Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET."— Előadás másolata:

1 MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET

2 KULTÚRA A kultúra szó eredete: a latin „agricultura” = földművelés szóból származik. A kultúra fogalma állandóan változott az emberi gondolkodás történetében. Az adott gazdaság és társadalom fejlettsége, berendezkedése befolyásolta az emberiség mindenkori kultúráját.

3 ANYAGI KULTÚRA-SZELLEMI KULTÚRA
Anyagi kultúra: a termeléshez, a létfenntartáshoz és a mindennapi élethez szükséges ismeretek összessége. Szellemi kultúra: tudomány, művészetek, vallás, stb. Napjainkban a kultúrát egységesen értelmezzük.

4 A KULTÚRA FOGALMA A kultúra komplex fogalom, mindazon ismeretek, értékek, viselkedési modellek, szokások és hiedelmek összessége, melyeket az egyén az őt felnevelő közegben, a szocializáció során elsajátít.

5 A KULTÚRA TERÜLETEI A tradicionális kultúra: közösség által, a közösség számára létrehozott alkotások, melyek a közösség hagyományozó ereje által maradtak fenn. (népi hagyományok) Az autonóm kultúra:a tradicionális kultúra alapjain jöhet létre. A kultúra különböző alkotásai az autonóm egyénhez kapcsolódnak, de a a közösség használja fel a létrehozott értékeket. A heteronóm kultúra: a városi tömegek mindennapi életét, szórakozását jelentő kultúra. (szórakoztató ipar.) Az autonóm és a heteronóm kultúrát más megközelítésben szokás az elit és tömegkultúra megnevezéssel is illetni.

6 A művelődéstörténet fogalma
A művelődéstörténet a történettudomány részterülete Tárgya: az emberiség története folyamán létrehozott szellemi javak, története (oktatás, tudomány, művészet, az ismeretek elterjedése, fejlettségi színvonala)

7 Mit vizsgálunk? Az adott korszak gazdaság-társadalom-és politikatörténeti jellemzői A művelődés szektorai - vallás és egyház - oktatás, iskolák - könyvek, könyvkiadás - tudományok - irodalom - zene - képzőművészetek

8 Mit vizsgálunk? a művelődési javak egy adott korszak kezdetén tapasztalható állapotát a korszak folyamán végbement változásaikat átadásuk, terjesztésük (terjedésük), megőrzésük folyamatát, intézményeit


Letölteni ppt "MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET."

Hasonló előadás


Google Hirdetések