Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete Rendszám, tömegszám,izotópok fogalma Radioaktivitás fogalma A molekula,ion, mól, moláris.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete Rendszám, tömegszám,izotópok fogalma Radioaktivitás fogalma A molekula,ion, mól, moláris."— Előadás másolata:

1 Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete Rendszám, tömegszám,izotópok fogalma Radioaktivitás fogalma A molekula,ion, mól, moláris tömeg fogalma anyagi rendszerek felosztása

2 Az atom

3 John Dalton (1803)

4 Az atom Az atomok a kémiailag legegyszerűbb részecskék A szokásos kémiai folyamatokban nem alakulnak át egymássá. A kémiai reakció során az anyag atomjai átrendeződnek és így egy másik fajta anyag jön létre.

5

6 Az atom felépítése -proton(ok) -neutronok -elektronok

7 Elemi részecskeTömeg(kg)Töltés(C)Rel.TömegTöltés(e) elektron9,109*10 -31 -1,60219*10 -19 0,00055 -1 proton1,672*10 -27 +1,60219*10 -19 1,00728 +1 neutron1,674*10 -27 01,00866 0

8

9 Miből áll az atommag? Protonok+neutronok Mi a rendszám? (Z): Protonok száma Neutronok száma (N) Mi a tömegszám? (A) (A)= Z+ N

10 Lehet-e törtszám a tömegszám?

11 Izotópok: rendszám azonos, tömegszám különböző hasonló kémiai tulajdonság

12 A hidrogén izotópjai

13

14 Radioaktív anyagok - Az atommag nem stabilis. Nagy energiájú radioaktív sugárzás közben felbomlik. (Ez már nem kémiai reakció)

15 Radioaktív sugárzás fajtái Alfa-bomlás Béta-bomlás.Béta-bomlás Gamma-bomlás (pozitron emisszió, elektron befogás)

16 Minden esetben veszélyesek-e a radioaktív anyagok? Fajlagos aktivitás > 70 kBq/kg.(Bequerel) Egységnyi tömegű mintában 1 másodperc alatt végbemenő bomlások száma. Mit jelent az, hogy K-40 fajlagos aktivitása 30,4 Bq/g? A természetes urán fajlagos aktivitása: 2,54*10 4 Bq/g. Veszélyes anyagnak számít-e? Rádioaktivitás mértékének kifejezése

17 További mérőszámok és kérdések Gray RBE Fertőz-e a sugárfertőzés? Különösen veszélyesek-e a nagyon hosszú felezési idejű izotópok? Ugyanaz a dózis kis adagokban vagy egyszerre a veszélyesebb?

18 Radioaktív izotópok gyakorlati alkalmazása -izotópos nyomjelzés

19 Hevesy György (1885-1966) a radioaktív izotóp nyomjelzés módszerének megalkotója. Munkáját 1913-ban kémiai Nobel-díjjal ismerték el.

20 -Rákos betegségek gyógyítása 60 Co izotóppal -Kormeghatározás 14 C izotóppal

21 Az atom elektronszerkezete Elektronhéj: Az atommagtól adott távolságban lévő elektronok összessége Vegyérték elektronok: A külső le nem zárt elektronhéjon (ritkábban a belső, telítetlen alhéjokon) lévő elektronok.

22 Lewis féle elektronszerkezet:

23 Oktett szabály Az atomok arra törekszenek, hogy a vegyértékhéjukon nyolc elektron legyen. A kötéseket ennek megfelelően alakítják ki. Korlátai: Az átmeneti fémekre és egyes nemfémes vegyületekre nem alkalmazható. Pl. : SF 6

24 Hány vegyérték elektronja van a következő elemeknek? Rajzoljuk fel a Lewis elektronszerkezetüket! O, N, C,Mg, K, Cl, F, Ne Ezek az elemek, hogyan érhetik el a stabilis szerkezetet?

25 molekula Pl.: H 2 O Molekula: Két vagy több azonos vagy különböző atomból álló részecske melyben az atomok elsőrendű kémiai kötéssel (kovalens kötéssel)kapcsolódnak egymáshoz.

26 ion: Pl. Na +, NH 4 + Ion: Elektromos töltéssel rendelkező atom vagy molekula

27 Mól, moláris tömeg Mól: Az anyagmennyiség mértékegysége - molnyi mennyiségű anyag 6*10 23 db részecskét tartalmaz Moláris tömeg: Molnyi mennyiségű anyag tömege

28

29 Elem vegyület vagy keverék?: csapvíz, desztillált víz levegő bronz etil-alkohol, sütőpor réz-szulfát réz-szulfát oldat, szacharóz, oxigén, cink. A keverékek ezek közül homogének vagy heterogének?

30


Letölteni ppt "Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete Rendszám, tömegszám,izotópok fogalma Radioaktivitás fogalma A molekula,ion, mól, moláris."

Hasonló előadás


Google Hirdetések