Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hiányoznak a mesterségesen előállított, rövid felezési idejű elemek (pl. Technécium)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hiányoznak a mesterségesen előállított, rövid felezési idejű elemek (pl. Technécium)"— Előadás másolata:

1 Hiányoznak a mesterségesen előállított, rövid felezési idejű elemek (pl. Technécium)

2 Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere Oszloponként hasonló tulajdonságok Balról jobbra (és fentről lefelé) mindig eggyel nő a rendszám (protonszám, elektronszám) Atom = atommag (benne protonok és neutronok) + elektronburok (elektronhéjakból épül fel) Elektronhéjak: K (1.), L (2.), M (3.), N (4.) stb. => a periódusos rendszer minden sorában egy újabb elektronhéj töltődik fel. Az éppen feltöltődő elektronhéj = vegyértékhéj (főcsoportbeli elemeknél ez a legkülső héj, mellékcsoportbeli elemeknél ez eggyel vagy kettővel beljebb levő héj; a rendszerben a főcsoportokat „A”, a mellékcsoportokat „B” betű jelzi)

3 alhéjl* Maximális elektronszám Amelyik elektronhéjnak van ilyen Történeti név (angol) s02Minden elektronhéj sharp p16Második héjtól felfelé principal d210Harmadiktól felfelé diffuse f314Negyediktől felfelé fundamental g418Ötödiktől felfelé h522Hatodiktól felfelé i626Hetediktől felfelé * l = mellékkvantumszám Az elektronhéjak alhéjakból épülnek fel

4 Elektronhéjak feltöltődése energetikailag szabályozott, mindig a legalacsonyabb energiájú alhéj töltődik fel. Elektronhéj: a héj sorszámna, betűjele és a héjon lehetséges maximális elektronszám van feltüntetve alhéjak 1K2 2L8 3M18 4N28 5O32 6P50 7Q72 8R98

5 s mező elemei: s alhéj töltődik fel

6 p mező elemei: p alhéj töltődik fel

7 d mező elemei: d alhéj töltődik fel

8 f mező elemei: f alhéj töltődik fel lantanoidák aktinoidák

9 s, p mező elemei: főcsoportok, legkülső elektronhéj töltődik fel, egy perióduson (soron) belül nagy különbségek vannak az elemek közt d, f mező elemei: mellékcsoportok, nem a legkülső héj, hanem kívülről a 2., ill. 3. héj töltődik fel, ezért a perióduson belül a különböző elemek nem térnek el annyira egymástól.

10 Nemesgázok: lezárt külső héj, stabil, nem vesz részt reakciókban (minden más elem ilyen elektronszerkezetet szeretne...) I,II, III (IV, V, VI) főcsoportok: vegyületeiben „leadja” a külső elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen VI, VII (IV, V) főcsoportok: vegyületeiben „felvesz” még elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen

11 Nemesgázok: lezárt külső héj, stabil, nem vesz részt reakciókban (minden más elem ilyen elektronszerkezetet szeretne...) I,II, III (IV, V, VI) főcsoportok: vegyületeiben „leadja” a külső elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen => oxidációs szám +1, +2, +3 (+4, +5, +6) VI, VII (IV, V) főcsoportok: vegyületeiben „felvesz” még elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen => oxidációs szám –1, –2 (–3, –4) Megj.: A IV-V-VI. („A”) főcsoportban a többféle oxidációs szám abból is adódhat, hogy csak a p alhéj ürül ki elektronleadással (C 2+, Sn 2+, Pb 2+, As 3+, Sb 3+, S 4+ ), vagy az s alhéj is (C 4+, Sn 4+, Pb 4+, As 5+, Sb 5+, S 6+ ).

12 Oxidációs szám változással járó folyamatok Oxidáció: oxidációs szám növekedéssel járó folyamat Pl. égés, C (0) + O 2 = C (+4) O 2 Megjegyzés: minden reakciónál a nettó oxidációsszám változás 0. Itt az oxigén oxidációs száma 0-ról -2-re változott, két oxigénnél ez a változás összesen -4, a szén változása pedig +4, az eredő tehát 0. A szén oxidálódott, az oxigén redukálódott, a jelenség tehát a szén szempontjából oxidáció. Redukció: oxidációs szám csökkenéssel járó folyamat Pl. Cu (+2) O + H 2 = Cu (0) + H 2 O Megjegyzés: Itt az réz oxidációs száma 2-ről -0-ra változott, ez a változás összesen -2, a hidrogén oxidációs számváltozása pedig 0-ról +1-re darabonként +1, összesen +2, az eredő tehát megint 0. A réz redukálódott, a hidrogén oxidálódott, a jelenség tehát a réz szempontjából redukció, a hidrogén szempontjából oxidáció. A folyamatban az oxigén oxidációs száma változatlan, végig -2.


Letölteni ppt "Hiányoznak a mesterségesen előállított, rövid felezési idejű elemek (pl. Technécium)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések