Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami"— Előadás másolata:

1 Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
4/4/ :29 PM Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may be registered trademarks and/or trademarks in the U.S. and/or other countries. The information herein is for informational purposes only and represents the current view of Microsoft Corporation as of the date of this presentation. Because Microsoft must respond to changing market conditions, it should not be interpreted to be a commitment on the part of Microsoft, and Microsoft cannot guarantee the accuracy of any information provided after the date of this presentation. MICROSOFT MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS, IMPLIED OR STATUTORY, AS TO THE INFORMATION IN THIS PRESENTATION.

2 Nevezetes sugármenetek
Gyűjtőlencse o O A gyűjtőlencse középpontján áthaladó fénysugár nem törik, iránya nem változik. o O A gyűjtőlencse optikai tengelyével párhuzamos fénysugár a lencsén áthaladva a gyújtópontba törik. o F O A gyújtóponton áthaladó fénysugár a gyűjtőlencsén áthaladva az optikai tengellyel párhuzamosan terjed tovább.

3 Szórólencse o O o O F o F´ O
A szórólencse középpontján áthaladó fénysugár nem törik, iránya nem változik. o O F A gyűjtőlencse optikai tengelyével párhuzamos fénysugár a lencsén áthaladva úgy törik, mintha a gyújtópontból indulna ki. o O A gyújtópont felé irányuló fénysugár a szórólencsén áthaladva az optikai tengellyel párhuzamosan terjed tovább.

4 Képalkotás gyűjtőlencsével
Ha a tárgy távolsága (a) nagyobb mint a kétszeres gyújtótávolság (2f): a > 2f; akkor a képe valódi, fordított állású, kicsinyített. A tárgytávolság (a) nagyobb mint a képtávolság (a´): a > a´ a o O F f 2f Ha a tárgy távolsága (a) megegyezik a kétszeres gyújtótávolsággal (2f): a = 2f; akkor a képe valódi, fordított állású, ugyanakkora, mint a tárgy. A tárgytávolság (a) megegyezik a képtávolsággal (a´): a = a´ a o O F f 2f

5 Képalkotás gyűjtőlencsével
Ha a tárgy távolsága (a) kisebb mint a kétszeres gyújtótávolság (2f), de nagyobb mint a gyújtó- távolság(f): f < a < 2f; akkor a képe valódi, fordított állású, nagyított. A tárgytávolság (a) kisebb mint a gyújtótávolság (a´): a < a´ a o O F f 2f a o O F Ha a tárgy távolsága (a) kisebb, mint a gyújtó- távolság (f): a < f; akkor a képe látszólagos, egyenes állású, nagyított. f 2f

6 Képalkotás szórólencsével
F A szórólencse mindig látszólagos, egyenes állású, kicsinyített képet hoz létre.


Letölteni ppt "Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami"

Hasonló előadás


Google Hirdetések