Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010."— Előadás másolata:

1 Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései Doc. Ing. Stanislav Šilhár, CSc. Výskumný ústav potravinársky Bratislava Élelmiszerkutató Intézet Pozsony Biocentrum ModraSlovakia

2 Minőség /mint filozófiai kategória/: termék azon képessége, hogy megfeleljen a fogyasztók igényeinek és szükségleteinek Minőség /üzleti kategória/: minőségi az, ami a piacon jól eladható Minőség /kultúrális dimenzió - EU minőségpolitikája /: termék azon tulajdonsága, ami jellemző a régió, vagy a kultúra területén, a termesztésre és a termelésre, amely lehetővé teszi a hagyományőrzést és a vidéki életet – valami, ami kiállta az idő próbáját Kvalita - Minőség

3 Élelmiszer – melyek a fogyasztó elvárásai? Bezpečnosť / legyen biztonságos Nasýtiť / tápláljon Podporiť zdravie / egészségserkentő Cena / megfelelő árú Neohroziť životné prostredie / környezetbarát Potešiť a spájať / megörvendeztet, összeköt Mať svoju hrdosť – tradíciu – výnimočnosť büszkeség – hagyomány – különlegesség

4 Minőségpolitika négy termékkategóriája  Chránené zemepisné označenie Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ)  Tradičná špecialita garantovanej kvality Hagyományos különleges termékek (HKT)  Produkty Ekologického poľnohospodárstva Ökológiai eredetű/előállítású termékek (OG)  Chránené označenie pôvodu Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM)

5 Minőségpolitika háttere és célkitűzései  a fogyasztó növekvő érdeklődése  a környezetvédelem és a termelés sokszínűsége  az "élet" megőrzése a vidéki területeken és a gazdaságilag gyengébb régiók elősegítése  az ökológiai termékek iránti- és a hagyományos élelmiszerek garantált minősége iránti bizalom visszaélés megakadályozása  a fogyasztó védelme - jobb tájékoztatás és határozott címkézés  garantált minőség az egységes minőségbiztosítási rendszerrel - élelmiszer értékelése, ellenőrzése és bejegyzése "A gyártó védelmétől a fogyasztóvédelméhez"

6 Ökológiai gazdálkodás új logója: a termék összetevőinek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik a termék megfelel a hivatalos ellenőrzési rendszer szabályainak a termék lezárt csomagolásban érkezett közvetlenül a termelőtől, vagy a feldolgozótól a terméken rajta van a termelő, a feldolgozó vagy a kereskedő neve, valamint az ellenőrző szervezet neve, vagy kódja

7 A bio-élelmiszerek minősége meg kell hogy feleljen az élelmiszerjog követelményeinek, úgy mint az összes többi élelmiszernél + kevesebb nitrát- és nehézfémtartalom (műtrágyából eredőek) + a növényvédőszer-maradványok hiánya + a peszticidek bomlástermékek hiánya - esetleges terhelés mikotoxinokkal - lehetséges mikrobiológiai szennyezés A biotermékek minősége – élelmiszerbiztonsági nézőpont

8 A biotermékeknél Magasabb a szilárdanyag-tartalom Magasabb a fehérjetartalom Magasabb a szénhidrát-tartalom A biotermékek minősége – táplálkozási igények szemszögéből

9 A biotermékek másodlagos metabolit-tartalma általában magasabb. Ezek tevékenykednek a rák megelőzésében, serkentik az immunrendszert, szabályozzák a vérnyomást, antioxidáns és vírusölő hatással bírnak. Az antioxidáns és immunmoduláns hatással bíró flavonoidok, antocianinok, karotinoidok, betalaine és speciális poliszaccharidok tartalma 10-50%-kal magasabb, mint a hagyományos termelésnél. A BIO hús és tej gazdag a konjugált linolsavban (CLA), omega-3 zsírsavakban és izo-zsírsavakban, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák előfordulási gyakoriságát, az érelmeszesedést és hatékonyan szabályozzák a zsíranyagcserét. Azon állatok tejében, amelyek nem az istállóban éltek és nem szilázzsal táplálkoztak, 3-szor több a CLA, és a húsukban 4- szer több a omega-3 zsírsavak tartalma. A biotermékek minősége – egészségserkentő szempontból

10 Főleg a bio-élelmiszerekkel táplálkozó nők tejében bizonyítottan nagyobb az omega-3 zsírsavak és a CLA tartalma A bio-élelmiszerekkel táplálkozó férfiaknál akár 30%-kal magasabb a spermiumok koncentrációja A biotermékek minősége – egészségserkentő szempontból

11 A bio-zöldségek /káposzta, paradicsom, paprika/ 10-30%-kal több C-vitamint tartalmaznak A bio-sárgarépa átlagosan 12%-kal több béta- karotint tartalmaz A bio-gabona esszenciális aminosavak tartalma nagyobb Ökológiai termeléssel előállított növények esszenciális fém-tartalma nagyobb A bio-élelmiszerek /E-/ adalékanyagainak tartalma általában alacsonyabb A biotermékek minősége – egészségserkentő szempontból

12 Megvitatás Ezek az állítások több, mint 300 tudományos dolgozat és tanulmány eredményein alapulnak. A kémiai elemzés interpretált eredményei az átlagos értékeken alapszanak. Más, különösen kérdőíves eredmények értelmezése nehéz. A „jól-lét” és az egészség nem csak egyedül az ételtől függ. Bio- ételekkel is lehet kiegyensúlyozatlanul táplálkozni, vagy túlenni magunkat, ami úgyszintén káros az emberi egészségre. A legtöbb vizsgálat azt mutatja, hogy az étrend minőségi változtatása bio-élelmiszerekre pozitívan járul hozzá az egészséghez. Egy brit tanulmány (2009) azzal érvvel, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a bio-élelmiszerek egészségesebbek lennének, mint a hagyományos élelmiszerek. A biológiailag értékes anyagok ára a biotermékekben még ezidáig mindig nagyobb, mint a hagyományos élelmiszereknél, még ha több is van bennük.

13 A fogyasztó /a vevő/ Szlovákiában a válaszadók több, mint 40%-a állítja, hogy inkább a bio- élelmiszereket helyezi előtérbe A kereskedelmi hálózatban csak 2-4% a bio-élelmiszerek eladási aránya. Ennek oka - az ár? - a szűk körű kínálat? - a bizalom hiánya?

14 Mi a következő lépés? A bio-élelmiszer árainak csökkentése az üzletek pultjain - a termelési költségek csökkentése - a hozzáadott érték csökkentése Nagyobb árúkínálat, a termékskála bővítése – a biotermékek növekvő mértékű feldolgozása A kínált árúnak megszemélyesítése és a konkrét bio-minőségi garancia A gyártók általi közvetlen eladások kiterjesztése

15 Köszönöm a figyelmüket! Ďakujem za pozornosť silhar@vup.sk Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései


Letölteni ppt "Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010."

Hasonló előadás


Google Hirdetések