Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása."— Előadás másolata:

1

2 Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása Az önkifejezés facilitálása A szavakba fordítás: reflexió

3 I. A MŰVÉSZET A képzőművészet-terápia magja A képzőművészeti önkifejezés különbözteti meg a többi terápiás formától Akármilyen fokú legyen is a terapeuta jártassága a képzőművészetben Anyag és eszköz + Az alkotó folyamat + Alkotás, produktum

4 Az anyag (vizuális médium) A képzőművészet-terápiában használatos anyagok és eszközök többnyire: Egyszerűek –Strukturálatlan hívóinger –Mindenki által könnyen használható –Az ülések időben limitáltak Ésszerűen olcsók, strapabírók Jó állapotú (rendben tartott, megőrzött)

5 A terapeuta tapasztalata az anyagok és eszközök használatában Nem szakértő, de tudjon segíteni technikai problémákban Nem túl sok anyag, de azokat viszonylag jól ismerni (felületek, rajeszközök, festékek, 3D anyagok) Kognitív + emocionális tudás az anyagokkal, eszközökkel kapcsolatban Egyensúly: tanítás és magára hagyás között

6 Az alkotás folyamata A kreatív folyamat általános jellemzői: Fluencia Rugalmasság Elaboráció, kidolgozás Eredetiség

7 A kreatív folyamat specifikus jellemző a terápia során Az exploráció –Szabad asszociáció – szabad exploráció –Ellenállás –A szabadság keretei (objektív és szubjektív feltételek) Inkubációs idő A végső elrendezés igénye: kompozíció A terapeuta: csak technikai asszisztenciát nyújt mindehhez!

8 A terapeuta attitűdje a folyamat monitorozása során Csak technikai asszisztencia!! Elfogadás, tolerancia. Aktív figyelem, időbeli és térbeli sajátosságok, az egyes állapotok átmenete egymásba.

9 Az alkotás (produktum)= a kreatív folyamat látható terméke Nem egyszerűen a mű elemeinek szokványos „jelentését” ismerni, ez általánosításokhoz vezethet. Túlhangsúlyozása elterelheti a figyelmet az alkotóról és a folyamatról. Az alkotás elemzése csak az alkotó részvételével történhet. A túl aktív értelmezés leértékeli az alkotót.

10 A képi kifejezés nyelvének olvasásához: A kliens fejlődésének (előzmények, életesemények) ismerete –Diagnosztikai jelentősége van –Számos variáció, eltérés a normáktól A pszichodinamika ismerete –Egykor és ott  itt és most –Coping mechanizmusok, ösztönkésztetések, elhárító mechanizmusok, szorongás és agresszió –Szimbolikus jelentések, képi preferenciák, a képi elemek kapcsolata az alkotóval és az alkotás közegével Először a kliens egész „nyelvezetét” meg kell ismerni, azután kezdhetjük csak felfejteni a képi részleteket!

11 Forma és tartalom Általános (szerveződés, kompozíció) –Befejezettség, szervezettség, eredetiség, stílus Specifikus (az egyes elemek) –Vonalvezetés, árnyékolás, ecsetkezelés, nyomaték, elhatárolás, intenzitás, a papíron való elhelyezkedés Látens vs. Manifeszt Álommunkához hasonló „képmunka” –Sűrítés (metafora) –Eltolás (metonímia) –Másodlagos feldolgozás –„Lelepleződések” Agresszió és szorongás szintje Én-analóg képi elemek

12 Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása Az önkifejezés facilitálása A szavakba fordítás: reflexió

13 ELŐZMÉNYEK A páciens lelki fejlődésének beható ismerete egészen a gyermekkortól. Családi „anamnézis”. A jelen probléma kialakulásának menete. Kreatív anamnézis.

14 PSZICHODINAMIKA A korai (gyermekkori) tapasztalatok, traumák, kapcsolati mintázatok összefüggése a jelenlegi állapottal. Én-funkciók, én-védő mechanizmusok. Pszichodinamika vs nozológia. Implicit kapcsolati jelenségek.

15 A pszichoterápia alapfeltételei Keretek (tér, idő, személyi) A terápiás szerződés Az absztinencia-szabály Interakció a környezettel, együttműködés, kommunikáció a kezelő team-en belül.

16 A pszichoterápia szakaszai Előzmények, pszichodinamikai elemzés –Anamnézis felvétele vs első interjú Terápiás szerződés Bevezető szakasz Fő szakasz –Pozitív áttételi jelenségek –Ellenállási szakasz –Reintegráció Befejezés, leválás, veszteség, útravaló


Letölteni ppt "Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések