Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90

2 Az ügy tárgya: Költségvetési eljárás: helyesbített és kiegészített költségvetésről – bevétel átvitelről - költségvetési egyensúlyról. Az ügy tárgya: Költségvetési eljárás: helyesbített és kiegészített költségvetésről – bevétel átvitelről - költségvetési egyensúlyról. Felperes:Európai Közösségek Tanácsa Felperes:Európai Közösségek Tanácsa Alperes: Európai Parlament Alperes: Európai Parlament Alperest támogatja: Európai Közösségek Bizottsága Alperest támogatja: Európai Közösségek Bizottsága

3 Az ügy: Európai Tanács keresetet nyújtott be az EGK Szerződés 173. cikkelye és az Euratom szerződés 146. cikkelye alapján a 1990-es 2. számú kiegészítő és módosító költségvetés megsemmisítésére, amelyet az EU Parlament 1990. július 11.-én fogadott el. Európai Tanács keresetet nyújtott be az EGK Szerződés 173. cikkelye és az Euratom szerződés 146. cikkelye alapján a 1990-es 2. számú kiegészítő és módosító költségvetés megsemmisítésére, amelyet az EU Parlament 1990. július 11.-én fogadott el. A Tanács kérte a Bíróságot, hogy semmisítse meg azon törvényeket, amelyek nem voltak hatással a kifizetések, a kötelezettségvállalások és a műveletek érvényességére,de kapcsolódtak a saját források beszedéseivel és behívásaival (call-up) 1990-es pénzügyi év vége előtt. A Tanács kérte a Bíróságot, hogy semmisítse meg azon törvényeket, amelyek nem voltak hatással a kifizetések, a kötelezettségvállalások és a műveletek érvényességére,de kapcsolódtak a saját források beszedéseivel és behívásaival (call-up) 1990-es pénzügyi év vége előtt.

4 A : A tervezet: Az előzetes kiegészítő és módosító ASB (Amending and Supplementary Budget) tervezet célja az volt, hogy bevezessék az 1989 évi bevételből keletkező nettó többlet részét 1990-es évre. Az előzetes kiegészítő és módosító ASB (Amending and Supplementary Budget) tervezet célja az volt, hogy bevezessék az 1989 évi bevételből keletkező nettó többlet részét 1990-es évre. Tartalmazott egy kiigazítást a költségvetési egyensúly létrehozásáról az Egyesült Királyságra és egy engedmény kiigazítását Spanyolországra és Portugáliára nézve. Tartalmazott egy kiigazítást a költségvetési egyensúly létrehozásáról az Egyesült Királyságra és egy engedmény kiigazítását Spanyolországra és Portugáliára nézve. A tervezet 1,4 %-ban állapította meg a forrásokra vonatkozó HÉA (Hozzáadottérték-adó) nagyságát. A tervezet 1,4 %-ban állapította meg a forrásokra vonatkozó HÉA (Hozzáadottérték-adó) nagyságát.

5 Az ügy indoklása: A Tanács nyomatékosan elutasította a Parlamentnek a 2. számú módosítását ugyanis véleménye szerint a módosítás a Szerződés 203. fejezete a kötelező ráfordításokra nem a bevételi kimutatásokra vonatkozik. A Tanács nyomatékosan elutasította a Parlamentnek a 2. számú módosítását ugyanis véleménye szerint a módosítás a Szerződés 203. fejezete a kötelező ráfordításokra nem a bevételi kimutatásokra vonatkozik. A Tanács 2 beadványra támaszkodik kérvény benyújtásakor. Először hogy az ASB törvénytelen a saját erőforrások döntése miatt, ami a 7. fejezetben szerepel és a pénzügyi törvények miatt, amelyek a 32. fejezetben szerepelnek, másodszor pedig a parlament hatalma miatt. A Tanács 2 beadványra támaszkodik kérvény benyújtásakor. Először hogy az ASB törvénytelen a saját erőforrások döntése miatt, ami a 7. fejezetben szerepel és a pénzügyi törvények miatt, amelyek a 32. fejezetben szerepelnek, másodszor pedig a parlament hatalma miatt.

