Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatás és létpénz Boda György Budapesti Corvinus Egyetem Budapest, 2014 április 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatás és létpénz Boda György Budapesti Corvinus Egyetem Budapest, 2014 április 25."— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatás és létpénz Boda György Budapesti Corvinus Egyetem Budapest, 2014 április 25

2 A létpénz fogalma Létpénznek tekintem azt a jövedelmet, amelyet nem a munkáért adják, hanem a létezés jogán. Pl: megszületett a kisbaba, egy település lakója vagyok, iskolaköteles korban van a gyerek, egyetemi felvételt nyert egy fiatalember, stb.

3 A létezés jogán kétféle jövedelem létezik: • Feltétel nélküli a létpénz, ha csak a létezés az előfeltétel. • Feltételes létpénz, ha a létezés teljesülése nem elég, hanem ahhoz más feltétel is kötődik. Pl. a létpénz juttatásban részesülő valamilyen együttműködése • az iskolaköteles gyerek nem hiányozhat a tanításból, • az egyetemistának egy maghatározott idő alatt egy adott számú kreditet kell teljesítenie). • Egyik sem lehet munkajövedelem.

4 Állítom, hogy a magyar gazdaság létpénz nélkül nem emelkedhet fel. • Ennek fő csatornája viszont nem a feltétel nélküli alapjövedelem, hanem a hátrányos helyzetbe jutottak együttműködésén alapuló létpénz. • Az együttműködés tárgya: közreműködés a hátrányos helyzet felszámolásában, vagy olyan tevékenység elvégzése, amely a helyi közösség, vagy a társadalom jólétének boldogságának tartós felemelkedését segíti elő.

5 A technológiákból egyértel-műen kiolvasható, hogy na- gyobb vállalati teljesítményt csak több tárgyiasult tőkével, magasabb bérekkel és még több tudástőkével lehet elérni. Magasabb béreket azonban csak a nagyobb tudástőkét kezelni képes, nagyobb sze- mélyes tudással rendelkező munkavállalóknak fizethe- tünk ki. Így a magyar társa-dalom leszakadó tömgei al-csonyabb személyes tudás-szintjük okán nem foglalkoz- tathatók. Ez a réteg nem jelentékte-len. Legalább másfél millió fő.

6 • Ha nem élhet munkajövedelemből, akkor csak létpénzből élhet. Ellenkező esetben a deviancia elleni küzdelem hatalmas költségeket ró a társadalomra.

7 • Egy egységes foglalkoztatási és szociálpolitika keretében Ki kell dolgozni azon projektek együttesét, amely a magyar gazdaság leszakadó tömegeiből kiemeli azokat, akik a hazai vállalatok számára foglalkoztatottá tehetők. Ennek persze illeszkedni kell abba az általános beruházásba, amely a magyar szellemi tőkét megnöveli


Letölteni ppt "Foglalkoztatás és létpénz Boda György Budapesti Corvinus Egyetem Budapest, 2014 április 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések