Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat."— Előadás másolata:

1 Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, június 4-5.

2 Ismertebb szabványok és előírások 1.
EN-473 Non-destructive testing -Qualification and certification of NDT personnel - General Principles ISO 9712 Non-destructive testing - Qualification and certification of personnel ICNDT The Complete Recommendations on International Harmonization of Training, Qualification and Certification of Nondestructive Testing Personnel

3 Ismertebb szabványok és előírások 2.
SNT-TC-1A Recommended Practice for Personnel Qualification and Certification in Nondestructive Testing CP-189 ASNT Standard for Qualification and Certification of Nondestructive Testing Personnel ACCP ASNT Central Certification Program

4 PED és ASME filozófia ASME – a nyomástartó berendezés gyártója egyértelmű felelőséggel tartozik az általa gyártott berendezésért PED – a felelősség megoszlik különféle un. „független” szervezetek (TPO) között: a terv dokumentáció, a hegesztési technológia és a hegesztők, a roncsolásmentes vizsgálati technológia és az anyagvizsgáló személyzet jóváhagyása ill. tanúsítása terén.

5 A RM anyagvizsgálók vizsgáztatása és tanúsítása
ELŐÍRÁS VIZSGA TANÚSÍTÁS MEGHATALMAZÁS EN 473 vizsgáztató testület tanúsító szervezet munkáltató ISO 9712 munkáltató/ felelős szervezet SNT-TC-1A level III gyártó CP-189 ASNT

6 Tanúsítás az ASME szerint
A gyártónak tanúsítania kell, hogy a roncsolásmentes vizsgálatot végző személyzetet a munkáltatója minősítette és tanúsította a (saját) írott utasítása (Written Practice) szerint. Az írott utasítást az SNT-TC-1A irányelv alapján kell elkészíteni.

7 Hogyan alkalmazhatók más előírások pl. EN 473 az SNT-TC-1A helyett?
A gyártó rendelkezik írott utasítással (WP), amelyben leírja, hogyan kívánja az EN 473 képzési, vizsga és gyakorlati feltételeit alkalmazni az SNT-TC-1A irányelv teljesítésére, A WP megfelel az SNT-TC-1A irányelv tartalmi és formai előírásainak A gyártó tanúsítja a személyzetet a WP szerint

8 Eltérések az EN 473/ ISO 9712 és az SNT-C-1A között
Az ASME gyártónak saját tanúsítványt kell kiadnia, hogy „elfogadjon” egy EN/ISO tanúsítványt Az EN szerinti képzési óraszám meghaladja az SNT által szükséges időt Az előírt gyakorlati idő lényegében megegyezik az összes fokozatra Az EN ipari szakterület nem elég „specifikus” ezért kiegészítő vizsga szükséges az adott szakterületre

9 Az ASME szerinti „specifikus vizsga” célja:
A gyártó gyakorlatában alkalmazott vizsgáló berendezések, technológiák és vizsgálati utasítások, A gyártmányokra vonatkozó szabályzatok, szabványok és átvételi követelmények ismeretének ellenőrzése.

10 A tanúsítvány visszavonása 1.
EN 473 par. 8.3 a)/ ISO b) A tanúsító szervezet visszavonhatja a tanúsítványt, ha bizonyított a vizsgáló etikátlan viselkedése, amennyiben az nem felel meg a tanúsítási eljárásnak.

11 A tanúsítvány visszavonása 2.
CP c) A munkáltató köteles a tanúsítványt visszavonni, amennyiben a vizsgáló tevékenységét etikátlannak, vagy nem megfelelőnek ítéli meg.


Letölteni ppt "Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések