Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tükrök leképezése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tükrök leképezése."— Előadás másolata:

1 Tükrök leképezése

2 Domború tükör képalkotása
A széttartó fénysugarak nem alkotnak valódi képet, de a meghosszabbításuk metszik egymást. A kép ebben a metszéspontban keletkezik. Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tárgyat! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén úgy verődik vissza, mintha… …úgy verődik vissza, mintha a középpontból indult volna ki. Rajzoljuk meg a Domború tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! A tükör középpontjába irányuló fénysugár … …mintha a fókuszpontból indulna. A domború tükör képalkotása: A kép látszólagos, kicsinyített, tárggyal megegyező állású.

3 Homorú tükör képalkotása t < f
A széttartó fénysugarak nem alkotnak valódi képet, de a meghosszabbításuk metszik egymást. A kép ebben a metszéspontban keletkezik. Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a tárgyat fókusztávolságon belül (t<f)! … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! A tükör középpontjából induló fénysugár … A homorú tükör képalkotása (t < f esetben): A kép látszólagos, nagyított, tárggyal megegyező állású.

4 Homorú tükör képalkotása t = f
… a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! A visszavert fénysugarak párhuzamosak, meghosszabbításuk sem metszik egymást, Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … Rajzoljuk meg a tárgyat a F fókuszpontba (t =f)! A homorú tükör képalkotása (t = f esetben): A párhuzamos fénysugarak nem metszik egymást. NEM KELETKEZIK KÉP.

5 Homorú tükör képalkotása 2f > t > f
A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. Rajzoljuk meg a tárgyat a fókusztávolságon túl de a kétszeres fókusztávolságon belül! (2f>t >f)! … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! A tükör középpontjából induló fénysugár … A homorú tükör képalkotása (2f > t > f esetben): A kép VALÓDI, nagyított, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

6 Homorú tükör képalkotása 2f = t
A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságba (O-ba)! (2f = t)! … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! A tükör középpontjából induló fénysugár … A homorú tükör képalkotása (2f = t esetben): A kép VALÓDI, tárggyal megegyező méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

7 Homorú tükör képalkotása t > 2f
A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságnál távolabb (O ponton túl)! ( t > 2f)! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A homorú tükör képalkotása (t > 2f esetben): A kép VALÓDI, kicsinyített méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..


Letölteni ppt "Tükrök leképezése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések