Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Elemek-atomok gyakorló feladatok. 2 Melyik állítás HELYES? Karikáz d be a betűjel é t! Az elektron A. az atommagban található. B. jele e-. C. tömege.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Elemek-atomok gyakorló feladatok. 2 Melyik állítás HELYES? Karikáz d be a betűjel é t! Az elektron A. az atommagban található. B. jele e-. C. tömege."— Előadás másolata:

1 1 Elemek-atomok gyakorló feladatok

2 2 Melyik állítás HELYES? Karikáz d be a betűjel é t! Az elektron A. az atommagban található. B. jele e-. C. tömege egység. D. egys é gnyi negat í v t ö lt é sű. E. elemi részecske. 1.

3 3 A következő állítások közül melyek vonatkoznak az elemekre? A.Egyszerű anyagok B.Összetett anyagok C.Csak kémiai változással bonthatók D.Atomjaik kifelé töltést nem mutatnak E.Azonos protonszámú atomok alkotják. 2.2.

4 4 A periódusos rendszer első 20 eleme közül írd fel azoknak a vegyjelét, amelyek atomjaira igazak az állítások! /több is lehet/ A.A harmadik elektronhéján 4 elektron van: ……… B.Külső elektronjai telítik a második héjat:… … ….. C.Egy móljának tömege 31 gramm: ……… ………. D.Zárt elektronhéján kívül két elektronja van: … …. E.Elektronburkát 7 elektron alkotja: ………………. 3.3.

5 5 VegyjelPeriódusFőcsoportElektron héjak száma Külső elektronok száma Külső elektronok jelölése Al 57 3.VI. II.4 4.5

6 6 JeleTömege 2 mol alumínium atom 4 mol klór atom 0,25 mol szén atom 5.5.

7 7 A periódusos rendszerben az atomok mely adata mutatja meg Az elektronok számát A külső elektronok számát Az elektronhéjak számát 6.

8 8 Az atomok elektronszerkezetére vonatkozóan mit mutat meg A periódus szám A főcsoport szám 7.

9 9 Miben hasonlít és miben tér el a következő két atom elektronszerkezete? A. oxigén és kénatom B. alumínium és foszfor atom 8.

10 10 Számítsd ki! A. 32 g oxigén hány mol? B. 20 g kálcium hány atomot tartalmaz? C.4 mol klóratom tömege hány g? 9.

11 11 10. A.Írd fel a következő két atom elektronszerkezetét minden lehetséges módon! Kálium, szilícium B. Mit nevezünk kémiai elemnek, és mi a jellemző a felépítésére? C.Mi volt a szerepe Berzeliusnak, Mendelejevnek és Rutherfordnak?


Letölteni ppt "1 Elemek-atomok gyakorló feladatok. 2 Melyik állítás HELYES? Karikáz d be a betűjel é t! Az elektron A. az atommagban található. B. jele e-. C. tömege."

Hasonló előadás


Google Hirdetések