Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A-VITAMIN Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A-VITAMIN Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka."— Előadás másolata:

1 A-VITAMIN Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka

2  A vitamin olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen az élőlény számára.  Az A-vitamin hat azonos biológiai hatású vegyület összefoglaló neve.  hétköznapi nevén retinol.  zsírban oldódó. FOGALMA:

3  szürkületben való látás.  bőr épsége.  Növekedés.  Csontok.  Fogak.  szív-és érrendszeri betegségek megelőzése.  koleszterin szint.  szürkehályog megelőzése. HATÁSA:

4 ff arkasvakság vagy szürkületi vakság. ee gyes daganatok kialakulása.  A bőr szárazzá válik. A haj pedig eltöredezik. HIÁNYA:

5  Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet.  Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás.  bőr sárgára színeződhet. TÚLADAGOLÁSA:

6  máj, vese, szív.  tej és tejtermékek  Tengeri halak, tojássárgája  sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika. ÉLELMISZEREK:

7 AA fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin- hiány. AA z A-vitamin a májban raktározódik SS zervezetünk 1-2 évre elegendő mennyiséget tárol. KK ismamáknak különösen ügyelniük kell az A- vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet! ÉRDEKESSÉGEK:


Letölteni ppt "A-VITAMIN Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések