Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Gálai Antal, Dr. Győrfi Tamás Eötvös József Főiskola, Baja Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet, Matematika és informatikai szakcsoport.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Gálai Antal, Dr. Győrfi Tamás Eötvös József Főiskola, Baja Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet, Matematika és informatikai szakcsoport."— Előadás másolata:

1

2

3

4

5

6

7 Dr. Gálai Antal, Dr. Győrfi Tamás Eötvös József Főiskola, Baja Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet, Matematika és informatikai szakcsoport Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, 2010. november 16.

8 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 8 I. Bevezetés A radioaktivitás és az ennek kapcsán fellépő ionizáló sugárzások a természet részét képezik. Az élet kialakulását, az emberi egyedfejlődést végigkísérte a sugárzások jelenléte. Az ionizáló sugárzások az élet velejárói. Célunk a diffúziós ködkamra webkamerafelvételeinek kiértékelése volt. Ehhez olyan képfeldolgozó programot fejlesztettünk ki, amelynek segítségével a felvételek a demonstráción kívül alkalmassá váltak a radioaktív sugárzások jellemzőinek meghatározására.

9 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 9 1. ábra: Háttérsugárzás nyomai a ködkamrában Mialatt ezt a pár soros szöveget elolvassuk, testünkön több tízezer töltéssel rendelkező részecske, és hárommilliónál is több neutrínó halad át.

10 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 10 5. ábra: Mérési elrendezés II. Képfeldolgozás A diffúziós ködkamrában megjelenő háttérsugárzás és különféle radioaktív sugárzások nyomait egy webkamera segítségével figyeltük és rögzítettük.

11 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 11 6. ábra: Képfeldolgozó program kezelőfelülete A nyomvonalak hosszúsága függ a részecskék energiájától és irányától. A vastagságból a részecskék ionizációs képességére lehet következtetni. A felvételek kiértékelésére egy a VisualBasic fejlesztői környezetben készített képfeldolgozó programot hoztunk létre.

12 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 12 7. ábra: Maximális hossz kiválasztása: több képen látható részecskenyomok adatai közti párosítással történt

13 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 13 8. ábra: A kijelölt részen belül található részecskenyomok területének számítása

14 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 14 Manapság 2830 fajta atommag ismeretes. Ebből csak kb. 260 a stabil. Ezekből épül fel az összes létező anyag. Az atommagoknak a nagyobb része instabil. Képes átalakulni más részecskévé, akár bármilyen külső hatás nélkül is, miközben részecske kibocsátás, vagy sugárzás formájában energia szabadul fel. Ezt a spontán átalakulást nevezzük radioaktivitásnak. Az elsőként megismert radioaktív sugárzásokat a görög ábécé első betűivel nevezték el. Alfa- ( α ), béta- ( β ), gamma-sugárzást ( γ ) különböztetünk meg. A radioaktivitás karakterisztikus idejére a felezési időt használjuk, ez az az idő, ami alatt az el nem bomlott magok száma a felére csökken, jele T 1/2. A felezési idő befolyásolhatatlan, megváltoztathatatlan anyagi jellemző, értéke igen széles határok között változhat. Felezési idő meghatározás

15 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 15 A felezési idő meghatározására a Tórium (B+C) forrásból kilépő alfa- részecskenyomok számának az idő függvényében való változását használtuk fel. 10. ábra: Tórium (B+C) forrásból kilépő alfa-részecskék nyomai

16 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 16 A képfeldolgozó programunk segítségével megszámoltuk minden órában, hogy az adott frame-en hány alfa-részecskenyom látható, majd a kapott eredményeket az idő függvényében ábrázoltuk az excel programban. A kapott vonaldiagramhoz exponenciális trendvonalat illesztettünk. A trendvonal egyenletéből pedig az alábbi összefüggések segítségével meghatároztuk a felezési időt: 9. ábra: Exponenciális bomlásgörbe

17 Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel 17 IV. Összefoglalás Az általunk készített képfeldolgozó program alkalmas a diffúziós ködkamra segítségével megfigyelhető radioaktív sugárzások webkamerafelvételeinek kiértékelésére.   A programot felhasználhatjuk a felezési idő meghatározására.   A nyomhosszúság méréséből ismert forrás alkalmazása esetén a részecskék energiája meghatározható.   Energia-eloszlás, hatótávolság-energia függés számolható az adatokból.   A részecskenyomok vastagságából a részecskék ionizációs képességre lehet következtetni.   Az informatika fakultáción belül a képfeldolgozás bevezetésének illusztrációjaként a mozgóképállományok hozzáférését, a képenkénti szakaszdetektálást, a képek közti szakaszpárosítást és egyéb kisebb programozási fogást ismerhetik meg és gyakorolhatják a hallgatók.


Letölteni ppt "Dr. Gálai Antal, Dr. Győrfi Tamás Eötvös József Főiskola, Baja Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet, Matematika és informatikai szakcsoport."

Hasonló előadás


Google Hirdetések