Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iszlám teremtéstörténet. Az ég, a föld és az angyalok teremtése A Korán és a Hadíth nyomán. „Isten akaratának való alávetés” Az arab nyelvben az iszlám.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iszlám teremtéstörténet. Az ég, a föld és az angyalok teremtése A Korán és a Hadíth nyomán. „Isten akaratának való alávetés” Az arab nyelvben az iszlám."— Előadás másolata:

1 Iszlám teremtéstörténet. Az ég, a föld és az angyalok teremtése A Korán és a Hadíth nyomán. „Isten akaratának való alávetés” Az arab nyelvben az iszlám szó alapvető jelentése: „Isten akaratának való alávetés” vagy Isten akaratában való megbékélés, megnyugvás”. „Isten akaratában való megbékélés, megnyugvás”. Allah: Arab megnevezése Isten, az Allah kifejezést elsősorban az iszlám használja.iszlám

2 Allah megparancsolta… ش: … a víz felett lebegő párának, emelkedjen a magasba = és 2 nap alatt megalkotta az eget. Ezután létrehozta a 7 eget és a 7 földet. ش: … a szélnek, hogy kavarja fel a vizet. A víz tajtékzott, magas hullámok tornyosultak, és sűrű pára képződött. A tajték megszilárdult = föld. A hullámok megálltak = hegyek. ش: … egy angyalnak, hogy ereszkedjék a föld alá, mert a föld akár egy bárka a vizek színén ringott. Az angyal a földet kelti és nyugati szegélyénél fogva, vállára emelte. Ekkor Allah egy négyszögletű sziklát alkotott zöld rubinból. Megparancsolta a sziklának, hogy ereszkedjék az angyal lába alá. A szikla lemerült de nem talált biztos pontot,hogy megálljon. Ekkor Allah egy roppant bikát teremtett. Allah elrendelte a bikának hogy bújjon a szikla alá, de nem volt hely ahol a bika lábát megtámaszthatta volna. Ekkor egy óriás bálnát teremtett = Bahmut feladata: a bika megatartása volt. Bahmut a vizen úszik, a víz alatt levegő, a levegő alatt sötétség. A hét föld az angyal vállán nyugszik, az angyal a sziklán, a szikla a bikán, a bika a bálnán, a bálna a vízen, a víz a levegőn, a levegő a sötétségen.

3 1.zöld smaragd: tehén alakú angyalok lakják. 2.vérpiros rubin: keselyű formájú angyalokkal benépesítve. 3.sárga rubin: hatszárnyú, sas alakú angyalok lakják. 4.színezüst rubin: ló formájú szárnyas angyalok. 5.bíborszínű arany: angyalai hurikhoz hasonlóak. 6.csillogó igazgyöngy: gyermek formájú angyalok lakják, kerubok röpködnek. 7.mennyország ragyogó fényből: és boldog lakosait ember formára teremtette az alkotó. Íme a hét ég, amelyet Allah teremtett:

4 Íme a hét föld, amit Allah megteremtett: ض : A mi földünk. Alatta vannak a Meddő Szelek. Földünket hetvenezer kötélen, hetvenezer angyal tartja. ض : Az elkárhozottak földje, a bűnösök saját húsukat falják, és saját vérüket isszák. ض : A dárdafarkú, tüzes mérget fröcskölő, öszvér nagyságú, skorpiók földje. Lakosai ember arcúak, szájuk kutyaszáj, tehénlábúak, kecskefülűek, birkaszőrűek. ض : Sivatag. A pokol tüzét tápláló kénkövekből készült; népének se szeme, se keze, szárnyuk galambéhoz hasonló. ض : Az ötödik. Skorpiókkal és kígyókkal van tele, az elkárhozottak földje. ض : A hatodik. Itt tartják számon a rossz szellemek és az elkárhozottak tetteit. ض : az „Ellenség – vidék”. Iblísz, az ördög lakhelye.

5 Halottak Hídjának mérlege. A mérleg két tányérja akkora, mint a Föld. Egyik sötétségből, másik árnyékból készült. A mérlegnek hangja és nyelve van. Így kiált: - Ez üdvözült! Ez kárhozott! - És az üdvözültek felemelkednek a mennybe, a kárhozottakat letaszítják a pokol mélységeibe. „Magasan a pokol felett vezet a Halottak Hídja” Allah trónusára felfüggesztve.

6 VÉGE Készítette: Kuti Attila Kuti Zoltán


Letölteni ppt "Iszlám teremtéstörténet. Az ég, a föld és az angyalok teremtése A Korán és a Hadíth nyomán. „Isten akaratának való alávetés” Az arab nyelvben az iszlám."

Hasonló előadás


Google Hirdetések