Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának."— Előadás másolata:

1 A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről (1. számú melléklet)

2 A települések polgári védelmi sorolásával kapcsolatos feladatok Az ország településeinek polgári védelmi besorolását (a továbbiakban: besorolás) minden év december 31-ig felül kell vizsgálni. A besorolásra a települési önkormányzat polgármestere tesz javaslatot, és azt változás esetén minden év október 31-ig megküldi a megyei, fővárosi védelmi bizottság részére. A megyei, fővárosi védelmi bizottság egyetértése esetén a javaslatot változás esetén minden év november 30-ig terjeszti fel az önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez.

3 A települések veszélyeztetettségének megállapítási szabályai Veszélyeztetettség mértéke: a települést érintő, tervezhető károsító hatásoknak az összessége Elégséges védelmi szint: azon tervezési, szervezési, irányítási és beavatkozási tevékenység, amely minimálisan szükséges ahhoz, hogy a veszélyeztetettség függvényében differenciáltan biztosítható legyen az élet és az anyagi javak védelme. A besorolás alapját képező veszélyeztetettség mértékét a veszélyeztető tényezők komplex hatáselemzése alapján, a veszélyes anyagok felső küszöb értékének (SEVESO-II. irányelv) figyelembe vételével kell megállapítani. Az I. csoportba kell sorolni pl.: az atomerőmű 9 km-es, a kutatóreaktor 1 km-es körzetében lévő településeket, A II. csoportba kell sorolni pl.: a z atomerőmű által közvetetten veszélyeztetett (9-30 km közötti területen lévő) településeket, A III. csoportba kell sorolni azokat a településeket, amelyek a I-es és II-es csoportokba sorolt településeken lévő veszélyes anyagok környezetbe kerülése esetén a másodlagos hatások által veszélyeztetettek. A IV. csoportba kell sorolni pl.: az országhatártól számított 30 km-es sávon belül lévő valamennyi olyan települést, amely magasabb sorolási csoportba nem került. További példákat lásd a Honlapon.lásd a Honlapon

4 A sorolt települések védelmi követelményei Az I. csoportba sorolt településekkel szembeni védelmi követelmények Biztosítani kell a lakosság központi riasztásának és tájékoztatásának feltételeit. Létre kell hozni a veszélyeztetettség mértékének és jellegének megfelelő polgári védelmi szervezeteket, végre kell hajtani felkészítésüket és felszerelésekkel történő ellátásukat. A II. csoportba sorolt településekkel szembeni védelmi követelmények Tervezni kell a veszélyeztetett területen található létfenntartáshoz szükséges anyagi javak helyszíni védelmét, vagy lehetőség szerinti kiszállítását. A III. csoportba sorolt településekkel szembeni védelmi követelmények Biztosítani kell a veszélyhelyzet értékelését szolgáló kiinduló adatok gyűjtéséhez, rendszerezéséhez, valamint a veszélyes anyag meghatározásához szükséges feltételeket. Az I-III. csoportban biztosítani kell az illetékes környezetvédelmi felügyelőségek azonnali értesítését, szükség szerinti bevonását. A IV. csoportba sorolt településekkel szembeni védelmi követelmények Tervezni kell a lakosság elrejtésének megvalósításához szükséges műszaki-technikai feltételeket. Az egyes csoportokhoz tartozó részletes követelményeket lásd a Honlapon.lásd a Honlapon


Letölteni ppt "A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának."

Hasonló előadás


Google Hirdetések