Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lovasturizmus. A lovasturizmus fogalma „ Valaki ellenérték fejében lovát lovasturisztikai szolgáltatásban hasznosítja.” (Lóska, 2007) / Probléma: nincs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lovasturizmus. A lovasturizmus fogalma „ Valaki ellenérték fejében lovát lovasturisztikai szolgáltatásban hasznosítja.” (Lóska, 2007) / Probléma: nincs."— Előadás másolata:

1 Lovasturizmus

2 A lovasturizmus fogalma „ Valaki ellenérték fejében lovát lovasturisztikai szolgáltatásban hasznosítja.” (Lóska, 2007) / Probléma: nincs jogszabályba foglalva, hogy mit értünk lovas szolgáltatás alatt /

3 HEFOP 3.3.1. Magyarország neve évszázadok óta összefonódik a lóval, a lovas kultúrával. Lovas nemzetnek valljuk ma is magunkat. Szabadon és korlátok nélkül lovagolhat és hódolhat lovas szenvedélyének a vendég. Sokszínű, kiváló adottságú és fekvésű tájaink vannak. Mára korszerű, kényelmes és szakszerűen felszerelt lovardákkal rendelkezünk. Felejthetetlen emléket, kikapcsolódást és szórakozást nyújt a lovasturizmus mind a hozzánk látogató külföldieknek, mind hazai vendégeinknek.

4 HEFOP 3.3.1. Lovasturizmus formái Aktív: (A vendég aktív résztvevő)  Lovagolni tanulás lovardában  Tereplovaglás  Lovastúrázás  Lovasíjászat  Fogathajtás… Passzív: ( a vendég nem lovas, hanem külső szemlélő)  Csikósbemutatók  Méneslátogatások  Fogatozás…

5 HEFOP 3.3.1. A lovasturizmus hazai története Szabadidő kategóriába kerülés óta van lovasturizmus. (1930. Pápa : első lovastúra) A II. VH. után nehéz helyzetbe kerültek a hátas lovak. Haszontalannak, a mg-i munkára alkalmatlannak tartották őket. Vágóhídra kerültek. Az 1960-as években néhány lovastisztet visszacsempésztek Magyarországra, ők lovardákat kezdtek vezetni. Ellenőrizni kellett a túrákat. Az egyetlen utazási iroda, az IBUSZ igen szigorú volt.

6 HEFOP 3.3.1. További utazási irodák jelentek meg, melyek a túrákat szervezték. A lóállomány azonban nem volt magántulajdonban, hanem az állami gazdaságok és tsz-ek tulajdonát képezte. A 80-as évek elejéig elsősorban a külföldi vendégek és az 1 hetes túrák voltak jellemzőek. Magyarország meghatározó volt mind Európai, mind világviszonylatban. Ekkor volt a Magyarországon a lovasturizmus minőségi fénykora.

7 HEFOP 3.3.1. Probléma: A szolgáltatást végzők igen kis részét kapták a bevételeknek, az irodák viszont extraprofitot fölöztek le.   A lovasok nem bírták a minőségi fejlesztést  Nem volt pénz új, jó lovakra  A magyar lovászokat vitték külföldre  Eltűnt a lovasszellem, a lovasbecsület  Nincs oktatás, nincsenek példaképek  1985-tól invázió Magyarország ellen, negatív cikkek a nemzetközi sajtóban Áttevődött a lovaglás központja Spanyolországba, majd később Portugáliába. 2002-től róluk is rossz cikkek. 1989-90.: Rendszerváltás 98 % -a a lóállománynak magánkézbe került, azonban az új tulajdonosok nem tudták mit kezdjenek az új helyzettel. Ötlet: lovagoltatás.

8 HEFOP 3.3.1. 1996: Káosz: rengeteg lovasiskola, legtöbbjük képzetlen- és alkalmatlan vezetővel. 1996: PHARE-tanulmány készítése a Magyarországi lovasturizmusról. 1996: Magyar Lovasturisztikai Szövetség megalakulása. 1998: Minősítési rendszer létrehozása. (piaci kategória, nem hatósági előírás). 2000. Széchényi-terv lovasturizmus rész. Napjainkban belföld kerül előtérbe. Sajnos generációk nem tudtak lovagolni tanulni. De manapság a gyerekek kezdenek a lovardákba járni. Nyári szezonban 10 000 kisdiák legalább 1 hetet tölt lovardákban. Külföldi vendég: 400- 500 fő/év.

9 HEFOP 3.3.1. Kínálat Jellemző a sokszínűség Szállás céljából főúri kastélyok, középnemesi kúriák, hangulatos paraszttanyák és a népvándorlás korát idéző jurták jellemzőek. Magyarország lovas létesítményei egyben a magyar konyhaművészet központjai is. Magyarországon egyre népesebb a hobbilótartás és a szabadidős lovaglás. A lovak különböző fajtájúak, korúak, vérmérsékletűek, de valamennyien gondosan betanítva, jó erőnlétben várják lovasukat. Genetikai adottságuk és a jó bánásmód eredményeképpen a magyar lovak nyugodtak, jól kezelhetőek, de temperamentumosak és kitartóak is. A magyar lótenyésztés ma újra virágkorát éli.

10 HEFOP 3.3.1. Kínálat A színvonalas lovagoltatást és a lovasoktatást szolgálja a lovasok és a lovak kiképzésének egyre bővülő szakmai programja: lovasiskola, magas színvonalú díjlovagló-, díjugratások. A lovas turisztika az igényes elszállásolási és étkezési feltételek mellett sokféle egyéb sportolási, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséggel, esetenként tartalmas kulturális és sportprogramokkal, rendezvényekkel és kirándulásokkal fűszerezi a kínálatot.

11 HEFOP 3.3.1. Lovasturisztikai szervezetek Magyar Lovas Turisztikai Szövetség (MLTSZ) Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek Szövetsége (MLLSZ) Ez a szövetség a magyarországi teljes lovas vertikumot átfogó szakmai szervezet, mely a lótenyésztés, a lóversenyzés, a lovas turisztika területén vállal kiemelkedő szerepet. A Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) A Magyar Lovasterápia Szövetség l997-ben alakult. Célja a lovas terápiával, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú prevencióval, habilitációval és rehabilitációval foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, érdekeinek védelme.

12 MLTSZ (1989-ben alakult) A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség (MLTSZ) célja a magyarországi lovas turizmus népszerűsítése, eredményes működése, fejlesztése, célkitűzéseinek meghatározása és megvalósításuk támogatása.

13 MLTSZ feladata a lovas szolgáltatók patkós minősítési rendszerének működtetése a lovak alkalmassági vizsgáztatása lovas turisztikai termékek reklám- és marketing-feladatainak ellátása, lovas rendezvények, bemutatók szervezése, a tagok képviselete külföldön és belföldön lovas szakemberképzés országos megszervezése

14 Lovasturizmus helyzete

15 Lovasturizmus helye és szerepe a turizmus rendszerében A lovasturizmus a falusi turizmus legfejlettebb ágaként értelmezhető. Magyarország nagyobbik felén jó lehetőségek vannak a falusi turizmus (lovasturizmus) fejlesztésére. Példa régiók: 1. Észak-Magyarország Régió 2. Észak-Alföld Régió

16 Lovasturizmus a Dél-Dunántúlon Sok lehetőséget kínál Pécs és környéke, ahol a szépen fejlődő családi vállalkozások megbízható- és színvonalas programokkal várják a betérőket. A lovasturizmussal foglalkozók is igyekszenek kihasználni a régiójuk adta lehetőségeket.

17 Lovasturizmus a Balatonon A Balaton melletti lovardákban akár szörfözni, vitorlázni is megtanítanak bárkit (pl. várvölgyi Hegyi Lovasudvar és Panzió). Máshol a gyógyturizmusra helyezik a hangsúlyt: itt a fáradt vendégeket számos wellneszszolgáltatás várja. wellneszszolgáltatás

18 Lovasturizmus minősítése

19 Minősítés A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség a hazai lovasturizmusban részt vevő szálláshelyeket a szállodák csillagrendszeréhez hasonlóan minősítette, s egytől ötig patkókkal jelölte.

20 Lovasturizmus minősítésének szempontjai

21 1. Környezeti szempontok Természeti adottságok Parkosítás, a környezet rendje Az épületek stílusossága, állapota A lovas szolgáltatásra használt terület alkalmassága, rendje Higiéniás feltételek biztosítása

22 2. A lovak tartásával kapcsolatos szempontok Tartástechnológiai körülmények A lovak képzettségi foka Kezelhetőség, kapcsolatteremtési készség A szolgáltatásnak megfelelő alkalmasság Kondicionális állapot Egészségügyi állapot

23 3. Lovas szolgáltatásokkal kapcsolatos szempontok A lovas szolgáltatások köre Színvonala A szerszámok állapota, megfelelő száma, tisztasága, biztonsága, kényelme A hely marketingje (kiadvány, információs médiák használata stb.) Szolgáltatások ár-érték aránya

24 4. Személyi tényezők A lovas szakember (vezető) alkalmassága A szolgáltatást végző személyzet alkalmassága Nyelvtudás Baleset megelőzés, védelem, biztonság

25 5. Egyéb programok, lehetőségek A helyben lévő lehetőségek A telepen kívül lévő lehetőségek Garantált állandó rendezvények, programok Étkeztetés minősége (helyben vagy közelben) Szállás minősége (helyben vagy közelben)

26 Lovasturizmus piktogramjai

27 Lovagoltatás

28 Fedeles lovarda

29 Fogatozás, kocsizás

30 Versenyek

31 Lovasbemutató

32 Gyógylovaglás


Letölteni ppt "Lovasturizmus. A lovasturizmus fogalma „ Valaki ellenérték fejében lovát lovasturisztikai szolgáltatásban hasznosítja.” (Lóska, 2007) / Probléma: nincs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések