Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve"— Előadás másolata:

1 Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Dr.Babka M., Dr.Bohák Á., Dr.Bánrévi Zs*., Dr.Bohár L. Perla Bt. Érd Szakorvosi Rendelőintézet Mammográfiás Labor, Szent Rókus Kórház Radiológia, *Országos Gyógyintézeti Központ Patológia

2 Az emlőrákos betegek száma évről évre nő.
Ez a rákféleség a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatává vált, a nők rákjának 18%-át teszi ki. Magyarországon 2001-ben 4600 új esetet regisztráltak, és 2342 nő halt meg ebben a daganatos betegségben. Ezzel a gyakorisággal hazánk az európai országok sorrendjében a harmadik helyet foglalja el óta ötszörösére emelkedett a halálozás.

3 Az emlőrák természetes lefolyását tekintve nem egységes betegség
Az emlőrák természetes lefolyását tekintve nem egységes betegség. Egyesek gyorsan növekednek, és korán okoznak panaszt, mások preklinikai szakasza sok éven át tart. A klinikumból ismert tény, hogy az emlőrák korai diagnózisa és kezelése javítja a túlélés esélyeit, és csökkenti a recidíva gyakoriságát.

4 Előadásunkban az érdi mammográfiás rendelésen egy év alatt szerzett tapasztalatainkat szeretnénk ismertetni. Az emlődiagnosztikai centrum 2002 aug. 1-től működik. A szakrendelőben klinikai mammográfiás vizsgálatok történnek, színvonalas mammográfiás készülékkel, és korszerű UH berendezéssel.

5

6

7

8 A dokumentáció elkészítéséhez számítógépes rendszer áll rendelkezésünkre. A leletet a beteg a vizsgálat végén kézhez kapja.

9 A mamma-diagnosztika folyamata
Tünetmentesek Emlőpanaszos betegek (klinikai tünetek) Mammographiás alapvizsgálat Fizikális vizsgálat Ultrahang (egyszerű, intervenciós) Kiegészítő, célzott intervenciós mammographia FTAB (CTB) Szövettani vizsgálat (sebészi biopszia) MRM, CTM

10 Fontos! A technikailag kifogástalan felvételek elkészülte, amiben kiemelkedő szerepe van az asszisztenseknek.

11

12

13

14 Egy év alatt 5978 vizsgálat történt. 125 aspirációs citológia
26 malignus elváltozás 97 benignus 2 sikertelen 26 műtét 21 műtét 39 cystapunctio 37 mastopathia vagy fibroadenoma

15 A mammográfiás vizsgálattal észlelt elváltozás jellege miatt összesen 5 beteget továbbítottunk az Országos Onkológiai Intézetbe, ahol stereotaxias metodikával sikerült elvégezni a mintavételt.

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 Összefoglalás Az emlődiagnosztikai centrum 1 éves működésének fontos tapasztalata, hogy a megjelent betegeknek eddig csak 28%-a vett részt mammográfiás vizsgálaton más intézetekben. Az eddigieknél kényelmesebben elérhető, kulturált betegellátást biztosító intézmény folyamatosan teljesebbé teszi a lakosság emlődiagnosztikai ellátást.

33 A komplex vizsgálattal talált tumorok kétharmad része 15 mm-nél kisebb volt, és a vizsgálatkor még nem volt tapintható, ami a gyógyulás esélyeit nagyban növeli.

34 Michelangelo: Madonna és a gyermek


Letölteni ppt "Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve"

Hasonló előadás


Google Hirdetések