönböztetése 100%-os almalé desztillált vízzel történt hígítása után a különböző koncentrációjú minták globális íz-jellemzők szerinti megkülönböztetése (PCA) PC 2 PC 1 AJ 100% AJ 85% AJ 75% AJ 95%

8 Élelmiszer-minőség Koncentráció becslése 100%-os narancslé desztillált vízzel történt hígítása után a különböző koncentrációjú mintában adott komponens koncentrációjának becslése (PLS)

9 Élelmiszer-minőség Adalékanyag koncentráció Vízben oldható adalékanyagok és ételízesítők megkívánt ízének beállítása: - leveskocka - levesalap - ketchup - gulyáskrém - egyéb ételízesítők és adalékok

10 Minőségi jellemzők Feldolgozási műveletek íz-jellemzőkre gyakorolt hatásának elemzése: -Hőkezelés (hagyományos, mikrohullámos) -Sous-vide kezelés -Nagynyomású kezelés -Feldolgozási paraméterek: időtartam és - hőmérséklet - pörkölés - nyomás - áztatás, stb.

11 Minőségi jellemzők Termékminőség beállítása : - referencia termék és egyéb (pl. versenytárs) termék összehasonlítása - íz-különbség és/vagy íz-azonosság megállapítása Termékfejlesztés: pl. cukormentes (édesítőszerrel készült) és eredeti termék összehasonlítása

12 Minőségi jellemzők Optimális termék-íz eléréséhez szükséges feldolgozási paraméterek beállítása: - időtartam: hőkezelésnél, pörkölésnél, nagynyomású kezelésnél, stb. - hőmérséklet, - nyomás: nagynyomású kezelésnél, stb.

13 Tárolás hatása a minőségre Alapanyag, félkész- és késztermék Alapanyag (gyümölcs, zöldség, kávé, tea, stb.): - pl. sárgarépánál öthetes tárolás során a keménységi és az elektronikus nyelvvel mért jellemzők változása

14 Tárolás hatása a minőségre Késztermék (kenyér, sör, bor,stb.): - pl. bornál: szőlőfajta, származási hely, évjárat, adott anyagra jellemző specifikus minőségi jellemzők és íz-hibák megállapítása

15 Csomagolás hatása a minőségre Késztermék (kenyér, sör, bor,stb.): - pl. sörnél csomagolóanyag hatása adott tárolási feltételek mellett: üveg, doboz, PET

16 Érzékszervi minősítés és elektronikus nyelv Az érzékszervi minősítés fontos kiegészítője az elektronikus nyelvvel végzett mérésnek és ez igaz fordítva is Ennek alapján szoros korrelációval és kis hibával becsülhető: - a globális érzékszervi jellemző (pl. különböző ásványvizeknél), valamint - az édes, a savanyú, a sós és a keserű íz

17 Érzékszervi minősítés és elektronikus nyelv Ásványvizek globális ízének becslése Valós globális íz Becsült globális íz R 2 =0.988 Becslés hibája= ásványvíz 2. ásványvíz 3. ásványvíz 1. ásványvíz 5. ásványvíz

18 Érzékszervi minősítés és elektronikus nyelv Sárgarépa édes ízének becslése

19 Gyógyászati és gyógyszeripari elemzés

20 Gyógyászati elemzés Az elektronikus nyelv nagy előnye, hogy veszélyes, szennyezett és mérgező folyadékok vizsgálatára jól használható Ezért alkalmas: -szervetlen és szerves vegyületek felismerésére biológiai és gyógyászati folyadékokban -betegség diagnosztikára, folyadékok integrált kémiai elemzésére -vérnyomok azonosítására vizeletben - stb.

21 Gyógyszeripari elemzés Hasonlóan az előzőkhöz, alkalmas: - gyógyszerek kellemetlen íz-jellemzőinek felismerésére és elemzésére - íz-elfedés különböző megoldásainak elemzésére - különböző komponensek egyedi és globális íz- hatásának megállapítására -különböző komponensek összehasonlítására - stb.

22 Gyógyszeripari elemzés Aktív drog ízének elfedése

23 Környezetvédelem és folyadékok elemzése

24 Környezetvédelem Környezetvédelem: - Szennyező anyagok vizsgálata a talajvízben - Rézionok azonosítása tengervízben - Mérgező ionok felismerése - Extra kis koncentrációjú huminsav felismerése Folyadékok elemzése: - kis és extra kis koncentrációjú szervetlen és szerves vegyületek felismerése

25 KÖVETKEZTETÉS Az elektronikus nyelv rendkívül sokféle további kutatásra és alkalmazásra nyújt lehetőséget Készen állunk további kutatásokra, valamint alkalmazási feladatok megoldására

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Projektazonosító: TÁMOP /1/KMR Corvinus Ventures Innovációs Vállalkozási Központ Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8. „A Budapesti Corvinus Egyetem részére konkrét technológia transzfer előkészítése a MICROTESTER, valamint az ALPHA ASTREE elektronikus nyelv ipari alkalmazása” tárgyában BCE_INNOV_MICALP_2011_42 számú közbeszerzési eljárás keretében.

27 Egyéb

28


Letölteni ppt "ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések