Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat? Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat? Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat?"— Előadás másolata:

1 Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat? Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat?

2 Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, meg kell vizsgálnunk a vonatot. Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, meg kell vizsgálnunk a vonatot.

3 Miből is áll a vonat?

4

5 Van egy mozdony, és van sok (vagy csak egy) kocsi. Van egy mozdony, és van sok (vagy csak egy) kocsi.

6 Namármost a mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég csak a vagonokat vizsgálnunk, a mozdonyt el is hanyagolhatjuk. Namármost a mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég csak a vagonokat vizsgálnunk, a mozdonyt el is hanyagolhatjuk.

7

8 Ha megnézzük a kocsikat, akkor ugye mindegyik egyforma zakatolás szempontjából, így elég egy kocsit megnézni, a többit elhanyagolhatjuk. Ha megnézzük a kocsikat, akkor ugye mindegyik egyforma zakatolás szempontjából, így elég egy kocsit megnézni, a többit elhanyagolhatjuk.

9

10 De mibol áll egy vagon?

11 Van egy felső (utas, vagy rakodó) rész, és van az alsó rész, azaz az alváz. A felső rész ugye nem zakatol, tehát ezt el is feledhetjük, elegendő az alsó részt vizsgálni. Van egy felső (utas, vagy rakodó) rész, és van az alsó rész, azaz az alváz. A felső rész ugye nem zakatol, tehát ezt el is feledhetjük, elegendő az alsó részt vizsgálni.

12

13 Az alsó rész felépítését tekintve áll egy alvázból, és a kerekekből. Az alsó rész felépítését tekintve áll egy alvázból, és a kerekekből.

14 Innen az alváz ugye megint nem zakatol, tehát azzal sem kell foglalkoznunk, elég megnézni a kerekeket. Innen az alváz ugye megint nem zakatol, tehát azzal sem kell foglalkoznunk, elég megnézni a kerekeket.

15 Kerékből is van azonban egy vagon alatt 4, vagy több pár, amelyek mindegyike egyformán viselkedik zakatolás szempontjából, tehát elegendő egy párt megnéznünk, a többivel nem foglalkozunk. Kerékből is van azonban egy vagon alatt 4, vagy több pár, amelyek mindegyike egyformán viselkedik zakatolás szempontjából, tehát elegendő egy párt megnéznünk, a többivel nem foglalkozunk.

16

17 Egy pár kerék felépítését nézzük meg! Áll magából a két kerékből, és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát elhanyagolható. Egy pár kerék felépítését nézzük meg! Áll magából a két kerékből, és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát elhanyagolható.

18 Marad két darab kerék, ami viszont megint teljesen egyforma, így az egyiket elhagyhatjuk. Marad két darab kerék, ami viszont megint teljesen egyforma, így az egyiket elhagyhatjuk.

19

20 A továbbiakhoz kell egy kis matematika, hiszen nézzük meg a kereket! A továbbiakhoz kell egy kis matematika, hiszen nézzük meg a kereket!

21 Az kör alakú!

22

23 A kör területét úgy számítjuk ki, hogy (r a négyzeten szorozva Pí-vel). A képletből a Pí=3,14, ami nem zakatol, tehát nem foglalkozunk vele tovább. A kör területét úgy számítjuk ki, hogy (r a négyzeten szorozva Pí-vel). A képletből a Pí=3,14, ami nem zakatol, tehát nem foglalkozunk vele tovább.

24 Az r az a sugár, ami mivel állandó, így megint csak nem zakatol. Az r az a sugár, ami mivel állandó, így megint csak nem zakatol.

25 Mi maradt meg?

26 Hát a NÉGYZET!

27

28 És ahogy ez a négyzet billen egyik oldaláról a másikra, És ahogy ez a négyzet billen egyik oldaláról a másikra,

29

30 na ATTÓL zakatol a vonat kereke! na ATTÓL zakatol a vonat kereke!

31


Letölteni ppt "Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat? Tudod-e, hogy mitől zakatol a vonat?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések