Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Már a XIII. században is ábrázolt téma volt a majd később oly sok ízben megfestett Utolsó ítélet. A gótikus mozaikon a szörnyű, félig emberi, félig állati.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Már a XIII. században is ábrázolt téma volt a majd később oly sok ízben megfestett Utolsó ítélet. A gótikus mozaikon a szörnyű, félig emberi, félig állati."— Előadás másolata:

1

2 Már a XIII. században is ábrázolt téma volt a majd később oly sok ízben megfestett Utolsó ítélet. A gótikus mozaikon a szörnyű, félig emberi, félig állati keveréklény Sátán és kísérői felfalják az embereket. A szintén XIII. századi Saint Etienne katedrálison lévő domborművön az elkárhozottakat forró pokoli üstbe kényszerítik. A dombormű valamikor 1200 és 1270 között készült. Szintén ez időtájból való Giotto di Bondone 1306-os Az utolsó ítélet-e. Egy részletet mutatok a festményből, ahol is a Sátán felfalja, míg kísérői megkínozzák a kárhozottakat

3

4

5

6

7

8 A következő képek már a XV. században keletkeztek, tehát elvileg Bosch kortársai készítették őket. Itáliai mű Fra Angelico Az utolsó ítélet-e. Itt már megjelenik a különböző bűnök kritikája is, ugyanis a parcellákban különféle bűneik elkövetéséért lakolnak a szerencsétlenek. Falánkakat épp úgy látunk, ahogy kapzsikat. A kép alján pedig ismét magát az Ördögöt látjuk, ahogyan felfalja áldozatait.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Letölteni ppt "Már a XIII. században is ábrázolt téma volt a majd később oly sok ízben megfestett Utolsó ítélet. A gótikus mozaikon a szörnyű, félig emberi, félig állati."

Hasonló előadás


Google Hirdetések