Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

T ÁBLÁZATOK BEILLESZTÉSE, FORMÁZÁSA DOKUMENTUMOKBA TANULÓ: SZVORENY TAMARA TANÁR: KŐRÖSI GÁBOR ISKOLA: BOLYAI TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM ISKOLA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "T ÁBLÁZATOK BEILLESZTÉSE, FORMÁZÁSA DOKUMENTUMOKBA TANULÓ: SZVORENY TAMARA TANÁR: KŐRÖSI GÁBOR ISKOLA: BOLYAI TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM ISKOLA."— Előadás másolata:

1 T ÁBLÁZATOK BEILLESZTÉSE, FORMÁZÁSA DOKUMENTUMOKBA TANULÓ: SZVORENY TAMARA TANÁR: KŐRÖSI GÁBOR ISKOLA: BOLYAI TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM ISKOLA C Í ME: SZERBIA 24400 ZENTA, POSTA UTCA 18

2 TARTALOM: Táblázatok felépítése Táblázatok beillesztése Összefoglalás Táblázatok rajzolása Táblázat stílusok Összefoglaló kérdések Cellák formázása

3 T ÁBLÁZATOK FELÉPÍTÉSE A táblázatok sorokból és oszlopokból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére, és igazításra is. Mindkét esetben hasonló módon kell eljárni.

4 virágfelhőNapesőhurikán cella oszlop sor

5 TÁBLÁZATOK BEILLESZTÉSE Táblázatot a Beszúrás menüszalag on található Táblázat ikon segítségével tudunk, elhelyezni a dokumentumban. A megjelenő négyzetek kijelölésével megadható a cellák száma. A táblázat beillesztésére kattintsunk az egérrel, amikor a kívánt méretet beállítottuk.

6 Táblázat beszúrására szolgáló parancsikon

7 Ha a Táblázat beszúrása menüpont ot választjuk, akkor az Új táblázat párbeszédpanelen beállíthatjuk a készülő táblázat sorainak és oszlopainak számát.

8

9 Az Állandó oszlopszélesség kiválasztása esetén minden oszlop ugyanakkora méretű lesz. Az automatikus beállítások pedig változó oszlopszélességeket eredményeznek. Ekkor igazíthatjuk az oszlopok szélességét az oldalhoz vagy a tartalomhoz. Az OK gombot megnyomva a táblázat elkészül.

10 Ha az Excel-számolótábla menüpont ot választjuk, akkor kihasználhatjuk az Excel- táblázatokban rejlő funkciókat. Használhatjuk az Excel függvényeit is.

11

12 ÖSSZEFOGLALÓ A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére, és igazításra is. A négyzetek kijelölésével adható meg a cellák száma, de a sorok és oszlopok számának beírásával is megadható. Egy dokumentum táblázataiban használhatunk függvényeket. Ha az oszlopok vagy sorok nagyságát növelni vagy csökkenteni akarjuk akkor kattintsunk a kívánt oszlop oldalára, tartsuk nyomva a gombot míg be nem igazítjuk a kívánt méretre. Az elkészült táblázatba szöveget, képet, és bármilyen objektumot beilleszthetünk.

13 T ÁBLÁZAT RAJZOLÁSA A Táblázat rajzolása menüpont ra kattintva az egérmutató ceruzává alakul. Először a táblázat szegélyét rajzolhatjuk meg. Ezt követően a ceruzát vízszintesen húzva megrajzolhatjuk sorokat, függőlegesen pedig az oszlopokat.

14 A vonalak húzását mindig a szegélyeken belül kell elkezdeni, különben új táblázatot készítünk. Ha elkészültük, akkor az Esc billentyű leütésével fejezhetjük be a rajzolást.

15 Egy elkészült táblázatba további sorokat oszlopokat rajzolhatunk. A Táblázateszközök Tervezés menüszalag on található Táblázat rajzolása ikon segítségével. Rákattintva az egérkurzor ismét ceruzává válik, és új sorokat és oszlopokat rajzolhatunk vele. Egy-egy táblázatvonal törléséhez a Tervezés menüszalag radír ikon ját használhatjuk.

16

17 T ÁBLÁZATSTÍLUSOK A beszúrt táblázat egy általános formát kap. A Táblázateszközök Tervezés menüszalag on különböző táblázatstílusok közül választhatunk, a megjelenő menük segítségével.

18 A Táblázatstílusok mellett található legördíthető nyílra kattintva az összes stílus megjelenik egy ablakban, amiből egy kattintással kiválaszthatjuk a nekünk tetsző formát.

19 ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK 1) Mire szolgál a táblázat? 2) Hogyan kell táblázatot beilleszteni? 3) Hol választhatunk különböző táblázatstílusok közül a menüsorban? 4) Mit rajzolunk meg először a Táblázat rajzolása menüpont ra kattintva? 5) Miből állnak a táblázatok?

20 Ha a táblázatot szinesebbé szeretnénk tenni a következő ikonokat keressük meg: Az Árnyékolás ra kattintva a táblázat ill. cellák háttérszínét adhatjuk meg. A Szegélyek re kattintva pedig az elválasztó vonalakat adhatjuk meg, hogy milyenek legyen a vonalak, de itt állíthatjuk be, ha pl. egy cellát ferdén el szeretnénk választani.

21

22 C ELLÁK FORMÁZÁSA Beállíthatjuk, hogy melyik oldal legyen berajzolva. Ha egy oldalt kitörlünk szaggatott vonallal lesz jelölve a dokumentumba, de ha pl. kinyomtatjuk nem fog meglátszódni a szaggatott vonal se. Megadhatjuk, hogy milyen legyen a szegély. Ferde vonalat húzhatunk a cellákba.

23 Egyesíthetjük vagy feloszthatjuk a cellákat. Oszlopokat és sorokat illeszthetünk be, de törölhetünk is ki. A cellákat igazíthatjuk pl. a szöveghez. Ezeket mind megtehetjük csak előtte ki kell jelölni a formálni kívánt cellákat.

24

25 F ELADAT : Készíts egy táblázatot amiben szerepel a: a) Cellák egyesítése b) Cellák felosztása c) Háttérszín d) A külső szegély erősebb legyen mint a belsők

26

27 FORRÁSOK: http://csodak.blogter.hu http://hu.wikipedia.org http://valtozas.network.hu KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET!

28


Letölteni ppt "T ÁBLÁZATOK BEILLESZTÉSE, FORMÁZÁSA DOKUMENTUMOKBA TANULÓ: SZVORENY TAMARA TANÁR: KŐRÖSI GÁBOR ISKOLA: BOLYAI TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM ISKOLA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések