Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 25. Optikai eszközök és a látás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 25. Optikai eszközök és a látás."— Előadás másolata:

1 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat

2 25. Optikai eszközök és a látás

3 Az emberi szem 1. Határoló felülete szerint milyen lencse az emberi szemlencse? Domború lencse. Milyen képet állít elő az emberi szemlencse? A szemgolyó hátsó falán lévő ideghártyán fordított állású valódi képet állít elő.

4 Mi okozza a rövidlátó ember látáshibáját? Az okozza, hogy a szemébe jutó fénysugarak nem az ideghártyán, hanem előtte metszik egymást. Hogyan és milyen eszközzel lehet javítani a rövidlátáson? A rövidlátás javításakor a fénysugarak metszéspontját távolabbra, az ideghártyára helyezzük át. Ezt a célt szórólencsét tartalmazó szemüveg alkalmazásával éjük el. Az emberi szem 2.

5 Milyen képet állít elő a nagyító? A keletkezett kép egyenes állású, látszólagos nagyított. Milyen képet állít elő a fényképezőgép gyűjtőlencséje a sötétkamrába zárt fényérzékeny filmen? Kicsinyített valódi képet hoz létre. Hogy hívták a fényképezőgép ősét? A fényképezőgép őse a camera obscura. Optikai eszközök Nagyító, fényképezőgép

6 Miért nevezzük összetettnek a manapság használatos mikroszkópokat? Mert több lencséből épülnek fel. Milyen lencséket alkalmaznak a mikroszkópokban? Üvegből, néha műanyagból készült fénytörő lencséket. A mikroszkóp

7 A távcső Milyen optikai elemeket használnak a távcsövekben? A távcsövekben lencséket, tükröket, esetenként prizmákat is alkalmaznak. Mondj példákat a távcső felhasználási területeire? Csillagászat, katonai, sport és hobbi célok.

8 Optikai vagy fénykábel Milyen anyagból készül az optikai vagy fénykábel? Átlátszó anyagból. Hogyan működik? Az egyik végét megvilágító fénysugár eljut a másik végéig, mert a kábel palástján a teljes visszaverődés miatt nem lép ki.


Letölteni ppt "NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 25. Optikai eszközök és a látás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések