Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sokproblémás családok, intenzív családtámogató szolgáltatások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sokproblémás családok, intenzív családtámogató szolgáltatások"— Előadás másolata:

1 Sokproblémás családok, intenzív családtámogató szolgáltatások

2 Elnevezések Families of the Slums / A nyomornegyedek családjai (Salvador Minuchin és munkatársai, 1967) Szakképzetlen családok (Solt Ottilia, 1977) Folytonos krízisben élő családok (families in perpetual crisis, R. Kagan, S. Schlosberg, 1989) Sokproblémás családok (multiproblem families, Insoo Kim Berg 1991) Sokproblémás, sok intézményt foglalkoztató családok (multiagency families, Bas Vogelvang, 1993) Feloldódott családok (diluted families, Jorge Colapinto, 1995 ) A krízisről krízisre élő szegény családok (multicrisis poor, P. Minuchin, J. Colapinto, S. Minuchin, 1998) 

3 Az intenzív családtámogató szolgáltatások nyújtásának módszertani alapelvei Encyclopedia of Social Work, 1990:976 Olyan családoknak nyújtják ezeket a szolgáltatásokat, ahol a gyerek azonnali kiemelésének veszélye fennáll. A szolgáltatások krízis-orientáltak. A segítő a jelzést követően a lehető leghamarabb felkeresi a családot. A munkatársak rugalmas munkaidővel dolgoznak, és a hét minden napján elérhetőek. A felvétel és a felmérés során megbizonyosodnak arról, hogy a gyermek nem marad veszélyes helyzetben. A családtagok egyéninek tekintett problémáival is foglalkoznak, de a beavatkozás fókuszában a család egésze áll. A segítő a család otthonában találkozik a családtagokkal, látogatásait az érintettek időbeosztásának megfelelően időzíti. Sokféle szolgáltatást nyújtanak az iskolában és a lakóközösségben is. Konkrét szolgáltatások és terápiás beavatkozások egységéből áll a szolgáltatás (tanácsadás, készségfejlesztés, információk nyújtása, képviselet, stb.) Minden szociális munkás kis esetszámmal dolgozik. A beavatkozások rövid ideig, rendszerint maximum 3-6 hónapig tartanak.

4 Intenzív családtámogató program 2009. július 1. – 2010. május 31
Intenzív családtámogató program július 1. – május 31. RÉV8 , Magdolna Negyed Program II.

5 A program jellemzői Olyan intenzív segítségnyújtás, mely megakadályozza, hogy a gyereket védelembe kelljen venni, illetve ki kelljen emelni a családból Olyan gyerekes családoknak szól, akik krízisben vannak a Magdolna negyedben laknak, a gyerek(ek)et védelembe vették, vagy a gyerekekkel foglalkozó intézmények úgy érzik, a családnak átmenetileg sok segítségre van szüksége, de a gyerekek nincsenek védelembe véve A programban való részvétel a család részéről önkéntes A szerződésben rögzített időszak leteltével áttekintjük az előrehaladást (család, küldő intézmény), záró konferencia Ha a helyzet indokolja, a 4-6 hetes intenzív segítség egy alkalommal meghosszabbítható (maximum 4 hét) A folyamat lezárultával a családot visszairányítjuk elsősorban a küldőhöz, másodsorban a családsegítőhöz, illetve más segítő intézményekhez

6 A szolgáltatásban részt vevő családok jellemzői I.
A szülők élettársi kapcsolatban éltek, sok gyermeket neveltek, az anyák első gyerekeiket fiatal korban szülték. Csak szociális jövedelmek, állandó szegénység, a felnőttek minden energiáját felemészti az aznap túlélése. A szülők feketemunkával, illetve illegális vagy fél-legális kereskedéssel (lomizástól a drog-kereskedelemig) egészítik ki jövedelmüket A szülők többsége állami gondozásban nőtt fel, ahol sokszoros hiányokat élt át, nem tehetett szert megfelelő gyermeknevelési, illetve a mindennapi élet megszervezésével kapcsolatos tapasztalatokra, gyakoriak voltak a kötődési nehézségek. Kettősség a gyerekekkel való kapcsolatban; ez visszatükröződött a velük foglalkozó intézményekben. A nagyobb gyerekek sokszor szülői szerepet töltenek be saját fejlődési szükségleteik feláldozása árán. A szülők alacsonyan iskolázottak, tanulási nehézségekkel küzdenek, fogyatékossággal, vagy súlyos betegséggel élnek. Az iskolával, oktatási intézményekkel való viszonyban gyakran fordulnak elő konfliktusok.

7 A szolgáltatásban részt vevő családok jellemzői II.
A szülők sokszor emberfeletti feladatokat látnak el a sok gyerek felnevelése során, eközben kiégnek, bezáródnak lakásuk falai közé. Rossz minőségű, olykor bontásra ítélt, vagy felújíthatatlan házakban, vizes, dohos, kis alapterületű (25-30 nm-es) lakások, fürdőszoba használhatatlan , a falak sokszor javíthatatlanul rosszak, a csótányok gyakorlatilag kiirthatatlanok. Néha gyerekes családok laknak ilyen lakásban, az újszülöttek kivételével jóformán mindenki egy ágyban, vagy földre terített matracokon alszik. Díjhátralék, szabálytalanul vételezett áram. A tanítási szünetekben az utcán, folyosón, udvaron zajlik az élet, ami gyakori összeütközéshez vezet a kicsit jobb helyzetű családokkal. Nincsenek játékok, könyvek, privát terek, íróasztalok/tanulósarkok, minden mindenki szeme láttára történik, nincs elkülönülés lehetősége. Színes tévé, internet – ezek a tárgyak jelentik a társadalomhoz kapcsolódás utolsó láncszemét. A családok nagy részét hosszú ideje, jól ismerték a gyermekjóléti szolgálat, illetve a gyermekvédelmi iroda munkatársai. Több gyerek volt aktuálisan, vagy korábban védelembe véve. Hosszú évek óta ingadoznak azon a határon, ahol a gyerekek kiemelése bármikor szükségessé váltatott volna, vagy ez már meg is történt korábban.

8 Eset-bemutatás A család szerkezete

9 A családtagok Az anya sérült születésekor agyi oxigénhiány miatt. Lassan beszél, kevés szót használ. Születésétől állami gondozásban nőtt fel. Első gyerekét 18 évesen szülte, azóta otthon van. Nehézségei vannak a gyerekek gondozásával, irányításával, a háztartás megszervezésével. Azt reméli, hogy az új partnere gondoskodik majd a családról. A férj/a kislányok apja enyhe értelmi fogyatékossággal él, de jobban boldogul, mint a felesége. Munkanélküli, lomizik. Néha válni akar, máskor azt mondja a születendő gyerekkel kapcsolatban: „Felnevelem, mintha az enyém lenne.” Az anya élettársa/ a születendő gyerek apja: nem roma, munkanélküli fiatal, nem akar gondoskodni a családról. Legnagyobb lány: speciális iskolába jár, holott majdnem normális intelligenciával rendelkezik, de a családban nem kapott elegendő, a fejlődését segítő támogatást, az óvoda csak kevéssé tudta kompenzálni a hátrányokat. A gyerekek elhanyagoltak, gyakran betegek. A szülők a maguk módján gondoskodnak róluk, a gyerekek kötődnek a szülőkhöz. Az anya nővére, élettársával, valamint nagy testű kutyájukkal a konyhában lakik. A nővér jelentős érzelmi támogatást jelent, de gyakorlatilag felélik a család szociális jövedelmeit.

10 Kezdeti esetkonferencia, az együttműködés első szakasza
Gyermekjóléti szolgálat jelzése: évek óta egyensúlyoznak a kiemelés határán. Nem tudnak az új terhességről, csak a házastársak közötti konfliktusokról. Aggodalmak: a lakás zsúfolt, piszkos, tele van lomokkal; díjhátralék, szabálytalan áramvételezés, a helyi lakásosztály kilakoltatással fenyegeti őket. A szülőket kérdezték a közeljövőre vonatkozó terveikről. Megállapodás: intenzív családtámogatás, ezen belül adósságkezelés, a gyerekek részvétele a közösségi ház gyerekprogramjaiban, lakás rendbetétele. Új problémák megjelenése: kiderül, hogy nem a férj a gyerek apja, a vagyonkezelőtől ultimátumot kapnak: ha az anya nővéréék nem költöznek el, megszűntetik a bérleti szerződésüket; a védőnő kijelenti, hogy a születendő gyereket nem lehet ilyen körülmények közé hazahozni.

11 Második és harmadik esetkonferencia, az együttműködés későbbi szakasza
A szülőket kérdezték, ők mit szeretnének – együtt maradni, a gyerekeket felnevelni, ezért vállalják, hogy elküldik az anya nővérééket. Szolgáltatás meghosszabbítása hat héttel. Koraszülés, hat hónapra, a baba tüdeje éretlen, hosszabb ideig inkubátorban kell maradnia. Az anya minden nap látogatja. Kezdetben az apa látja el egyedül a lányokat. Az anya nővéréék még mindig ott laknak – vagyonkezelő ellenőrzése, védőnő látogatása várható. A szülők elszánják magukat, és kiteszik őket, a lakást felkészítik a gyerek érkezésére. Harmadik esetkonferencia: a kisbaba hazahozható, az intenzív támogatás utolsó szakasza kezdődik. Az újszülött három hónapos korában hazakerül, a család elég jól megbirkózik a négy gyerek nevelésével. A vér szerinti apa időnként pelenkát vesz, gyógyszert vált ki, stb. A helyi segítők együttműködésének megszervezése.

12 Összefoglalás Értékelés: a család új egyensúlyt alakított ki, el tudja látni a gyerekeket, az újszülöttet is beleértve. Az intenzív támogatást nyújtó szociális munkás sokféle szerepet töltött be. Az intenzív családtámogatás optimálisan külön keretben zajlik, nem helyi szolgáltatások részeként. Az első feladat az intenzív szolgáltatások megismertetése. Intenzív támogatással azok a családok is megmozdulnak, akik hagyományos szolgáltatások mellett évekig elérhetetlennek tűntek. Határok átjárhatóbbak, nélkülözhetetlen a folyamatos szupervízió, szintén folyamatos elérhetőséggel.


Letölteni ppt "Sokproblémás családok, intenzív családtámogató szolgáltatások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések