Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEVELÉS A CSALÁDBAN. Nevelés a családban A család fogalma A család funkciói - gondozás - a biztonságérzet megteremtése - a beszéd - az interakciós tér.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEVELÉS A CSALÁDBAN. Nevelés a családban A család fogalma A család funkciói - gondozás - a biztonságérzet megteremtése - a beszéd - az interakciós tér."— Előadás másolata:

1 NEVELÉS A CSALÁDBAN

2 Nevelés a családban A család fogalma A család funkciói - gondozás - a biztonságérzet megteremtése - a beszéd - az interakciós tér (személyre, státusra orientált nevelés) - a szociális viselkedés (szülői modell) - a gyermeki identitás

3 A családi nevelést meghatározó tényezők A család érzelmi légköre (meleg-hideg) A nevelés rugalmassága (nyílt-zárt) A követelmények határozottsága (erős-gyenge)

4 A családi nevelés típusai 1. Harmonikus nevelés (meleg-nyílt-erős) 2. Liberális nevelés (meleg-nyílt-gyenge) 3. Normatív nevelés (meleg-zárt- erős) 4. Túlvédő nevelés (meleg-zárt gyenge) 5. Autonóm-demokratikus nevelés (hideg-nyílt-erős) 6. Elhanyagoló nevelés (hideg-nyílt-gyenge ) 7. Kemény nevelés (hideg-zárt-erős) 8. Diszharmonikus nevelés (hideg-zárt-gyenge)

5 Szülői magatartásformák 1. Bátorító, megengedő nevelési stílus: (önbizalom, önértékelés erősödése, pozitív énkép, belső kontroll, felelősség vállalása, önállóság) 2. Tiltó, korlátozó nevelési stílus (önbizalom, önértékelés gyengülése, negatív énkép, külső kontroll, felelősség elhárítása, függőség)

6 EGYÉN, CSOPORT, KÖZÖSSÉG

7 Egyén és csoport Egyén és csoport viszonya Csoportszerkezet A csoportok típusai - elsődleges csoport - másodlagos csoport - formális csoport - informális csoport Szerepek a csoportban: konstruktív-destruktív

8 Közösség A közösség fogalma A közösség típusai - közvetlen közösség - eszmei közösség A közösség fejlődésének szakaszai


Letölteni ppt "NEVELÉS A CSALÁDBAN. Nevelés a családban A család fogalma A család funkciói - gondozás - a biztonságérzet megteremtése - a beszéd - az interakciós tér."

Hasonló előadás


Google Hirdetések