6 Saját erőforrások döntése és pénzügyi törvény: 1989-es teljes többletet át kell vinni a 1990-es pénzügyi évre, ami a költségvetési egyensúly előfeltétele. 1989-es teljes többletet át kell vinni a 1990-es pénzügyi évre, ami a költségvetési egyensúly előfeltétele. HÉA források rátáját egy alacsonyabb szinten kell meghatározni HÉA források rátáját egy alacsonyabb szinten kell meghatározni

7 Parlament hatalma A Parlament szembeáll, azzal az érvel, hogy ez nem következik a költségvetés rendszeréből vagyis a bevételi többlet csak a lakosok GNP forrásainak eredménye lehet és nem lehet a bevétele a Közösségek saját forrásainak főleg az HÉA forrásoknak. A Parlament szembeáll, azzal az érvel, hogy ez nem következik a költségvetés rendszeréből vagyis a bevételi többlet csak a lakosok GNP forrásainak eredménye lehet és nem lehet a bevétele a Közösségek saját forrásainak főleg az HÉA forrásoknak.

8 Az ügy indoklása: Ahogyan kötelesség elfogadni a szabályt, hogy az összes többletet át kell vinni, úgy be kell tartani azt, ami Saját Források Határozatának 7. fejezetéből és a Költségvetési rendelet 32. fejezetéből következik, hogy a pénzügyi év többlete csak a következő pénzügyi évre vihető át. Ez a szabály a megalkotója a költségvetési kérdés 2 alapvető elvének, a szerződés 199. és 202. Fejezetében. Ahogyan kötelesség elfogadni a szabályt, hogy az összes többletet át kell vinni, úgy be kell tartani azt, ami Saját Források Határozatának 7. fejezetéből és a Költségvetési rendelet 32. fejezetéből következik, hogy a pénzügyi év többlete csak a következő pénzügyi évre vihető át. Ez a szabály a megalkotója a költségvetési kérdés 2 alapvető elvének, a szerződés 199. és 202. Fejezetében.

9 Az ügy indoklása: Ebből következik az, hogy az ASB alapján nem lesz bejegyezve egy pénzügyi év egyenlegének összes többlete a következő pénzügyi évre. Parlament és a Közösség által támogatott költségvetési tervezetnek, az a következménye, hogy a korábbi pénzügyi évek költségvetése nem tükrözi a Közösség számára elérhető összes bevételt és eszerint sérti a fent említett elveket. Ebből következik az, hogy az ASB alapján nem lesz bejegyezve egy pénzügyi év egyenlegének összes többlete a következő pénzügyi évre. Parlament és a Közösség által támogatott költségvetési tervezetnek, az a következménye, hogy a korábbi pénzügyi évek költségvetése nem tükrözi a Közösség számára elérhető összes bevételt és eszerint sérti a fent említett elveket.

10 Az ügy indoklása: 1,4 %-os rögzített HÉA határ elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy fedezze a Közösségek kiadásait, tehát ha szükség úgy kívánja eleget kell tenni annak, hogy a költségvetés egyensúlyban legyen, egy esetleges HÉA szint csökkentéssel. 1,4 %-os rögzített HÉA határ elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy fedezze a Közösségek kiadásait, tehát ha szükség úgy kívánja eleget kell tenni annak, hogy a költségvetés egyensúlyban legyen, egy esetleges HÉA szint csökkentéssel.

11 A Bíróság határozata: A Bíróság határozata: Visszavonja 1990. július 11. Parlament elnöke által kihirdetett törvényt az 1990-es Európai Közösségek kiegészítő és módosító költségvetéséről. Visszavonja 1990. július 11. Parlament elnöke által kihirdetett törvényt az 1990-es Európai Közösségek kiegészítő és módosító költségvetéséről. Kihirdeti, hogy a törvény megsemmisítése nem befolyásolja az ítélet előtti kifizetéseket, kötelezettség vállalásokat vagy tranzakciókat, amelyek a lehívásokkal vagy a saját források beszedésével kapcsolatban vannak. Kihirdeti, hogy a törvény megsemmisítése nem befolyásolja az ítélet előtti kifizetéseket, kötelezettség vállalásokat vagy tranzakciókat, amelyek a lehívásokkal vagy a saját források beszedésével kapcsolatban vannak. Utasítja a feleket beleértve a közbenjárót (Bizottságot), hogy fizesse meg saját költségeit. Utasítja a feleket beleértve a közbenjárót (Bizottságot), hogy fizesse meg saját költségeit.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90."

Hasonló előadás


Google Hirdetések