Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?"— Előadás másolata:

1 Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?

2 2 Filozófia Miért tanuljunk filozófiát? Egy példa: MIT Massachusetts Institute of Technology (USA) Minds and Machines – Elmék és Gépek Moral psychology – Erkölcs-pszichológia Being, thinking, doing (or not): ethics in your life – Létezés, cselekvés, gondolkodás Bioetchics – Bioetika

3 3 Filozófia Mire jó a filozófia? Ki tanuljon filozófiát? Thomas Jefferson Vaclav Havel Robert MacNamara – USA védelmi miniszter, a világbank elnöke. Ethan Coen – Rendező Umberto Eco – író Ken Follett – író Philip Glass – zeneszerző Steve Reich – zeneszerző Susan Sontag – író Mircea Eliade Martin Luther King, Jr II. János Pál David Duchovny Woody Allen Harrison Ford (Bruce Lee) Steve Martin Susan Sarandon (Soros György)

4 4 Filozófia I. A GONDOLKODÁS ÉS AZ EMBER

5 5 Filozófia Számítógépek, robotok és emberek Különbözik egy robot egy embertől? Miben különbözik egy robot egy embertől? Hogyan különböztetünk meg egy robotot egy embertől?

6 6 Filozófia Mennyire lehetnek hasonlóak a gépek az emberhez?

7 7 Filozófia Számítógépek és ember

8 8 Filozófia Mit nem tudnak a robotok?

9 9 Filozófia Hogyan gondolkodnak a számítógépek? 1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. 2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének. 3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba. (Isaac Asimov: Körbe-körbe - Roundaround - 1941)

10 10 Filozófia Hogyan gondolkodnak a számítógépek? Hogyan kell gondolkodniuk a számítógépeknek? –Hogyan gondolkodik egy tökéletes számítógép? –Hogyan gondolkodik a legjobb megépíthető számítógép? –Lehet tökéletes számítógépet építeni? Hogyan gondolkodnak most a számítógépek? –Hogyan gondolkodik a legjobb épített számítógép? –Hogyan gondolkodnak általában a számítógépek?

11 11 Filozófia Hogyan gondolkodnak a számítógépek? Hogyan kell gondolkodni? Mit jelent helyesen gondolkodni? Gondolkodnak egyáltalán a számítógépek? Gondolkodnak a tárgyak? Gondolkodnak az állatok? Gondolkodnak a zombik? Mit jelent gondolkodni?

12 12 Filozófia Gondolkodunk mi egyáltalán?

13 13 Filozófia Mit jelent gondolkodni? Pszichológia – hogyan szoktunk gondolkodni? Logika – hogyan kell gondolkodni? Mi a gondolkodás célja? Tudás – ismeretelmélet A gondolkodás hatóköre – mire jó a puszta gondolkodás? Metafizika Ontológia Etika Esztétika Társadalomfilozófia és politikafilozófia

14 14 Filozófia Mit jelent gondolkodni? Pszichológia – hogyan szoktunk gondolkodni? Logika – hogyan kell gondolkodni? Wason teszt: „minden magánhangzó hátulján páros szám áll"

15 15 Filozófia II. ÁLOM ÉS VALÓSÁG

16 16 Filozófia Álomargumentum René Descartes  Van olyan álmunk, amit nem tudunk megkülönböztetni a valóságtól.  Lehet, hogy most is egy ilyen álmot látunk.  Sosem lehetünk benne biztosak, hogy a valóságot érzékeljük és nem csak álmodunk.

17 17 Filozófia Álomargumentum

18 18 Filozófia Agyak a tartályban

19 19 Filozófia Ha az álom/szimuláció és a valóság megkülönböztethetetlen:  Lehet, hogy amit valóságnak hiszünk az csak álom.  Lehet, hogy minden amit eddig tudásunk részének tekintettünk csupán hamis vélekedések halmaza.  Lehet, hogy létezik egy “valóságosabb” valóság, csak eddig még nem tapasztaltuk meg.  Hozzáférhetünk valahogy? Konklúzió #1: Szkepticizmus

20 20 Filozófia Szkepticizmus

21 21 Filozófia Az álmok furcsaságai

22 22 Filozófia Az álom-én furcsaságai  Az ébrenléti állapot tudatos szubjektumához képest az álom szubjektum “gyengébb”: akaratlagos irányítás hiánya (viselkedés megválasztása) figyelemi fókuszálás hiánya (figyelem szabad irányítása) kognitív feldolgozás hiánya (racionális gondolkodás) személyek téves felismerése Álmok és éber tudat különbségei

23 23 Filozófia Mélyebben megindokolt Szkepticizmus:  Csak a valósággal kontrasztban tudjuk az álom nem valóságos jellegét átélni.  Vagyis csak azért tudjuk eldönteni, hogy az álmainkban tapasztaltak nem valóságosak, mert vannak tapasztalataink az ébrenlétről.  Lehet azonban, hogy az az ébrenlét, aminek világát valóságosnak gondoljuk egy olyan álom terméke, amiből még nem ébredtünk fel. Konklúzió #2: Szkepticizmus!!!

24 24 Filozófia Külső Referencia

25 25 Filozófia Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések