Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség."— Előadás másolata:

1 A Kistelek és Térsége Ipari Park és gazdaságfejlesztési területek infrastrukturális fejlesztése

2 A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség arányainak változása (a normatíva csökkenés és fejlesztés növekedés) Önkormányzati bevételek növelésének egyetlen módja a gazdaságfejlesztés és az ebből járulékosan következő adóforintok. Ebből következik az önkormányzatok kényszerhelyzete, akik életben akarnak maradni, azok nem kötelező feladat-ellátásként rákényszerülnek a gazdaságfejlesztés felvállalására, koordinálására. Sürgető tényező a munkanélküliség, a válság okozta foglalkoztatási lehetőségek csökkenése.

3 Kistelek és a Kisteleki Kistérség gazdaságfejlesztési potenciálja, lehetőségei
Tradicionálisan mezőgazdaságon alapuló gazdálkodás Kedvező közlekedés földrajzi elhelyezkedés, M5-ös autópálya 2005 óta Kistelek és Térsége Ipari Park, valamint gazdaságfejlesztésre kijelölt ( és rendezési tervben rögzített ) területek az autópálya levezető mellett Folyamatosan érdeklődő hazai és külföldi tőke

4 Gyengeségek és veszélyek
Fokozatosan csökkenő állami működési költség támogatás Az Önkormányzati törvényben előírt kötelező önkormányzati feladatellátás finanszírozására sem elegendőek a rendelkezésre álló források. A kistérségek komplex fejlesztése keretében végrehajtandó projektek – elsősorban a gazdaságfejlesztési projektek – nem tartoznak a kötelező feladatok közé. Ezek önkormányzati koordinálású fejlesztése csak újabb források bevonásával lehetséges abban az esetben, ha ez nem kényszeríti az egyébként is forráshiányos önkormányzatokat újabb anyagi terhekre.

5 Gyengeségek és veszélyek
Ezért az ország jelenlegi gazdasági helyzete megköveteli a céltudatosabb és rugalmasan alkalmazkodó, gyorsított gazdaságfejlesztést, a kis- és középvállalkozások fokozott támogatását. Kistelek és a Kisteleki Kistérség esetében ez a kedvező adottságok minél gyorsabb és lehető legoptimálisabb kihasználását jelentheti, de ezt önerőből és a jelenlegi törvényi szabályozás korlátaiból adódó 50%-os, vagy akár 70%-os támogatási intenzitás mellett nem lehet megvalósítani.

6 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések