Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az öröklődés - Dedičnosť

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az öröklődés - Dedičnosť"— Előadás másolata:

1 Az öröklődés - Dedičnosť

2 GENETIKA vagy örökléstan a gének, az öröklődés és az élőlények változékonyságának tudománya.

3 SEJTMAG öröklődő tulajdonságok kódolása - kromoszómák

4 Egy élőlényen belül, a genetikai információt kromoszómák hordozzák, ahol ez az információ a DNS-ben van kódolva.

5

6 GÉN A DNS egy szakasza. A gének kódolják azt az információt, mely a fehérjék szintéziséhez szükséges – egy gén tartalmazza az egy adott fehérje felépítéséhez szükséges utasításokat

7 A szülőkről az utódokra a tulajdonságok az ivarsejtek révén adódnak át.

8 A DNS molekula (DNA)

9 A DNS molekula (DNA)

10 DNS replikáció - megkettőződés

11

12 http://upload. wikimedia

13 Férfi és női kariotípus:

14 Mitózis-Meiózis

15 MENDEL TÖRVÉNYEI Johann Gregor Mendel
1822. július 22. – január 6.

16 A Mendel által tanulmányozott hét jelleg:
1.) magforma: kerek - ráncos 2.) mag (táplálószövet) színe: sárga - zöld 3.) virágszín: bíbor - fehér 4.) hüvelyforma: egyenes - becsípett 5.) éretlen hüvely színe: sárga - zöld 6.) virágállás: axiális - terminális 7.) termet: magas - alacsony

17 Emasculáció és keresztmegtermékenyítés virágszín öröklődésének vizsgálatakor

18 Az allél a kromoszóma egy adott helyén elhelyezkedő gén variációja.
Példa rá több virágfaj színének változása virágzáskor. A folyamatot egy gén szabályozza, amelynek számos változata lehet, így fehér, piros színt eredményezve a virágban.

19 A homozigóta sejtek diploidok, a homológ kromoszómák egy adott helyén ugyanazzal az allélel rendelkeznek. Amikor egy élőlényt a homozigóta kifejezéssel illetünk, akkor az azt jelenti, hogy két homológ kromoszómáján egymással azonos, egy adott öröklődésre jellemző génkópiákat hordoz. Azaz a genotípus AA vagy aa. Az ilyen sejt vagy élőlény homozigótának tekintendő. A homozigóta domináns genotípus akkor jelenik meg, ha egy adott hely két domináns alléllel rendelkezik (például AA). A homozigóta recesszív esetében a lokuszokon két recesszív allélt találunk (például aa).

20 A heterozigóta sejtek diploidok, a homológ kromoszómák egy adott lokuszán eltérő allélel rendelkeznek. Amikor egy élőlényt a heterozigóta kifejezéssel illetünk, akkor az azt jelenti, hogy két homológ kromoszómáján egymástól eltérő allélokat hordoz. Azaz a genotípus Aa. Az ilyen sejt vagy élőlény heterozigótának tekintendő. Az élőlény fenotípusában a domináns A allél hatása mutatkozik.

21 MENDEL TÖRVÉNYEI: 1. Uniformitás törvénye, amely kimondja, hogy ha homozigóta szülőket keresztezünk, az utódnemzedék összes tagja genotípusában és fenotípusában is egyforma lesz. 2. Hasadás törvénye, mely szerint ha eltérő genotípusú homozigóta szülőket keresztezünk, az első utódnemzedékben a szülői tulajdonságok nem olvadnak össze, hanem ezt a nemzedéket továbbkeresztezve változatlanul megjelennek a második utódnemzedékben. 3. A független öröklődés törvénye, amely kimondja, hogy a különböző tulajdonságok egymástól függetlenül öröklődnek.

22

23 A meiózis a sejtek számfelező osztódása, melynek során a kétszeres kromoszómakészletű, diploid sejtekből egyszeres kromoszómaszerelvényű, haploid utódsejtek képződnek.

24 MENDEL 1. TÖRVÉNYE: 1. Uniformitás törvénye, amely kimondja, hogy ha homozigóta szülőket keresztezünk, az utódnemzedék összes tagja genotípusában és fenotípusában is egyforma lesz.

25 X Szülők: X Ivarsejtek: F1 Utódok:

26 X Szülők: BB bb X Ivarsejtek: B b b B F1 Utódok: Bb Bb Bb Bb

27 MENDEL 2. TÖRVÉNYE: 2. Hasadás törvénye, mely szerint ha eltérő genotípusú homozigóta szülőket keresztezünk, az első utódnemzedékben a szülői tulajdonságok nem olvadnak össze, hanem ezt a nemzedéket továbbkeresztezve változatlanul megjelennek a második utódnemzedékben.

28 X Szülők: X Ivarsejtek: F1 Utódok:

29 X Szülők: Bb Bb Ivarsejtek: b X B b B F2 Utódok: Bb Bb bb BB

30

31 A szem színének öröklődése az embernél:

32 Online teszt szlovák nyelven: http://www. oskole. sk/index. php


Letölteni ppt "Az öröklődés - Dedičnosť"

Hasonló előadás


Google Hirdetések