Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

az MSAccess programmal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "az MSAccess programmal"— Előadás másolata:

1 az MSAccess programmal
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal 1. rész: Alapfogalmak Makány György

2 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
2 A Microsoft Office csomagjának része az Access relációs adatbáziskezelő program. A Microsoft Jet nevű adatbázis-motoron alapszik, ami a tulajdonképpeni adatbáziskezelő rendszer. Ezt nem csak az Access, hanem más programok is felhasználhatják (pl. a Visual Basic). Minimális hardver: 486DX processzor 8MB RAM 80MB merevlemez VGA, floppy Ajánlott hardver: >Pentium processzor >16 MB RAM >1 GB merevlemez SVGA, CD, floppy

3 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
3 Az ACCESS jellemző adatai Az adatbázisfile maximális mérete: 2 GB (plusz a kapcsolt file-ok…) Táblajellemzők: a táblanév és mezőnév max. hossza: 64 karakter a mezők max. száma: 255 a megnyitott táblák száma: a tábla max. mérete: 1 GB a beviteli mezők max. hossza 255 karakter a memo mezők max. hossza karakter az indexek max. száma: 32 a rekord max. hossza: karakter

4 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
4 Az ACCESS jellemző adatai A lekérdezés jellemzői: a kapcsolatok max. száma táblánként: 32 egy lekérdezésben lévő táblák max. száma: 32 a mezők száma: a rendezési korlát egy vagy több mezőben: 255 karakter egymásba ágyazott lekérdezések száma: 50 karakter egy SQL lekérdezés max. hossza: kb karakter

5 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
5 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó adattáblák együttese. A relációs adatbázisok tábláit alkotó elemek: Oszlopok (mezők): a táblázatokat alkotó oszlopok az oszlop-azonosítóval (mezőnév) és a benne elhelyezett, megadott típusú értékek (mezőérték). Sorok (rekordok): a táblázatokat alkotó sorok, amelyek egy egyedre vonatkozó adatokat tartalmaznak úgy, hogy az egyes mezőkben csak egyetlen adat szerepelhet. Attribútum (tulajdonságérték): egy konkrét egyed egy konkrét tulajdonságának adat-értéke (vagyis egy cella tartalma).

6 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
6 Kulcsok Kulcs, minimális kulcs: egy adattáblában olyan mező vagy mezők csoportja, amely alapján az egyes rekordok egyértelműen azonosíthatók. Ha elhagyjuk ennek egyetlen részét (egy attribútumot, mezőt), akkor az egyértelmű azonosítás már nem lehetséges. Idegen kulcs: olyan kulcsértékek oszlopa (mező), amely egy másik tábla rekordjainak azonosítására szolgál.

7 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
7 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 1. normálforma: Egy reláció 1. normálformában (1NF) van, ha minden oszlopban csak egy attribútum jelenhet meg, az oszlopok sorrendje ugyanaz, nincs oszlopismétlődés és minden sora legalább egy összetevőjében különbözik bármely másiktól.

8 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
8 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 2. normálforma: Egy reláció 2. normálformában (2NF) van, ha 1NF-ben van és csak a kulcsértékektől függenek a nem-kulcs mezők értékei. Ezt az állapotot legtöbbször a reláció szétbontásával (dekompozíció) érhetjük el.

9 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
9 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 3. normálforma: Egy reláció 3. normálformában (3NF) van, ha 2NF-ben van és nincsenek elsődleges kulcstól áttételesen (tranzitíven) függő értékek. Ezt az állapotot legtöbbször a reláció szétbontásával (dekompozíció) érhetjük el.

10 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
10 Anomáliák Az adatbázis használata során nem kívánatos mellékhatások fordulhatnak elő. Kiküszöbölésük a magasabb normálformákra hozással történhet. Módosítási anomália: csak úgy lehet bizonyos attribútumok értékét megváltoztatni, hogy a táblázaton belül minden rekordot (sort) tételesen megvizsgálunk. Törlési anomália: csak adatvesztés árán lehet pillanatnyilag szükségtelen tételeket eltávolítani. Bővítési anomália: ha egy új tételt képtelenek vagyunk felvenni (például hiányzó adata miatt).

11 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal
11 Továbblépés a következő leckére... Vissza az elejére...


Letölteni ppt "az MSAccess programmal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések