Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MANCALA ? WARI ? BANTUMI ? GIUTHI ? KALAH ? AWALE ? BANGA ? KALIMANTA ? WARIBO? és még vagy 300 néven…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MANCALA ? WARI ? BANTUMI ? GIUTHI ? KALAH ? AWALE ? BANGA ? KALIMANTA ? WARIBO? és még vagy 300 néven…"— Előadás másolata:

1 MANCALA ? WARI ? BANTUMI ? GIUTHI ? KALAH ? AWALE ? BANGA ? KALIMANTA ? WARIBO? és még vagy 300 néven…

2

3 Mancala magok gödörleosztási irány Mancala = gyűjtőedény Ketten, egymással szemben ülve, (az Alsó az alsó gödörsorral, a Felső a felső gödörsorral), abban versenyeznek, hogy az ültetési és rablási szabályok betartásával, váltakozva lépegetve, melyikük szerez a saját gyűjtőjébe több magot. Számos szabályváltozat közül: nézzük a legismertebbet, a fenti kezdőállásból !

4 Ha az utolsó lerakott a sajátgyűjtőben landol, akkor újra lép ( szabályok lépésről-lépésre ) Az Alsó tetszőlegesen választ a feléje eső gödrök közül… … és kiveszi annak teljes tartalmát…… majd az óramutató járásával ellentétes irányban körbehaladva egyenként leosztja… (A saját gyűjtőjébe mindig rak, az ellenfelébe soha.) Mancala ( Alsó kezdi a partit )

5 az Alsó tehát újra választ a feléje eső gödrök közül… … kiveszi annak teljes tartalmát…… majd az óramutató járásával ellentétes irányban körbehaladva egyenként leosztja… ( szabályok lépésről-lépésre ) Mancala ( újra Alsó lép ) A Felső sorral játszó következik Felső is kiválaszt egy sajátoldali gödröt, kiveszi a tartalmát és egyenként leosztja, mint ahogy az Alsó lépésénél láttuk… … és persze, ha a saját gyűjtőjében landol az utolsója, akkor ő is újra lép…

6

7 ( szabályok lépésről-lépésre ) Mancala Váltakozva lépnek, egymást követően, egyszer Alsó, egyszer Felső, mindaddig, amíg : vagy a felső, vagy az alsó gödörsor mindegyik gödre üres nem lesz.

8

9 ( a magok elrablása ) Mancala Rablás következik… Ha az utolsó lerakott sajátoldali üres gödörben landol, akkor átkerül a saját gyűjtőbe; ha pedig a vele szemben lévő gödör nem üres, akkor annak a teljes tartalma is… … és még a sajátjából, az utolsó lerakottat is. … a saját gyűjtőjébe átrakja a rablottakat … ( az ellenfelébe soha sem rak! ) ( Felső lépése, amelyben 7 db magot gyűjt )

10

11 ( a parti vége ) Mancala Ekkor, (a gyűjtőkbe került magok megszámolása előtt) az ellenfél még a saját gyűjtőjébe rakja, amik a gödreiben maradtak. A partinak akkor van vége, ha az egyik oldali gödrök kiürültek.

12

13 ( variációk ) Mancala Az alapötletet 4-4 db gödörrel 4-4 db induló maggal játszva próbáltuk ki.Hogyan változik a játék, ha 1-1 db maggal indulunk?…és hogyan változik akkor, ha pl. 7-7 db maggal indulunk?

14 ( variációk ) Mancala Hogyan változik a játék, ha növeljük a gödrök számát? Meddig érdemes növelni a gödrök számát ? …és a magokét ? A gyakorlatban legelterjedtebb vari: 6-6 gödörben, 4-4 maggal indul. Ízlelgetve a játék lényegét, értékeljük a szájhagyomány racionalitását! (Erős mezőnyben, versenyszerűen, javasolt a 6-6 db maggal kezdeni.) haladó szint (4 - 4) profi szint (6 - 6)

15

16 Kipróbálnád? Hálós kapcsolatban katt a majomra!


Letölteni ppt "MANCALA ? WARI ? BANTUMI ? GIUTHI ? KALAH ? AWALE ? BANGA ? KALIMANTA ? WARIBO? és még vagy 300 néven…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések