Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH."— Előadás másolata:

1 Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH Népességtudományi Kutatóintézet „Párkapcsolatok” konferencia, Tisztelgés Cseh-Szombathy László előtt Budapest, 2008. november 35.

2 Az előadás menete Az élettársi kapcsolatok, mint első párkapcsolatok tendenciái Kutatási kérdés Az eddigi kutatási eredmények összefoglalása Adatok és módszerek Eredmények Összegzés: Az értékek szerepe a párkapcsolatok (ki)formálódásában

3 A teljes házasságkötési arányszám alakulása (közép) Európában (TFMR), 1988–2003

4 Az élettársi kapcsolatok és a házasságok megoszlása a párkapcsolattal rendelkező fiatal felnőttek (21-34) körében

5 Párkapcsolati formák a nők születési ideje szerint, 25 éves korukig

6 Átmenetek: 24 hónappal az első élettársi kapcsolat után

7 Átmenetek: 60 hónappal az első élettársi kapcsolat után

8 A kutatási kérdés Ma a fiatalok döntő többsége élettársi kapcsolatot választ első párkapcsolatnak Az első élettársi kapcsolatban élők jelentős része összeházasodik, de ez nem következik be minden esetben: növekszik a szétköltözések aránya, a hosszú távon élettársi kapcsolatban maradók részaránya  (1) Ki házasodik össze az élettársi kapcsolatban élők körében? (2) Vajon van-e szerepe az értékeknek, beállítódásoknak, attitűdöknek?

9 Korábbi kutatások 1: strukturális körülmények, objektív tényezők Mivel az elemzések többnyire keresztmetszeti adatokon folytak, és ott retrospektív adatokon alapultak, az objektív tényezőkre irányultak Élettársi kapcsolatban töltött idő tartama (csökkenő valószínűség) Mikor kötötték az élettársi kapcsolatot /”Periódus- hatás”/(csökkenő valószínűség) Terhesség (pozitív hatás) Van gyermek (neutrális, Kanadában negatív, Wu,Balakrishan, 1995)) Partner családi állapota (negatíve ha nem hajadon/nőtlen, stb.) Területi elhelyezkedés (akkor kimutatható, ha ahhoz kulturális különbségek kötődnek: pl. Quebec vs. Angol Kanada) Etnicitás (fehérek/afro-amerikaiak eltérőek)

10 Korábbi kutatások 2: értékek, attitűdök Vallásosság (pozitív) A kapcsolat minősége Boldogság, elégedettség (nincs hatás; ill. az élettársi kapcsolatok felbomlására) Párkapcsolati viták Felbomlási várakozások (nincs hatás; ill. az élettársi kapcsolatok felbomlására) Házasodási szándék (pozitív)

11 Adatok és módszerek „Életünk fordulópontjai” magyar GGS első (2001/2002) és második (2004-2005) hulláma Alminta: Azok akik az első hullám idején élettársi kapcsolatban éltek+előtte nem voltak házasok 660 válaszadó 130 házasság Módszer Cox regresszió, a kockázati idő az első hullám idején indul (Magyarázat: kutatási kérdésünk arra irányul, hogy az első hullám során mért attitűdöknek van-e hatása) Modellek sorozata

12 Függő és független változók Függő változó Házasságkötés történik Az élettársi kapcsolatban élők szétválnak (cenzorált a szétválás időpontjában) Végig élettársi kapcsolatban (cenzorált a második kérdezés idején) Független változók Első lépés (párkapcsolat-specifikus jellemzők/obj./): (Nem) Az élettársi kapcsolat időtartama (t) Partner családi állapota Első vagy további párkapcsolat Második lépés (strukturális változók): Legmagasabb iskolai végzettség Szülővel él-e?

13 Független változók (folyt.) Harmadik lépés (gyerekek) Terhesség Van-e gyermek? Negyedik lépés (Párkapcsolat-minőség) Elégedettség a párkapcsolattal (folyamatos 0-10 skála) Ötödik lépés (attitűd: házasság vagy élettársi kapcsolat) Javasolt párkapcsolati modell Fontos-e megházasodni, ha jön a gyerek? ) Hatodik lépés (termékenységi szándék, gyerekek és terhesség nélkül) Szeretne egy (következő) gyereket Modellben nem szerepel: terhesség, gyerekek Hetedik lépés (termékenységi szándék, gyerekkel és terhességgel) Nyolcadik lépés (házassági szándék az első hullám idején)

14 Kiinduló kapcsolatok: Az összeházasodás esélye (terhesség, aktivitás, partner családi állapota, korábbi párkapcsolat)

15 Értékek, attitűdök: Az összeházasodás esélye (elégedettség (foly.), házasság vs. ÉT, házasodási szándék; *utolsó előtti modell)

16 Strukturális kapcsolat: Az összeházasodás esélye (ref: 1= alapfokú végzettség)

17 Összegzés Objektív és szubjektív tényezők egyaránt befolyásolják az összeházasodást A terhesség és a házassági szándék a legfontosabb befolyásoló tényezők További szignifikáns objektív tényezők: tanulói státusz, partner családi állapota, hányadik párkapcsolat, iskolai végzettség Attitűdök: az attitűdöknek akkor van szerepe, ha a házassági szándékot kivesszük a modellből, azaz a házassági szándék a beállítódásokat „magába foglalja” A gyermekvállalási szándék nem gyorsítja fel a házasságkötést


Letölteni ppt "Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH."

Hasonló előadás


Google Hirdetések