Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) 2011. december 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) 2011. december 12."— Előadás másolata:

1 Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) 2011. december 12.

2 Intézményesített békéltetés Szükségessége: hosszadalmas bírósági eljárás;ítéletek aktualitásukat vesztik; Cél: munkaügyi viták nem bírói úton történő rendezése, alapvetően a „harmadik fél” belépése, kollektív érdekviták megoldása. 1993- 1996 szociális partnerek + kormány közösen „Társadalmi párbeszéd”PHARE

3 Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ)

4 Illeszkedés a hazai munkaügyi kapcsolatok intézményei, az érdekegyeztetés rendszerébe Jól képzett közvetítők, Etikai kódex; Miért van idegenkedés

5 MKDSZ A közvetítés leglényegesebb alapelvei: önkéntesség, a felek egybehangzó akarata, pártatlanság és titoktartási kötelezettség.

6 Mikor vehető igénybe? békéltetés közvetítés döntőbíráskodás tanácsadás

7 Mikor van szükség közvetítésre?  Ha a felek képtelenek megoldani a nézeteltérést. Az egyik fél panasza vagy követelései, ill. a másik fél a megfelelő megoldáshoz való hozzáállása közötti szakadékot nem tudják áthidalni.  Ha mindkét fél hajthatatlan, és a megoldás különböző megítélése megakadályozza őket az előrehaladásban.  Ha fontos, hogy a felek kapjanak objektív képet a helyzetről, a tényekről és az alapvető problémákról.

8 Előnyei  Gyors az eljárás;  Költségkímélő;  A felek megegyezésére támaszkodik,  helyreállhat a bizalom, az együttműködési készség a felek között.

9 Ki a közvetítő? Egy, a felektől független, pártatlan szakember, akinek az a feladata, hogy segítsen a konfliktus feloldásában, a minden érintett számára elfogadható megoldás létrejöttében.

10 A közvetítő szerepe  A tényfeltáró és vizsgáló szerepét tölti be.  Elősegíti a probléma megoldását és a felek saját erejükből történő megegyezését.  Meghatározza, a vitatott ügyben mi fontos és mi nem.  Mindkét felet segíti egy kölcsönösen elfogadható álláspont elérésében.  Ajánlattétel él – ha ez előreviszi a tárgyalást.

11 A döntőbíráskodás  Az az eljárás, amely során a vitát a felek egy független személy elé terjesztik végső, kötelező érvényű döntésre.  A döntőbíráskodás a hagyományos bírósági eljáráshoz képest személyesebb és informálisabb – a gyors, praktikus és olcsó megegyezés érdekében alkalmazott folyamat.  Határozattal zárul.

12 Irodalom Kötelező: Oktatási segédlet www.munka.hu/tarsadalmi parbeszed kozpont/MKDSZ www.munka.hu/tarsadalmi Ajánlott: Közvetítők és döntőbírók; Döntőbíráskodás (szerk:Tóth Pál Péter) 2002. 10 éves az MKDSZ. 2006. Rézler Alapítvány felmérése.2007. Közvetítők és döntőbírók 2010.2015. MKDSZ,2010.


Letölteni ppt "Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) 2011. december 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések