Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina."— Előadás másolata:

1 A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina

2 A vitamin olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen egy él ő lény számára Az A-vitamin hat vegyület, összefoglaló neve hétköznapi nevén retinol zsírban oldódó

3 Hatása bőr épsége szürkületben való látás növekedés a csontok és fogak szív- és érrendszeri betegségek megelőzése koleszterin csökkentése szürkehályog megelőzése

4 Hiánya farkasvakság vagy szürkületi vakság egyes daganatok kialakulása a bőr szárazzá válik a haj eltöredezik

5 Túladagolása Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. bőr sárgára színeződhet

6 Élelmiszerek máj, vese, szív tej és tejtermékek tengeri halak Tojássárgája sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika

7 Érdekességek A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A- vitamin-hiány. Az A-vitamin a májban raktározódik felnőtt ember szervezete 1-2 évre elegendő mennyiséget tárol Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!


Letölteni ppt "A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések