Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés? Dr. Ritter Andrea PhD., klinikai szakpszichológus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés? Dr. Ritter Andrea PhD., klinikai szakpszichológus."— Előadás másolata:

1 Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés? Dr. Ritter Andrea PhD., klinikai szakpszichológus

2 Internet és személyiség „Az Internet egy i dentitás laboratórium” (P. Wallace, 1999) Homo informaticus – a percepció, az információ feldolgozási stratégiák megváltozása (Mérő László)

3 Az internethasználat pozitívumai és veszélyei A kibertér pozitív hatásai: –rugalmasabb gondolkodás –nyitottabb személyiség – előítéletek lebontása –különböző szerepek kipróbálása –a személyiség rejtett oldalainak megismerése A kibertér negatív hatásai: – regresszió –álarcok –a lehetséges és a valóságos viszonyának relativizálódása –Sybermobbing v. syberbullying

4 Hatása a serdülőkre Minden változik: Biológiai, pszichés, szociális, intellektuális változások Identitás keresés, szerep-kísérletezés (egyébként is…) Szociális készségek fejlesztése, előítéletesség csökkenése Intimitás és valahova tartozás igénye (de túl könnyen is váltogathatják a csoportokat) Szeparáció a felnőttől, szülőtől – saját világ Önkifejezési + új jártasságokat nyújtó eszköz (negatív felhaszn. pl. hackerek) A feszültség-levezetés eszköze (anonimitás hozzájárul)

5

6

7 Facebook használat Két legfontosabb jellemzője: Interaktivitás és közösség Közösség vagy elszigeteltség?

8 A Facebook használat, mint egy „új otthon” lehetősége Napi történések nyilvános dokumentálása (életút térkép képekben) sokszor idealizált formában Egy új világ felépítése (saját karakter megjelenése az aktivitás által, játékok, farm…) – „Világ teszt” Kapcsolattartás – a kapcsolatok hálózatba rendeződése, „négydimenziós jelenvalólét” Információ átadás (programok, érdeklődési kör - közösségi értékrend alakító – új globális kultúra Közösség és csoportszervező – a szeparált, magányos internethasználó képe leáldozik. A közösség ereje, ami demokratikus (horizontális szerveződés).

9 Függőség?

10 Facebook használat – nehézségek A személy viselkedési sajátosságai: -Kisebb kontrollfunkciók, könnyebben mondjuk ki véleményünket, mert nincs közvetlen reakció – nem lehet tudni, hogy a kreativitás bátorsága, vagy problémákból eredő gátolatlanság -„Pergamenpapír személyiség” – átláthatóbb karakterjegyek, értékrend, szemben az anonim internet használattal -Az intimitás, a titok szerepének megváltozása a Facebookon (Mi a titok a mai korban?)

11 Cyberbull y ing, cybermobbing: internetes zaklatás Leggyakrabban: – Fényképek, videók engedély nélküli közlése (gyakran szexuális célú felhasználása) – Bántó, gúnyolódó tartalmak írása Elhúzódó, ismételt traumaokozás, melynek pszichés következménye: – Regresszió, az én-védő mechanizmusok alul működése, a kontrollfunkciók felbomlása – Tehetetlenség érzés, szorongás, acting out reakciók Megoldás: szabályozás, technikai megoldások, a közösség védelme www.internethotline.hu

12 Ajánlások egy „új otthon” építéséhez : –Szabályozott szabadság: a védelem eszközeinek folyamatos fejlesztése a szolgáltatók részéről – A szociálisan pozitív tevékenységek és viselkedésformák tudatosítása, egy jól átgondolt „etikett” képviselése – Az online és az offline (reális világ) összekapcsolása – A veszélyek tudatosítása (jogi és pszichológiai felvilágosítás) – Mentálhigiénés segítőközpontok működtetése a neten, akár a facecbookon is.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés? Dr. Ritter Andrea PhD., klinikai szakpszichológus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések