Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök"— Előadás másolata:

1 Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök

2 Tárolási ismérvek: A kereskedelmi vállalatok raktáraiban többnyire egyedi darabárukat (például szerszámok, műszaki cikkek) és egységrakományba foglalt darabárukat tárolnak. Az egységrakományokat árualátétekkel (raklapokkal), tároló ládákkal, kötegeléssel, átkötéssel, zsugorfóliás burkolással alakítják ki

3 A raktárakban az alábbi tárolási rendszereket alkalmazzák:
— állványok nélküli statikus tárolási rendszer, — állványos statikus tárolási rendszer, — állványos dinamikus tárolási rendszer.

4 Az, hogy melyik tárolási rendszer alkalmazása célszerű, alapvetően attól függ, hogy milyen tárolási egységeket raktározunk (egyedi darabárut vagy egységrakományokat), és szükség van-e arra, hogy minden áruegység bármikor könnyen hozzáférhető legyen. A darabáruk raktározása állványos tárolást igényel, az egységrakományokat tárolhatjuk állványok nélkül, vagy állványokon. Az egyes tárolási rendszerek alkalmazása szorosan összefügg a raktári árumozgatás gépesítésének lehetőségével is, hiszen más és más árumozgató eszközöket igényelnek. A statikus tárolás azt jelenti, hogy az áru csak az esetleges belső átcsoportosítás, illetve a kiszállítás alkalmával változtatja a helyét. A dinamikus tárolási rendszer lényege, hogy egy-egy tárolási egység elhelyezésével vagy kiemelésével az állványon lévő többi áru is változtatja a helyét. Az állványok nélküli statikus tarolási rendszernél az egységrakományokat egymásra helyezik.

5 Közvetlen halmazolás soros tárolással
Ez a megoldás tárolóeszközöket nem igényel, az egységcsomagokat egymásra helyezik. A halmazok között közlekedő utakat hagynak. Az áruk kézi vagy gépi erővel halmazolhatók. A targoncákat, darukat meg- fogó szerkezettel (ládafogó, bálafogó stb.) kell ellátni.

6

7 Sík rakodólapos tárolás
Ennél a megoldásnál a dobozolt vagy kötésbe rakható árukból árualátéten, úgynevezett rakodólapon egységrakományokat képeznek. Ilyenkor a be- és kiszállítást is rakodólapokon oldják meg. A tárolási magasságot a csomagolás teherbírása befolyásolja. A rakományok mozgatásához kézi vagy gépi működtetésű emelővillás targoncákat használnak

8 Oldalfalas vagy keretes rakodólapos tárolás
Ezt a megoldást a kevésbé szabályos méretű, vagy kis teherbírású csomagolások esetén alkalmazzák. Az egymás fölé helyezett egységrakományok tömegét ilyenkor a rakodólap, illetve annak felépítménye viseli. Az egységrakományok emelőtargoncával vagy felrakó-daruval mozgathatók.

9 Az állványok nélküli statikus tárolás alkalmazásának feltételei:
— egy-egy árufajtából nagy mennyiséget tárolunk, és nem követelmény, hogy minden áruegységhez bármikor hozzáférhessünk, az áru halmazolható (egymásra rakható), amit a csomagolása vagy az egységrakomány-képző eszközök tesznek lehetővé. Az állványok nélküli statikus tárolás előnyei: — jó a terület-kihasználás, mivel az áruk, illetve egységrakományok egymásra rakhatók, nem kell mindegyik áruegységhez hozzáférni, — viszonylag alacsony költséget jelent, mivel nincs szükség állványokra, — a raktár viszonylag gyorsan átállítható újabb árufajták tárolására, mivel nincsenek meghatározott méretű, adott elhelyezésű berendezések.

10 Az állványok nélküli statikus tárolás hátrányai:
— az áruegységekhez nem lehet közvetlenül hozzáférni, — a tárolási magasság korlátozott az áru, illetve a csomagolás teherbírása, valamint a biztonsági előírások miatt, — a FIFO-elv (first in first out, azaz a korábban betárolt áru kerül ki előbb a raktárból) csak gyakori belső átcsoportosítással valósítható meg.

11 Az állványos statikus tárolási rendszer
alkalmazása akkor indokolt, ha — az áru csomagolása vagy maga az áru nem teherbíró, s emiatt nem halmazolható, — követelmény, hogy minden árucikkhez bármikor egyedileg hozzáférjünk. A tároló állványok általában acélból készülnek

12 Az állványos statikus tárolás megoldásai a raktárakban:
— polcos állványos tárolás, — tároló ládás állványos tárolás, — rekeszes állványos tárolás, — átjárható vagy bejárható állványos tárolás

13 Polcos állványos tárolás
A kis forgalmú, nagy választékot tartó raktárakban alkalmazzák. itt fontos, hogy minden áruegység könnyen hozzáférhető legyen

14 Tároló ládás állványos tárolás
A kis térfogatú, apró cikkeket (például szerszámok, csavarok stb.) nagy választékban tartó raktárakban célszerű alkalmazni. A ládák alumíniumból vagy műanyagból készülnek, s ezeket helyezik el az állványokon.

15 Rekeszes állványos tárolás
Az áruegységek nem halmazolhatók, az áru vagy a csomagok kis teherbírása miatt.

16 Átjárható vagy bejárható állványos tárolás
Akkor alkalmazzák, ha nem szükséges minden állványsorhoz tetszőlegesen bármikor hozzáférni, mivel egy-egy árufajtából sok egységrakományt tárolnak. A betárolás a tömbszerűen elhelyezett állványok egyik oldala, a kitárolás a másik oldala felől végezhető el. Ez a tárolási mód lehetővé teszi a FIFO-elv érvényesítését

17 Az állványos statikus rendszer előnyei:
— az áruegységekhez közvetlenül hozzá lehet férni, — érvényesíthető a FIFO-elv. Az állványos statikus rendszer hátránya: — kedvezőtlen térkihasználás, mivel az állványok között viszonylag széles közlekedő utakat kell hagyni az árumozgató gépek számára.


Letölteni ppt "Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések