Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tükrök leképezése. Domború tükör képalkotása Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Domború tükröt!Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o),

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tükrök leképezése. Domború tükör képalkotása Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Domború tükröt!Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o),"— Előadás másolata:

1 Tükrök leképezése

2 Domború tükör képalkotása Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Domború tükröt!Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén úgy verődik vissza, mintha… …mintha a fókuszpontból indulna. A tükör középpontjába irányuló fénysugár … …úgy verődik vissza, mintha a középpontból indult volna ki. A széttartó fénysugarak nem alkotnak valódi képet, de a meghosszabbításuk metszik egymást. A kép ebben a metszéspontban keletkezik. A domború tükör képalkotása: •A kép látszólagos, kicsinyített, tárggyal megegyező állású.

3 Homorú tükör képalkotása t < f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat fókusztávolságon belül (t { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/7/1953647/slides/slide_3.jpg", "name": "Homorú tükör képalkotása t < f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt.", "description": "Rajzoljuk meg a Homorú tükröt. Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját. Rajzoljuk meg a tárgyat fókusztávolságon belül (t

4 Homorú tükör képalkotása t = f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a F fókuszpontba (t =f)!Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak párhuzamosak, meghosszabbításuk sem metszik egymást, A homorú tükör képalkotása (t = f esetben): •A párhuzamos fénysugarak nem metszik egymást. NEM KELETKEZIK KÉP.

5 Homorú tükör képalkotása 2f > t > f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a fókusztávolságon túl de a kétszeres fókusztávolságon belül! (2f>t >f)! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. A homorú tükör képalkotása (2f > t > f esetben): •A kép VALÓDI, nagyított, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

6 Homorú tükör képalkotása 2f = t Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságba (O-ba)! (2f = t)! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. A homorú tükör képalkotása (2f = t esetben): •A kép VALÓDI, tárggyal megegyező méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

7 Homorú tükör képalkotása t > 2f Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságnál távolabb (O ponton túl)! ( t > 2f)! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár …… a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. A homorú tükör képalkotása (t > 2f esetben): •A kép VALÓDI, kicsinyített méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..


Letölteni ppt "Tükrök leképezése. Domború tükör képalkotása Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Domború tükröt!Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o),"

Hasonló előadás


Google Hirdetések