Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémiai kötések Molekulák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémiai kötések Molekulák"— Előadás másolata:

1 Kémiai kötések Molekulák
Képletek

2 Ismétlés

3 Az elem Az elem olyan anyag, amelynek atomjai azonos számú protont tartalmaznak,( azaz megegyező a rendszámuk, Z). Kémiai eljárásokkal fel nem bontható legegyszerűbb tiszta anyag.

4 A vegyület A vegyület két vagy több elemből álló összetett kémiai anyag. Kémiai eljárásokkal fel lehet bontani az őt alkotó elemekre.

5 Kémiai kötések A természetben az anyagok, mint minden, állandó mozgásban vannak. Az elemeket alkotó atomok ezért ütköznek egymással. KÉT ATOMOT ÖSSZETARTÓ VONZÓERŐT KÉMIAI KÖTÉSNEK NEVEZZÜK.

6

7 Az elektronburok felépítésében rejlik a válasz.
Egyedül a nemesgázok atomjai (hélium, neon, argon, kripton, xenon) fordulnak elő szabad állapotban, mert ők stabilak. Miért stabilak? Az elektronburok felépítésében rejlik a válasz. A nemesgázok felső energiaszintjén maximális számú elektron van. (telített a szint) He 2e- , a többieknél 8e- DUBLETT OKTETT

8 Molekula A többi elem atomjai ezt a stabil dublett ill. oktett szerkezetet csak úgy tudják elérni, ha másik atomhoz kapcsolódnak. HA KETTŐ VAGY TÖBB ATOM KÖTŐDIK EGYMÁSHOZ MOLEKULA KELETKEZIK. A MOLEKULÁK STABIL EGYSÉGEK. Ha azonos atomok kötődnek egymáshoz, akkor ELEMMOLEKULA, ha különféle atomok, akkor VEGYÜLETMOLEKULA a neve.

9 Molekulaképletek Az elem- és a vegyületmolekulák jeleit MOLEKULAKÉPLETnek nvezzük. Pl. H2 , O2 (elemmolekulák) Pl. H2O (vegyületmolekula)

10 A molekulaképletnek van minőségi és mennyiségi jelentése is
A molekulaképletnek van minőségi és mennyiségi jelentése is. Ugyanis megmutatja: Milyen elemekből épül fel a molekula Az adott atomfajtából hány van a molekulában→ INDEX (a vegyjel jobb alsó sarkában) Az egyes elemek atomjainak az arányát Pl. H2O A vízmolekulában a hidrogén és az oxigén 2 : arányban egyesül.

11 Pl. öt vízmolekula H2O koefficiens index egy oxigénatom O egy oxigénmolekula O2 három oxigén atom O három oxigénmolekula 3O2


Letölteni ppt "Kémiai kötések Molekulák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések