Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai"— Előadás másolata:

1 Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
Petrovic Sara Pósa Péter Rácz Dorottya Rácz Tamás Róth Adrienn Ruff Dalma Kinga Sándor Renáta Schneider Gábor Sefcsik Balázs 2010. április 15.

2 Vázlat Etikai Kódex Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Mi az Etikai Kódex?
Mi a célja? Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Bevezetés, Vezérelvek és Általános Szabályok, Általános szabályok, Oktatókra vonatkozóan Hallgatókra vonatkozóan Etikai normák megsértésnek bejelentése és szankciói, Etikai Bizottság, Jogorvoslat.

3 Az Etikai Kódex Az ÁVF Etikai Kódexe egy olyan dokumentum, mely a főiskolai működéshez szükséges erkölcsi felelősség kérdéseinek ad irányelvet. A jogok és kötelezettségek hozzájárulnak: az emberi kapcsolatok megerősítéséhez, a harmonikus emberi együttéléshez, a szakmai munkát elősegítő jó közérzet megteremtéséhez, a közös célok megvalósításához, ÁVF jó hírnevének, szakmai és intézményi integritásának megőrzéséhez, ápolásához. Etikai Kódex célja az etikus főiskolai magatartás meghatározása és betartatása. nem lehet diszkriminatív nem lehet szubjektív

4 Az Etikai Kódex Az Etikai Kódex életbe lépés követően a főiskola elvárja mind a hallgatóktól mind az ott dolgozóktól hogy: legyenek elkötelezettek az etikai kódexben lefektetett magatartás iránt, fogadják el és tartsák be a Kódex szabályait. A Kódex a nyilvánosság számára magyar nyelven a honlapon lesz megtekinthető.

5 Az ÁVF Etikai Kódex felépítése
Bevezetés A szervezet miért hozta létre a Kódexet? A Kódex személyi, időbeli, és területi hatálya.

6 Az ÁVF Etikai Kódex felépítése
Vezérelvek A szervezet legfontosabb vezérelvei: pártatlanság tisztességes munka esélyegyenlőség titoktartás. Legfontosabb irányelvek, például: ÁVF jó hírnevének növelése azzal, hogy a Főiskola a legjobb oktatási feltételeket biztosítja, kiemelkedő kapcsolatokat épít és ápol a szakma képviselőivel, egészséges munkakörülmények megteremtése, a környezetvédelem iránti elkötelezettség figyelembe vétele.

7 Az ÁVF Etikai Kódex felépítése
Általános szabályok Oktatókra vonatkozóan előadások, gyakorlatok hallgatók szakmai illetve személyes fejlődésének maximális segítése értékelések és véleményezések Hallgatókra vonatkozóan jó hírnevének erősítéséhez megjelenés az elvárt minőségben tisztességes szakmai munka

8 Az ÁVF Etikai Kódex felépítése
Etikai Bizottság Ellenőrzi az Etikai Kódexben megfogalmazott etikai normák betartását Tagok: 9 tag 3 hallgató A tagokat a tanszékek és a Hallgatói Önkormányzat delegálja, Elnökét és elnökhelyettesét a rektor jelöli meg. A bizottság ügyrendjét 30 napon belül maga alkotja meg, melyben szabályozni kell az eljárás menetét, rendjét.

9 Az ÁVF Etikai Kódex felépítése
Etikai normák megsértésnek bejelentése és szankciói Az Etikai Kódexben írtak megsértését 30 napon belül bárki bejelentheti Az EB a következő döntéseket hozhatja: megállapítja a Kódexben foglalt rendelkezések megsértését, elrendeli a normasértés nyilvánosságra hozatalát a főiskolán belül, Fegyelmi eljárást kezdeményez, amennyiben a normasértéssel egyúttal fegyelmi vétség gyanúja is felmerül, Büntetőfeljelentésre hívja fel a rektort, amennyiben a normasértés egyúttal bűncselekmény alapos gyanújára ad alapot A Bizottság nem bíróság, nem büntet, csak állásfoglalás formájában megállapítja az etikai vétséget

10 Az ÁVF Etikai Kódex felépítése
Jogorvoslat Ha a felek egyike nem ért egyet az EB döntésével, akkor jogorvoslattal lehet élni a rektornál, aki azt 15 napon belül köteles elbírálni. Jogorvoslattal élhet egyaránt a feljelentő, feljelentett, és a sértett is.

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések