Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

K ÖRLEVÉL KÉSZÍTÉSE. T ARTALOM o A körlevél fogalma o A körlevél részei o A körlevél készítése o A körlevél típusai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "K ÖRLEVÉL KÉSZÍTÉSE. T ARTALOM o A körlevél fogalma o A körlevél részei o A körlevél készítése o A körlevél típusai."— Előadás másolata:

1 K ÖRLEVÉL KÉSZÍTÉSE

2 T ARTALOM o A körlevél fogalma o A körlevél részei o A körlevél készítése o A körlevél típusai

3 A KÖRLEVÉL FOGALMA, RÉSZEI A körlevél olyan dokumentum, amely állandó (azaz minden levélben azonos) szövegrészek mellett változó szövegrészeket is tartalmaz. Az állandó szövegrészeket tartalmazó dokumentumot törzsdokumentum nak, a változó szövegrészeket tartalmazót pedig adatforrás nak nevezzük. A törzsdokumentumot a szövegszerkesztő program egy adatforrás tartalmával egészíti ki, és ilyen módon egyedi dokumentumokat hoz létre.

4 Törzsdokumentum A KÖRLEVÉL RÉSZEI A törzsdokumentum a körlevelek készítésének kiindulópontja. Tartalma (szöveg, képek, táblázatok, egyéb objektumok) mindegyik példányban megegyezik. Ezt a szöveget csak egyszer kell beírni, függetlenül attól, hogy hány példányt szeretnénk nyomtatni.

5 Adatforrás A KÖRLEVÉL RÉSZEI Az adatforrás egy vagy több táblázatból állhat. Az esetek többségében egy táblázattal dolgozunk. o Az adattábla első sora a mezőneveket tartalmazza. Ezeket a mezőneveket szúrjuk be a törzsdokumentumba. o Az adatforrás többi sora egymással szorosan összetartozó adatokat tartalmaz. Például ugyanannak a személynek az adatait tartalmazzák. Ezeket a sor okat nevezzük rekord oknak. o Az adattábla oszlopai azonos típusú adatokat tartalmaznak. Az oszlop okat mező knek nevezzük. Az oszlop első cellájában található a mezőnév pl. „Cím”. A többi cella tartalmazza az egyedek adatait pl. „címeit”.

6 Adatforrás A KÖRLEVÉL RÉSZEI névintézményvároscímirányítószám Nagy BélaNagylelkű Kft.SalgótarjánFő út 1.3100 Kiss CsabaAdomány Kft.AjkaKossuth út 10.8400 Adatforrás lehet Word, Excel, Access vagy egy egyszerű szövegfájl (txt). Mezőnevek Rekordok, sorok Mezők, oszlopok

7 Egyedi, változó szöveg: Adatforrás A változó szövegrészek ben azonos típusú információk találhatók, de a tartalmuk egyedi. >

8 Egyedi, változó szöveg: Adatforrás A változó szövegrészek ben azonos típusú információk találhatók, de a tartalmuk egyedi. >

9 A KÖRLEVÉL KÉSZÍTÉSE o A törzsdokumentum megírása Megírjuk a körlevél állandó részét (vagy megnyitunk egy régi dokumentumot). o A törzsdokumentumhoz kapcsolódó adatforrás elkészítése (vagy megnyitása) Ha végeztünk a táblázat kitöltésével, akkor mentjük a háttértárra. o A törzsdokumentum és az adatforrás összekapcsolása Itt adjuk meg, hol akarjuk elhelyezni az adatforrás adatait a törzsdokumentumban. o Egyesítés (a körlevelek létrehozása) A Word ekkor minden rekordhoz létrehozza a törzsdokumentum egy-egy példányát.

10 A KÖRLEVÉL KÉSZÍTÉSE > Törzsdokumentum Adatforrás Egyesített dokumentum

11 A KÖRLEVÉL TÍPUSAI o Borítékok: A feladó címe minden borítékon ugyanaz, de a címzett címe egyedi az egyes borítékokon. o Címkék: Minden címkén egy személy neve és címe található, de az egyes címkéken lévő nevek és címek különbözőek. o Formalevelek (körlevél): Minden levél alaptartalma ugyanaz, de mindegyik tartalmaz az adott címzettnek megfelelő információt is, például a címzett nevét, címét vagy más információt.

12 A KÖRLEVÉL TÍPUSAI o E-mailek: Minden e-mail tartalma ugyanaz, de mindegyik tartalmaz az adott címzettnek megfelelő információt is, például a címzett nevét, címét vagy más információt. o Címtár (katalógus) : Minden elemnél ugyanolyan típusú információ jelenik meg, például név és leírás, de az egyes elemek neve és leírása egyedi.


Letölteni ppt "K ÖRLEVÉL KÉSZÍTÉSE. T ARTALOM o A körlevél fogalma o A körlevél részei o A körlevél készítése o A körlevél típusai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések