Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Suki-kehely Szilágyi Klára 2010. Suki Benedek kelyhe: Erdélyi magyar munka. Készült 1437-39 között. Alkotója ismeretlen. A kosáron található feliratból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Suki-kehely Szilágyi Klára 2010. Suki Benedek kelyhe: Erdélyi magyar munka. Készült 1437-39 között. Alkotója ismeretlen. A kosáron található feliratból."— Előadás másolata:

1 Suki-kehely Szilágyi Klára 2010

2 Suki Benedek kelyhe: Erdélyi magyar munka. Készült 1437-39 között. Alkotója ismeretlen. A kosáron található feliratból tudjuk az adományozó nevét. A kehely anyaga aranyozott ezüst. Magassága 27 cm. Domborművek, szobrok, gótikus fülkék, sodronyzománcozott felületek és feliratok találhatók rajta, ezek teszik páratlanná a műalkotást. A díszítések megtalálhatóak - a kehely kosarán - a kehely szárán több emeleten és a kehely gombján, valamint - a kehely talpán. A díszítések miniatűrök és részletekben gyönyörűen kidolgozottak.

3 Suki-kehely Főszékesegyházi Kincstár (Esztergom) A kehely kosarán hat kerek medalion van, amelyek domborítással és cizellálással készültek. Az üdvösség történetének fontos újszövetségi jelenetei szerepelnek rajtuk.

4 Angyali üdvözlet Az angyal és a Szent Szűz párbeszédének jelenetét ábrázolja

5 Az örvendetes Istenanya a gyermek Jézussal

6 A betlehemi háromkirályok vízkereszti jelenete

7 Vir dolorum - A sebeit mutató Krisztus ábrázolása

8 A Kálvária A megváltó kiömlő vérét az angyal fogja fel egy kehelyben. A kereszt tövében a Szűzanya és Szt. János apostol látható. A képen jól látjuk a medalion helyét a kehely kosarán.

9 Pietà

10 A kehely szárán három emeleten és közepén a gombon finoman kidolgozott harminc szobor van, gótikus szamárhátíves fülkékben.

11 Mária a gomb fülkéjében

12 Krisztus - áldásra emelt jobb kézzel a kehely gombján

13 Hegedülő, gitározó angyalok

14 Zenélő angyalok. A figurák egy centiméternél alig nagyobbak

15 A kehely szárán az úgynevezett erkély sorban apostolokat és szenteket látunk Szt. Lőrincet a rostéllyal, Jánost a kehellyel, Pétert a kulccsal, Assisi Szt. Ferencet a kereszttel.

16 A talp hat karéja sarkosan találkozik. E találkozási pontoknál a gótikus fülkékben további kis szobrokat látunk.

17 A kolduló zarándok - Szt. Jakab a rózsafüzérrel

18 A Suki címer Csillagos mezőben, liliomos nyitott korona felett a „lihegő” farkas feje. A kehely szárán sodronyzománcos díszítések láthatóak.

19 A kehely az esztergomi Főszékesegyház Kincstárában látható. VÉGE


Letölteni ppt "Suki-kehely Szilágyi Klára 2010. Suki Benedek kelyhe: Erdélyi magyar munka. Készült 1437-39 között. Alkotója ismeretlen. A kosáron található feliratból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések