Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémiai kötések Molekulák Képletek. Ismétlés ANYAG KEVERÉKEK TISZTA ANYAGOK ELEMEK Egyszerű anyagok VEGYÜLETEK Összetett anyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémiai kötések Molekulák Képletek. Ismétlés ANYAG KEVERÉKEK TISZTA ANYAGOK ELEMEK Egyszerű anyagok VEGYÜLETEK Összetett anyagok."— Előadás másolata:

1 Kémiai kötések Molekulák Képletek

2 Ismétlés ANYAG KEVERÉKEK TISZTA ANYAGOK ELEMEK Egyszerű anyagok VEGYÜLETEK Összetett anyagok

3 Az elem Az elem olyan anyag, amelynek atomjai azonos számú protont tartalmaznak,( azaz megegyező a rendszámuk, Z). Az elem olyan anyag, amelynek atomjai azonos számú protont tartalmaznak,( azaz megegyező a rendszámuk, Z). Kémiai eljárásokkal fel nem bontható legegyszerűbb tiszta anyag. Kémiai eljárásokkal fel nem bontható legegyszerűbb tiszta anyag.

4 A vegyület A vegyület két vagy több elemből álló összetett kémiai anyag. A vegyület két vagy több elemből álló összetett kémiai anyag. Kémiai eljárásokkal fel lehet bontani az őt alkotó elemekre. Kémiai eljárásokkal fel lehet bontani az őt alkotó elemekre.

5 Kémiai kötések A természetben az anyagok, mint minden, állandó mozgásban vannak. A természetben az anyagok, mint minden, állandó mozgásban vannak. Az elemeket alkotó atomok ezért ütköznek egymással. Az elemeket alkotó atomok ezért ütköznek egymással. KÉT ATOMOT ÖSSZETARTÓ VONZÓERŐT KÉMIAI KÖTÉSNEK NEVEZZÜK. KÉT ATOMOT ÖSSZETARTÓ VONZÓERŐT KÉMIAI KÖTÉSNEK NEVEZZÜK.

6 KÉMIAI KÖTÉS KOVALENS KÖTÉS IONOS KÖTÉS

7 Egyedül a nemesgázok atomjai (hélium, neon, argon, kripton, xenon) fordulnak elő szabad állapotban, mert ők stabilak. Egyedül a nemesgázok atomjai (hélium, neon, argon, kripton, xenon) fordulnak elő szabad állapotban, mert ők stabilak. Miért stabilak? Miért stabilak? Az elektronburok felépítésében rejlik a válasz. Az elektronburok felépítésében rejlik a válasz. A nemesgázok felső energiaszintjén maximális számú elektron van. (telített a szint) A nemesgázok felső energiaszintjén maximális számú elektron van. (telített a szint) He 2e -, a többieknél 8e - DUBLETTOKTETT DUBLETTOKTETT

8 Molekula A többi elem atomjai ezt a stabil dublett ill. oktett szerkezetet csak úgy tudják elérni, ha másik atomhoz kapcsolódnak. A többi elem atomjai ezt a stabil dublett ill. oktett szerkezetet csak úgy tudják elérni, ha másik atomhoz kapcsolódnak. HA KETTŐ VAGY TÖBB ATOM KÖTŐDIK EGYMÁSHOZ MOLEKULA KELETKEZIK. A MOLEKULÁK STABIL EGYSÉGEK. HA KETTŐ VAGY TÖBB ATOM KÖTŐDIK EGYMÁSHOZ MOLEKULA KELETKEZIK. A MOLEKULÁK STABIL EGYSÉGEK. Ha azonos atomok kötődnek egymáshoz, akkor ELEMMOLEKULA, ha különféle atomok, akkor VEGYÜLETMOLEKULA a neve. Ha azonos atomok kötődnek egymáshoz, akkor ELEMMOLEKULA, ha különféle atomok, akkor VEGYÜLETMOLEKULA a neve.

9 Molekulaképletek Az elem- és a vegyületmolekulák jeleit MOLEKULAKÉPLETnek nvezzük. Az elem- és a vegyületmolekulák jeleit MOLEKULAKÉPLETnek nvezzük. Pl. H 2, O 2 (elemmolekulák) Pl. H 2, O 2 (elemmolekulák) Pl. H 2 O (vegyületmolekula) Pl. H 2 O (vegyületmolekula)

10 A molekulaképletnek van minőségi és mennyiségi jelentése is. Ugyanis megmutatja: A molekulaképletnek van minőségi és mennyiségi jelentése is. Ugyanis megmutatja: Milyen elemekből épül fel a molekula Milyen elemekből épül fel a molekula Az adott atomfajtából hány van a molekulában→ INDEX (a vegyjel jobb alsó sarkában) Az adott atomfajtából hány van a molekulában→ INDEX (a vegyjel jobb alsó sarkában) Az egyes elemek atomjainak az arányát Az egyes elemek atomjainak az arányát Pl. H 2 O A vízmolekulában a hidrogén és az oxigén 2 : 1 arányban egyesül.

11 Pl. öt vízmolekula 5H 2 O koefficiensindex egy oxigénatom O egy oxigénmolekula O 2 három oxigén atom 3O három oxigénmolekula 3O 2


Letölteni ppt "Kémiai kötések Molekulák Képletek. Ismétlés ANYAG KEVERÉKEK TISZTA ANYAGOK ELEMEK Egyszerű anyagok VEGYÜLETEK Összetett anyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések