Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Kistelek és Térsége Ipari Park és gazdaságfejlesztési területek infrastrukturális fejlesztése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Kistelek és Térsége Ipari Park és gazdaságfejlesztési területek infrastrukturális fejlesztése."— Előadás másolata:

1 A Kistelek és Térsége Ipari Park és gazdaságfejlesztési területek infrastrukturális fejlesztése

2 A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából  Az önkormányzatok működési és beruházási költség arányainak változása (a normatíva csökkenés és fejlesztés növekedés)  Önkormányzati bevételek növelésének egyetlen módja a gazdaságfejlesztés és az ebből járulékosan következő adóforintok.  Ebből következik az önkormányzatok kényszerhelyzete, akik életben akarnak maradni, azok nem kötelező feladat-ellátásként rákényszerülnek a gazdaságfejlesztés felvállalására, koordinálására.  Sürgető tényező a munkanélküliség, a válság okozta foglalkoztatási lehetőségek csökkenése.

3 Kistelek és a Kisteleki Kistérség gazdaságfejlesztési potenciálja, lehetőségei  Tradicionálisan mezőgazdaságon alapuló gazdálkodás  Kedvező közlekedés földrajzi elhelyezkedés, M5-ös autópálya  2005 óta Kistelek és Térsége Ipari Park, valamint gazdaságfejlesztésre kijelölt ( és rendezési tervben rögzített ) területek az autópálya levezető mellett  Folyamatosan érdeklődő hazai és külföldi tőke

4 Gyengeségek és veszélyek  Fokozatosan csökkenő állami működési költség támogatás  Az Önkormányzati törvényben előírt kötelező önkormányzati feladatellátás finanszírozására sem elegendőek a rendelkezésre álló források.  A kistérségek komplex fejlesztése keretében végrehajtandó projektek – elsősorban a gazdaságfejlesztési projektek – nem tartoznak a kötelező feladatok közé.  Ezek önkormányzati koordinálású fejlesztése csak újabb források bevonásával lehetséges abban az esetben, ha ez nem kényszeríti az egyébként is forráshiányos önkormányzatokat újabb anyagi terhekre.

5 Gyengeségek és veszélyek  Ezért az ország jelenlegi gazdasági helyzete megköveteli a céltudatosabb és rugalmasan alkalmazkodó, gyorsított gazdaságfejlesztést, a kis- és középvállalkozások fokozott támogatását.  Kistelek és a Kisteleki Kistérség esetében ez a kedvező adottságok minél gyorsabb és lehető legoptimálisabb kihasználását jelentheti, de ezt önerőből és a jelenlegi törvényi szabályozás korlátaiból adódó 50%-os, vagy akár 70%-os támogatási intenzitás mellett nem lehet megvalósítani.

6 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Kistelek és Térsége Ipari Park és gazdaságfejlesztési területek infrastrukturális fejlesztése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések