Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,"— Előadás másolata:

1 Objektumok

2 Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége, mely felelős feladatai elvégzéséért.

3 Metódus A metódus tulajdonképpen egy rutin (eljárás, függvény), mely az adott objektum adatain dolgozik. Függvénnyel általában információt kérünk az adott objektumtól.

4 Példaként legyen az objektum egy ember – az absztrakció eredményeként csak nevét, születési évét, címét és magasságát tároljuk. Név Születési év Cím Magasság Összesen két operációja van, az Elköltözik(ÚjCím) és a Növekszik(Cm). –tehát el tud költözni egy új címre, illetve meg tud nőni egy adott cm-rel (DE CSAK AKKOR, HA ERRE MEGKÉRIK)

5 Király Béla 1970 Mátraszőllős, Királydűlő út 2 180 Elköltözik(ÚjCím) Növekszik(CM) Metódusok Adatok

6 Az objektum állapota Az objektumnak mindig van egy állapota – az adatok pillanatnyi értékei. Egy feladat elvégzése után az objektum állapota megváltozhat.

7 Az objektum ismeri állapotait. Ha kap egy kérelmet Növekszik(5), akkor a növekedést onnan folytatja, ahol azt előzőleg abbahagyta. Két azonos tulajdonságokkal és operációkkal rendelkező objektumnak akkor és csak akkor azonos az állapota, ha az adatok értékei rendre megegyeznek.

8 Objektumok azonosítása Az objektumok egyértelműen azonosíthatók. Az objektumok azonossága független a tárolt értékektől.

9 Az absztrakció eredményeként azonban két objektum állapota könnyen megegyezhet. Az objektumokhoz ki kell találni egy-egy azonosítót, melyek biztosan különbözni fognak egymástól. Két objektum akkor sem azonos, ha állapotaik megegyeznek Az objektumot lehetőleg ne azonosítsuk egyik adatával sem, mert az adatok megváltozhatnak.

10 Osztály, példány Az osztályozás a természetes emberi gondolkodás szerves része. Az ugyanolyan adatokat tartalmazó, és ugyanolyan viselkedés-leírással (metódusokkal) rendelkező objektumokat egy osztályba soroljuk.

11 Példa Ha Király Béláról ugyanazokat az adatokat tartjuk nyilván, mint Uhu Joe-ról, valamint a két ember ugyanazokat a feladatokat tudja végrehajtani, akkor Király Béla és Uhu Joe ugyanahhoz az osztályhoz tartozik: Király Béla „olyan mint” Uhu Joe.

12 Definíció: Az objektum osztály egy objektum minta (típus), mely alapján objektum példányokat (objektumokat) hozhatunk létre.

13 Az ember egy osztály, ami alapján K.B. és U.J elkészültek K.B. és U.J. az Ember osztály példányai, ők létező (valós világban) objektumok. A példányt szokás előfordulásnak, vagy egyszerűen objektumnak nevezni.

14 Az objektumot a programban azonosítani kell. (Még mindig: az objektum tulajdonságait nem szokás azonosítóként felhasználni.). A programokban általában az azonosítók változók. Egy objektum keletkezésekor annak osztálya egyértelműen meghatározott. Ettől kezdve az objektum a szabályoknak megfelelően viselkedik, egész létezése alatt tudja hova tartozik

15 Az osztály és példány összetartozását a rendszer felügyeli, arra a programozónak nem kell figyelni. Ha két – azonos osztályhoz tartozó – objektumnak ugyanaz az állapota, akkor ugyanarra a kérésre pontosan ugyanúgy reagálnak


Letölteni ppt "Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések