Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

üvegtest szaruhártya csarnokvíz szivárványhártya pupilla lencsefüggesztő rostok szemlencse ideghártya sárga folt látóideg A fény a szaruhártyán keresztül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "üvegtest szaruhártya csarnokvíz szivárványhártya pupilla lencsefüggesztő rostok szemlencse ideghártya sárga folt látóideg A fény a szaruhártyán keresztül."— Előadás másolata:

1

2 üvegtest szaruhártya csarnokvíz szivárványhártya pupilla lencsefüggesztő rostok szemlencse ideghártya sárga folt látóideg A fény a szaruhártyán keresztül jut át a csarnokvízzel kitöltött területre, és a pupillán keresztül a szemlencsére vetül. A pupillán elhelyezkedő izmok szabályozzák a beeső fény mennyiségét. A szemlencse körül elhelyezkedő lencsefüggesztő rostok pontosan az ideghártyára fókuszálják a beeső fénysugarakat, ahol fordított állású, valódi és kicsinyített kép keletkezik. Ez a fény aztán kémiai reakciót indít el a fényérzékeny sejtekben (csapok és pálcikák), melyek idegi ingerületeket küldenek a látóidegen keresztül az agyba. A szem nagy részét az üvegtest tölti ki, amely biztosítja az állandó szemnyomást és így a szemgolyó alakját is.

3 A szemnek ez a képessége lehetővé teszi, hogy a távoli és a közeli tárgyakat is élesen lássuk. Az idő előrehaladtával ez a képesség csökken, mivel a lencsefüggesztő rostok elveszítik rugalmasságukat.

4 Azt a pontot, amely a szemlencse legnagyobb görbületénél is élesen jelenik meg, a szem közelpontjának nevezzük. Azt a legtávolabbi pontot, amely még élesen jelenik meg az ideghártyán, a szem távolpontjának nevezzük.

5 A τ látószög a megfigyelt tárgy szélső pontjaitól a szembe érkező és a szemlencse középpontján áthaladó fénysugarak által bezárt szög τ


Letölteni ppt "üvegtest szaruhártya csarnokvíz szivárványhártya pupilla lencsefüggesztő rostok szemlencse ideghártya sárga folt látóideg A fény a szaruhártyán keresztül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések