Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:"— Előadás másolata:

1 Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás: Támogatási összeg: Ft Résztvevők: 60 kutató, 8 ország, Nemzetközi Tanácsadó Testület

2

3 A triklóretilén eltávolítása talajvizekből biotechnológiai eljárással

4 A TRIKLÓRETILÉN BIODEGRADÁCIÓJA
TÁMOP-4.2.2/08/1/ A TRIKLÓRETILÉN BIODEGRADÁCIÓJA

5 TÁMOP-4.2.2/08/1/ KO-METABOLIZMUS Ha egy szerves vegyület mikrobiális átalakulása során nem hasznosul sem szén-, sem energiaforrásként (a sejtnek nincs ‘haszna’ a kometabolizált vegyületből). A vegyület átalakítása során a sejt szaporodásához szükséges egy ‘valós’ (elsődleges) szubsztrát, ami szén- és energiaforrásként szolgál. Egyes enzimek képesek szerkezetileg hasonló vegyületek átalakítását katalizálni.

6 TÁMOP-4.2.2/08/1/ PSEUDOMONAS PUTIDA

7 A PSEUDOMONAS PUTIDA TOLUOL ANYAGCSERÉJE
TÁMOP-4.2.2/08/1/ A PSEUDOMONAS PUTIDA TOLUOL ANYAGCSERÉJE

8 A Pseudomonas putida toluol-dioxigenáz enzimrendszerének felépítése
TÁMOP-4.2.2/08/1/ A Pseudomonas putida toluol-dioxigenáz enzimrendszerének felépítése todA: NADH-ferredoxin reduktáz (flavoprotein) todB: kis Fe-S protein (vas-kén fehérje; ferredoxin) todC: nagy Fe-S protein (vas-kén fehérje; terminális oxigenáz) 8

9 A P. PUTIDA TOLUOL-DIOXIGENÁZ KIFEJEZŐDÉSE
TÁMOP-4.2.2/08/1/ A P. PUTIDA TOLUOL-DIOXIGENÁZ KIFEJEZŐDÉSE DNS-giráz β-alegység Toluol-dioxigenáz RNS gél Pepton Toluol Pepton Toluol

10 TÁMOP-4.2.2/08/1/

11 TÁMOP-4.2.2/08/1/ A TCE koncentráció csökkenésének időprofilja P. putida folyékony táptalajában toluol, mint kizárólagos szénforrás jelenlétében. A TCE koncentráció csökkenésének időprofilja P. putida optimált fermentációs technológiája során, toluol hiányában.

12 TÁMOP-4.2.2/08/1/ ÖSSZEFOGLALÁS A tenyészkörülmények optimálásával elértük, hogy a Pseudomonas putida F1 baktérium toluol hiányában is megfelelően nő Bebizonyítottuk, hogy a P. putida toluol hiányában is képes erősen kifejezni a toluol dioxigenáz gént, mely a triklóretilént oxidáló enzimet kódolja Az optimált technológia révén a P. putida F1 tenyészet toluol általi indukció nélkül is degradálni képes a triklóretilént

13 TÁMOP-4.2.2/08/1/ JÖVŐBENI KILÁTÁSOK A kezünkben van egy laboratóriumi léptékű aerob biotechnológia a triklóretilén degradációjára, mely nem tartalmaz a környezetre nézve káros komponenseket, és viszonylag olcsó. A technológia – fentiekből következően – valószínűleg a szennyezett területeken is alkalmazható környezeti károsodás nélkül, alacsony költségek mellett.

14 TÁMOP-4.2.2/08/1/ triklóretilén


Letölteni ppt "Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések