Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lencsék és tükrök képalkotásai Készítette: Horváth Zoltán (2013)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lencsék és tükrök képalkotásai Készítette: Horváth Zoltán (2013)"— Előadás másolata:

1 Lencsék és tükrök képalkotásai Készítette: Horváth Zoltán (2013)

2 Lencse Optikai lencsének nevezünk minden áttetsző anyagból (általában üveg, vagy műanyag) készülő, két gömb-, vagy egy gömb- és egy síkfelülettel határolt, a fénysugarakat irányítottan befolyásoló lemezt.

3 Lencsék 1 - Szimmetrikus bikonvex. 2 - Aszimmetrikus bikonvex. 3 - Síkdomború (plánkonvex) 4 - Pozitív meniszkusz. 5 - Szimmetrikus bikonkáv. 6 - Aszimmetrikus bikonkáv. 7 - Síkhomorú (plánkonkáv). 8 - Negatív meniszkusz.

4 Dioptria A lencsék méterben mért fókusztávolságának reciprokát dioptriának nevezzük. Jele:D Mértékegysége: Kiszámításának módja: Ahol f a lencse méterben mért fókusztávolságát jelöli. Ha a lencse domború (gyűjtő), f pozitív Ha a lencse homorú (gyűjtő), f negatív

5 Hány dioptriás az a lencse, melynek fókusztávolsága 20cm? A lencse dioptriája 5 1/m.

6 Hány dioptriás az a lencse, melynek fókusztávolsága 25cm? A lencse dioptriája 4 1/m.

7 Hány dioptriás az a lencse, melynek sugara 2cm? A lencse dioptriája 100 1/m.

8 Hány dioptriás az a lencse, melynek sugara 16 cm? A lencse dioptriája 12,5 1/m.

9 Mekkora az átmérője a 2 dioptriás lencsének? A lencse átmérője 2m.

10 Mekkora az átmérője a -1,5 dioptriás lencsének? A lencse átmérője -2,67 m.

11 Vékony lencsék geometriai optikája

12 Leképezés domború lencsével Látszólagos; nagyított; lencse előtti; Tárggyal megegyező állású kép keletkezett FF

13 Leképezés domború lencsével Párhuzamos sugarak a végtelenben metszik egymást Kép a végtelenben keletkezik FF

14 Leképezés domború lencsével Valódi; nagyított; lencse mögötti; Tárggyal ellenkező állású kép keletkezett FF 2F

15 Leképezés domború lencsével Valódi; Megegyező méretű; Lencse mögötti; Tárggyal ellenkező állású kép keletkezett FF 2F

16 Leképezés domború lencsével Valódi; Kicsinyített méretű; Lencse mögötti; Tárggyal ellenkező állású kép keletkezett FF 2F

17 Leképezés homorú lencsével Látszólagos; Kicsinyített méretű; Lencse előtti; Tárggyal megegyező állású kép keletkezett FF 2F

18 Leképezés homorú lencsével Látszólagos; Kicsinyített méretű; Lencse előtti; Tárggyal megegyező állású kép keletkezett FF 2F

19 Leképezés homorú lencsével Látszólagos; Kicsinyített méretű; Lencse előtti; Tárggyal megegyező állású kép keletkezett FF 2F

20 Leképezés homorú lencsével MINDEN ESETBEN Látszólagos; Kicsinyített méretű; Lencse előtti; Tárggyal megegyező állású kép keletkezett

21 Leképezés törvénye f:= fókusztávolság t:= tárgytávolság k:= képtávolság N:= nagyítás mértéke

22 Egy domború lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 5 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse előtt keletkezik a lencsétől 6,67 cm-re. A kép virtuális természetű, mert k<0. A kép 1,33-szoros nagyítású.

23 Egy domború lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 20 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! Két pozitív szám hányadosa nem lehet zérus. Nem keletkezik kép.

24 Egy domború lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 30 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse mögött keletkezik a lencsétől 60 cm-re. A kép valódi természetű, mert k>0. A kép 2-szeres nagyítású.

25 Egy domború lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 40 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse mögött keletkezik a lencsétől 40 cm-re. A kép valódi természetű, mert k>0. A kép 1-szeres nagyítású, azaz a kép mérete nem változik. (Csak fordított állású)

26 Egy domború lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 50 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse mögött keletkezik a lencsétől 33,33 cm-re. A kép valódi természetű, mert k>0. A kép 0,67-szeres nagyítású, azaz a kép mérete 67%-ra változik.

27 Egy domború lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 120 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse mögött keletkezik a lencsétől 24 cm-re. A kép valódi természetű, mert k>0. A kép 0,2-szeres nagyítású, azaz a kép mérete 20%-ra változik.

28 Egy homorú lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 5 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse előtt keletkezik a lencsétől 4 cm-re. A kép virtuális természetű, mert k<0. A kép 0,8-szoros nagyítású, azaz 80%-ra kicsinyít a lencse.

29 Egy homorú lencse fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 20 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a lencse előtt keletkezik a lencsétől 10 cm-re. A kép virtuális természetű, mert k<0. A kép 0,5-szoros nagyítású, azaz 50%-ra kicsinyít a lencse.

30 Tükrök leképezése

31 Tükör A tükör jó fényvisszaverő képességgel bíró, görbült vagy sík felület, ami elég sima ahhoz, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezzen. A tükröző felület egyenetlenségei ezért nem lehetnek nagyobbak, mint a visszavert fény hullámhossza. Egy egyenetlen fehér fal szintén visszaveri a fényt, de szét is szórja a tér minden irányába. A visszaverődés és az átlátszóság hat a keletkezett kép fényességére és színére. A nem látható elektromágneses sugarak számára szintén készíthetők tükröző felületek, tükrök.

32 Domború tükrök A domború, más néven konvex tükrök főleg a közlekedés céljait szolgálják. Képalkotásuk a konkáv lencsékére hasonlít. A nehezen belátható kereszteződésekben és lehajtókon a mindkét egymásra merőleges tengely mentén görbült domború tükrök segítik az áttekintést. Formájuk lehetővé teszi, hogy az egyébként belátható területnél nagyobb területet mutassanak meg. A járművek oldal- és visszapillantó tükreivel a vezető anélkül figyelheti meg a mögötte haladó forgalmat, hogy hátra kellene fordulnia. Ezek a tükrök egy tengely mentén görbültek. Ez a görbület megnöveli a látószöget, és segít belátni a holtterét.

33 Homorú tükrök Homorú, más néven konkáv tükröket több célra is használnak. A borotválkozó- és a kozmetikai tükrök esetén a felhasználó a gyújtótávolságon belülre kerül, így a tükör nagyítóként viselkedik. a kérdéses területről nagyított látszólagos kép keletkezik. Reflektorok esetében a fókuszsíkba helyezett fényforrás intenzitása koncentrálható meghatározott irányba.

34 Kémtükrök A kémtükrök olyan tükrök, amik az egyik oldalról nézve átlátszók, a másik oldalról nézve normál tükrök, így az egyik szobából meg lehet figyelni a másik szobában tartózkodókat, míg az ottaniak csak saját tükörképüket látják a tükörben. Ezek a tükrök vékony fémréteget kapnak. Csak úgy tudnak működni, hogy a megfigyelt oldalon világos, a megfigyelőén pedig sötét van. Ha a két szoba ugyanolyan világos, akkor a megfigyelő oldalról érkező fény csak másodjára tudja átlépni a tükröt. A megfigyelő oldaláról nézve a tér sötét, de minden jól látható. A megfigyelt oldalról az áttekintés világos, csak a kontúrok látszanak. Használják szembesítésre, szellemvasutakon, és a beosztottak megfigyelésére.

35 Domború tükör képalkotása Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Domború tükröt!Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén úgy verődik vissza, mintha… …mintha a fókuszpontból indulna. A tükör középpontjába irányuló fénysugár … …úgy verődik vissza, mintha a középpontból indult volna ki. A széttartó fénysugarak nem alkotnak valódi képet, de a meghosszabbításuk metszik egymást. A kép ebben a metszéspontban keletkezik. A domború tükör képalkotása: A kép látszólagos, kicsinyített, tárggyal megegyező állású.

36 Homorú tükör képalkotása t < f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat fókusztávolságon belül (t { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/8/2081817/slides/slide_36.jpg", "name": "Homorú tükör képalkotása t < f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt.", "description": "Rajzoljuk meg a Homorú tükröt. Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját. Rajzoljuk meg a tárgyat fókusztávolságon belül (t

37 Homorú tükör képalkotása t = f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a F fókuszpontba (t =f)!Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak párhuzamosak, meghosszabbításuk sem metszik egymást, A homorú tükör képalkotása (t = f esetben): A párhuzamos fénysugarak nem metszik egymást. NEM KELETKEZIK KÉP.

38 Homorú tükör képalkotása 2f > t > f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a fókusztávolságon túl de a kétszeres fókusztávolságon belül! (2f>t >f)! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. A homorú tükör képalkotása (2f > t > f esetben): A kép VALÓDI, nagyított, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

39 Homorú tükör képalkotása 2f = t Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságba (O-ba)! (2f = t)! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. A homorú tükör képalkotása (2f = t esetben): A kép VALÓDI, tárggyal megegyező méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

40 Homorú tükör képalkotása t > 2f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságnál távolabb (O ponton túl)! ( t > 2f)! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár …… a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. A homorú tükör képalkotása (t > 2f esetben): A kép VALÓDI, kicsinyített méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

41 Egy domború tükör fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 5 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a tükör előtt keletkezik a tükörtől 4 cm-re. A kép virtuális természetű, mert k<0. A kép 0,8-szoros nagyítású.

42 Egy homorú tükör fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 30 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a tükör mögött keletkezik a tükörtől 60 cm-re. A kép valódi természetű, mert k>0. A kép 2-szeres nagyítású.

43 Egy homorú tükör fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 40 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a tükör mögött keletkezik a tükörtől 40 cm-re. A kép valódi természetű, mert k>0. A kép 1-szeres nagyítású, azaz a kép mérete nem változik. (Csak fordított állású)

44 Egy domború tükör fókusztávolsága 20cm. Egy tárgyat 40 cm-re helyezünk el a lencsétől. Hol, milyen természetű és mekkora kép keletkezik? A képtávolság kiszámításához írjuk fel a lencsék leképezés-törvényét, és helyettesítsünk az egyenletbe, majd oldjuk meg! A kép a tükör mögött keletkezik a tükörtől 13,33 cm-re. A kép látszólagos természetű, mert k<0. A kép 1/3-szeres nagyítású, azaz a kép mérete harmadára csökkent.


Letölteni ppt "Lencsék és tükrök képalkotásai Készítette: Horváth Zoltán (2013)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések