Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Őrség. Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. A történeti Őrség lakói az államalapítás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Őrség. Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. A történeti Őrség lakói az államalapítás."— Előadás másolata:

1 Őrség

2 Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. A történeti Őrség lakói az államalapítás óta a határőrizettel megbízott magyar nyelvű népek voltak.

3 Az elmaradottságnak, a határ menti egykori elzártságnak jótékony hatása is volt: A kisgazdaságok egy része átalakul biogazdasággá, a kiürült, majd felújított porták szálláshellyé. Az ökoturizmus hívei élvezhetik a táj viszonylag zavartalan természeti értékeit, a megőrzött vagy rekonstruált kulturális, történeti és egyházi emlékeket. A szelíd turizmus művelői bejárhatják ezt a változatos tájat gyalog, kerékpáron, lóháton, vagy akár fogaton is, megismerhetik eleink kézműves termékeit, szerszámait, megkóstolhatják ételeit, megcsodálhatják árpád- kori templomaink, évszázados haranglábaink szent tereit.

4 Az Őrség életéről röviden Az Őrség őrzi a máshol már letűnt emberi léptékű világot a globalizáció uniformizáló hatásával szemben. Őrzi a mesteremberek kezének munkáját a gépsorok által ontott műanyag szeméthegyekkel szemben. Őrzi a természet által nyújtott terményeket az iparszerű mezőgazdaság termékeitől. Az itt élők és az idelátogatók együttes feladata pedig megőrizni az élhető világnak ezt a szigetét utódaink számára.

5 Az Őrség életéről röviden2 Az Őrség azonban nemcsak történeti, hanem néprajzi fogalom is. A közös vallás, hasonló szokások, építkezési mód és nem utolsósorban a kistájhoz való tartozás tudata tömöríti egységgé falvaikat.

6 Természeti értékek A terület átlagmagassága a tengerszint felett 250- 300 m. Legjelentősebb folyói: Rába, a Zala és az Ős-Mura Az Őrség 63%-át borítják erdők, ami az országos átlag 3,5-szerese, így meghatározó szerepük van a tájkép alakításában. Az Őrségben és a Vendvidéken a kedvező csapadék és talajviszonyoknak következtében számuk 40 fölötti a lápok száma. Elsősorban az állattenyésztés és az erdőgazdál- kodás volt a jelentős.

7 Őrségi Nemzeti Park Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget,) Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44 ezer hektáron. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát. A természeti értékek mellett kiemelkedő néprajzi, kultúrtörténeti értékeket hordoz a táj. Ma ezekre az értékekre nemzeti park ügyel, melyet 2002. március 1-jével hoztak létre.

8 Kultúrtörténeti értékek Őrség: szeres települések (2-4 vagy 7-8) Vendvidék: szórvány település volt jellemző. Az építkezés anyaga a fa volt. A vakolat szalmatörekes sározás volt, amit meszeltek, illetve az alsó részen agyaggal kenték. A tetőt zsuppal vagy fazsindellyel fedték. Kicsi ablakok (szellőzés) voltak. Erődszerű templomok: többnyire román vagy gótikus stílusúak, de Árpádkori alapokra épültek. (pl. veleméri, őriszentpéteri)

9 Népi kismesterségek A népi mesterségek közül talán a legjelentősebb a gelencsérek, fazekasok munkája. A köcsögök, tepsik, lábasok, tányérok, fazekak hagyományos, őrségi színű mázakkal: sötétzölddel, barnával készültek. (M.szombatfa, Gödörháza) A népi mesterségek közül talán a legjelentősebb a gelencsérek, fazekasok munkája. A köcsögök, tepsik, lábasok, tányérok, fazekak hagyományos, őrségi színű mázakkal: sötétzölddel, barnával készültek. (M.szombatfa, Gödörháza) Jelentős még a fafaragás, az asztalosság is. A fűzvesszőkből pedig kosarat fontak. Jelentős még a fafaragás, az asztalosság is. A fűzvesszőkből pedig kosarat fontak.

10 Látnivalók Őrségi Vadászati Kiállítás (M.szombatfa) Szikszai Edit Helytörténeti Gyűjtemény (Őriszentpéter) Őrségi Népi Műemlékegyüttes/Skanzen (Szalafő) Vadása-tó (Hegyhátszentjakab) St. Gotthard Spa & Wellness, (Szentgotthárd)

11 Látnivalók2 Szoknyás fa harangláb (Gödörháza, Kercaszomor, Pankasz) Szoknyás fa harangláb (Gödörháza, Kercaszomor, Pankasz) Római katolikus templom (Hegyhátszentjakab, Nagyrákos, Őriszentpéter, Velemér) Római katolikus templom (Hegyhátszentjakab, Nagyrákos, Őriszentpéter, Velemér) Református templom (Őriszentpéter) Református templom (Őriszentpéter)


Letölteni ppt "Őrség. Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. A történeti Őrség lakói az államalapítás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések