Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat."— Előadás másolata:

1 Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 4-5.

2 ISO 16528-1Boilers and pressure vessels Part 1: Performance requirements 7.5.4 Personnel qualification Inspection and examination personnel shall be qualified by a recognized party or under a national qualification scheme or in accordance with the manufacturer’s quality programme Az ellenőrző és vizsgáló személyzetet elismert szervezet által, vagy nemzeti minősítési rendszerben, vagy a gyártó minőségügyi rendszere szerint kell minősíteni.

3 Ismertebb szabványok és előírások 1. EN-473 Non-destructive testing - Qualification and certification of NDT personnel - General Principles ISO 9712 Non-destructive testing - Qualification and certification of personnel SNT-TC-1A Recommended Practice for Personnel Qualification and Certification in Nondestructive Testing

4 Ismertebb szabványok és előírások 2. CP-189 ASNT Standard for Qualification and Certification of Nondestructive Testing Personnel ACCP ASNT Central Certification Program ICNDT The Complete Recommendations on International Harmonization of Training, Qualification and Certification of Nondestructive Testing Personnel

5 Egyéb szabványok és előírások PB 03-440-02 Pravila attestacii personala v oblasti nerazrushaiushevo kontrolia Gosgortechnadzor 23.01.02 No. 3 A roncsolásmentes anyagvizsgáló személyzet tanúsítási szabályzata

6 PED és ASME filozófia ASME – a nyomástartó berendezés gyártója egyértelmű felelőséggel tartozik az általa gyártott berendezésért PED – a felelősség megoszlik különféle un. „független” szervezetek (TPO) között: –a terv dokumentáció, –a hegesztési technológia és a hegesztők, –a roncsolásmentes vizsgálati technológia és az anyagvizsgáló személyzet jóváhagyása ill. tanúsítása terén.

7 A RM anyagvizsgálók vizsgáztatása és tanúsítása ELŐÍRÁSVIZSGATANÚSÍTÁSMEGHATALMAZÁS EN 473vizsgáztató testület tanúsító szervezet munkáltató ISO 9712vizsgáztató testület tanúsító szervezet munkáltató/ felelős szervezet SNT-TC-1Alevel III munkáltató gyártó CP-189ASNT level III munkáltatógyártó

8 Tanúsítás az ASME szerint A gyártónak tanúsítania kell, hogy a roncsolásmentes vizsgálatot végző személyzetet a munkáltatója minősítette és tanúsította a (saját) írott utasítása (Written Practice) szerint. Az írott utasítást az SNT-TC-1A irányelv alapján kell elkészíteni.

9 Hogyan alkalmazhatók más előírások pl. EN 473 az SNT-TC-1A helyett? 1.A gyártó rendelkezik írott utasítással (WP), amelyben leírja, hogyan kívánja az EN 473 képzési, vizsga és gyakorlati feltételeit alkalmazni az SNT-TC-1A irányelv teljesítésére, 2.A WP megfelel az SNT-TC-1A irányelv tartalmi és formai előírásainak 3.A gyártó tanúsítja a személyzetet a WP szerint

10 Eltérések az EN 473/ ISO 9712 és az SNT-C-1A között Az ASME gyártónak saját tanúsítványt kell kiadnia, hogy „elfogadjon” egy EN/ISO tanúsítványt Az EN szerinti képzési óraszám meghaladja az SNT által szükséges időt Az előírt gyakorlati idő lényegében megegyezik az összes fokozatra Az EN ipari szakterület nem elég „specifikus” ezért kiegészítő vizsga szükséges az adott szakterületre

11 Az ASME szerinti „specifikus vizsga” célja: A gyártó gyakorlatában alkalmazott vizsgáló berendezések, technológiák és vizsgálati utasítások, A gyártmányokra vonatkozó szabályzatok, szabványok és átvételi követelmények ismeretének ellenőrzése.

12 A tanúsítvány visszavonása 1. EN 473 par. 8.3 a)/ ISO 9712 10.1 b) A tanúsító szervezet visszavonhatja a tanúsítványt, ha bizonyított a vizsgáló etikátlan viselkedése, amennyiben az nem felel meg a tanúsítási eljárásnak.

13 A tanúsítvány visszavonása 2. CP-189 7.3 c) A munkáltató köteles a tanúsítványt visszavonni, amennyiben a vizsgáló tevékenységét etikátlannak, vagy nem megfelelőnek ítéli meg.


Letölteni ppt "Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések