Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése"— Előadás másolata:

1 A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
Thaisz Miklós Főosztályvezető Köznevelés-fejlesztési Főosztály

2 „A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.” (Karácsony Sándor)

3 Az Oktatási Hivatal a 2012/2013-as tanévben kutatók, szakértők, intézményvezetők, gyakorló pedagógusok közreműködésével, a nemzetközi és hazai jó gyakorlatok figyelembevételével kidolgozta a pedagógus minősítés és a tanfelügyelet eszközrendszerének alapjait.

4 A tanfelügyelet bevezetése
A tanfelügyeleti eszközök intézményi tesztelése március és május között valósult meg 52 intézmény, 100 szakértő és mintegy 800 pedagógus bevonásával. A tapasztalatok alapján továbbfejlesztett tanfelügyeleti eszközöket november 19-én fogadta el emberi erőforrások minisztere. Az általános iskolák számára készült Tanfelügyeleti kézikönyv december 12-én került fel az Oktatási Hivatal honlapjára, hat további szakterület kézikönyve pedig március 19-én került nyilvánosságra.

5 A pedagógus minősítési rendszer bevezetése
A pedagógus minősítés alapdokumentuma, az Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez című kiadvány 2013 decemberében látott napvilágot. 2014 márciusában megjelennek az Útmutató szaktárgyakra és szakterületekre érvényes kiegészítések. 2014-ben több ezer próbaminősítési eljárást szervez az OH 2014. december 31-ig szakértő képzése valósul meg

6 A minősítési rendszer bevezetése
Első körben a 14 év szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkező pedagógusok vehetnek részt a folyamatban. Ők egyszerűsített eljárással kerülhetnek Pedagógus II. fokozatba január 1-től, ha április 30-ig a feltételeknek megfelelően feltöltik e-portfóliójukat a február 6-én megnyitott elektronikus felületre. Második körben azok jelentkezhetnek a évi minősítésre, akik megfelelnek a évi minősítési tervbe kerülés „különös feltételeinek”

7 Jelentkezés a 2015. évi minősítési eljárásra
Államtitkár Asszony február 28-án közzétette a évre vonatkozó minősítési eljárások szervezésének központi szabályait, a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit, valamint a minősítési keretszámot Államtitkár Asszony főben határozta meg a évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszámot A pedagógusok április 30-áig kezdeményezhetik minősítésüket az intézményvezetőnél, megjelölve a minősítés során elérni kívánt fokozatot, tanár esetén a jelentkezés tanévében legmagasabb óraszámban tanított tantárgyat Minősítő vizsga esetén a jelentkezést az intézményvezető adatrögzítése helyettesíti azzal, hogy ez esetben is meg kell jelölni a gyakornok által a jelentkezés tanévében legmagasabb óraszámban tanított tantárgyat

8 Az intézményvezető a pedagógus jelentkezését május 10-éig rögzíti az OH által működtetett informatikai rendszerben. Az intézményvezető a pedagógus jelentkezésének rögzítését nem tagadhatja meg A miniszter az OH javaslata alapján elkészített minősítési tervben minden év június 20-áig dönt a 2015-ben minősítő vizsgán, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusokról A miniszter a döntésről legkésőbb június 30-áig az OH által működtetett informatikai rendszer útján értesíti a pedagógust és az intézményvezetőt Az e-portfóliót azonban a Korm. rendelet módosítása értelmében nem a jelentkezési határidőig kell feltölteni, hanem november 30-ig.

9 A között jogviszonyt létesített Gyakornokoknak kötelező jelentkezniük a évi eljárásra A évi minősítési eljárásba az alábbi feltételeknek megfelelő Pedagógus I. besorolású pedagógusok jelentkezhetnek: pedagógus-szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal vagy legalább 30 év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusok Az eljárás keretében lefolytatott minősítő vizsgán, minősítési eljárásban „megfelelt" minősítést szerző pedagógusokat január 1-jétől Pedagógus I. illetve Pedagógus II. fokozatba sorolják be.

10 A 2015. évi minősítésre jelentkezés módja
2014. március közepén az OH valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatja a jelentkezési lap nyomtatványt. A jelentkezési lapot aláírva április 30-ig kell benyújtani az intézményvezetőnek, aki a jelentkezési lapon aláírásával igazolja, hogy a pedagógus az eljárásba bejelentkezett A jelentkezési lapok alapján az intézményvezető a KIR személyi nyilvántartásában rögzíti a jelentkezéseket. A jelentkezéseket az intézményvezető a KIR-ben május 10-éig véglegesíti. (A KIR személyi nyilvántartásában a jelentkezések adminisztrálására szolgáló felület megnyitásáról a későbbiekben az OH valamennyi köznevelési intézményt tájékoztatni fogja.) A KIR-ben a jelentkezéseket csak akkor lehet véglegesíteni, ha a pedagógus valamennyi rögzített adata pontos és hiánytalan. A KIR személyi nyilvántartásban szereplő adatok valódiságáért, helyességéért, pontosságáért az intézményvezető felel.

11 Válaszok a gyakran ismételt kérdésekre
A április 30-ig esedékes portfólió-feltöltésért és a évi minősítésekre való jelentkezésért nem kell díjat fizetni Aki „egyszerűsített portfóliót” tölt fel április 30-ig, bekerül január 1-jén Pedagógus II. fokozatba Az „Útmutató” sablonjainak a használata nem kötelező A évi minősítési eljárásra való jelentkezés nem kötelező A évi minősítési tervbe nem kerülhet bele az, aki április 30-ig feltöltötte a portfólióját 2015-ben már „rendes” minősítési eljárások lesznek Annak, aki gyakornokként jelentkezett a TÁMOP próbaminősítő vizsgára és minősítő vizsgát köteles tenni 2015-ben, jelentkeznie kell a 2015-ös minősítő vizsgára

12 Köszönöm a figyelmüket!
Thaisz Miklós


Letölteni ppt "A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések